OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Τα αιτήματα των Δημάρχων Χίου, Ψαρών και Οινουσσών στον Πρωθυπουργό

Με ουσιαστική συζήτηση επί των τοπικών ζητημάτων, όπως αυτά τέθηκαν από τους Δημάρχους Χίου  Γιάννη Μαλαφή,  Ψαρών Κώστα Βρατσάνο και Οινουσσών Γεώργιο Δανιήλ, σε σύσκεψη στο Δημαρχείο, ξεκίνησε η περιοδεία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο νησί.

Την αρχή έκανε ο Δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, λέγοντας ότι η Χίος επιζητά μία ήπια αλλά βιώσιμη ανάπτυξη μέσα στα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα έθεσε το ζήτημα της αντικατάστασης του δικτύου των αμιαντοσωλήνων στην πόλη της Χίου ύψους 6 εκ. ευρώ, με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να σημειώνει ότι αυτά τα κονδύλια θα μπορούσαν να διατεθούν μέσα από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθεί στη Χίο ο Υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, με τον οποίο θα συζητηθεί εκτενώς το συγκεκριμένο ενδεχόμενη.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ταμείο απανθρακοποίησης, το οποίο διαθέτει αρκετά χρήματα προς αξιοποίηση και το οποίο αφορά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, την Κοζάνη και την Μεγαλούπολης.

Ξεχωριστή υπήρξε η αναφορά στο Φράγμα Κόρης Γεφύρι, που αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα από όλα τα έργα, αφού θα πρέπει να κατασκευαστεί υπερχειλιστής σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές της Ε.Ε..

Επιπλέον ετέθη και το ζήτημα της υγείας στα νησιά με τον Γιάννη Μαλαφή να ζητά τροποποίηση του νόμου ώστε να επιτρέπεται η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων ώστε οι Δήμοι να μπορούν να συνεισφέρουν στο Ε.Σ.Υ.

Τέλος, αναφορά έγινε από τον Γιάννη Μαλαφή στη διάσπαση του ενιαίου Δήμου της Χίου σε τρεις, σενάριο όμως το οποίο προς το παρόν δεν εξετάζει η κυβέρνηση.

Από την πλευρά τους, οι μικροί Δήμοι Οινούσσες και Ψαρά, έθεσαν το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ ώστε να συμβαδίσουν με το 17% της Χίου, ελαστικές πολιτικές για τους μικρούς νησιωτικούς δήμους στο κομμάτι των προσλήψεων στελεχιακού δυναμικού καθώς και καλύτερες συγκοινωνίες με τη Χίο και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Με ορίζοντα 4ετίας και σίγουρα πριν το 2027, αναμένεται να ολοκληρωθούν όλα τα εν εξελίξει έργα στη Χίο, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Παντελή Βρουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε γνώστης των προβλημάτων στα έργα, σημειώνοντας ωστόσο ότι «το 2019 που ήρθαμε εμείς στα πράγματα, όλα αυτά ήταν σχέδια επί χάρτου ενώ τώρα είναι έργα που πλέον υλοποιούνται έστω και με κάποια καθυστέρηση».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρωθυπουργός στο Φράγμα Κόρης Γεφύρι, λέγοντας ότι είναι μία υπόθεση την οποία έχει αναλάβει και παρακολουθεί προσωπικά, προσθέτοντας ότι, έχουν δοθεί εντολές για την ολοκλήρωσή του όπως έχει συμβεί και με τα υπόλοιπα φράγματα ανά την Ελλάδα.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο έργο του αεροδρομίου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρόοδο των εργασιών στο κτίριο ενώ έκανε λόγο για σαφή οδικό χάρτη αναφορικά με το έργο της επέκτασης του διαδρόμου όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις.

Τέλος αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, λέγοντας ότι είναι ικανοποιημένος που το θέμα αυτό δεν τέθηκε μετά από χρόνια ως πρόβλημα από την τοπική αυτοδιοίκηση, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη συνεισφορά του Νότη Μηταράκη σε αυτό.

Πηγή politischios.gr

Σχετικά Άρθρα

Δ.Μεσσήνης: Αποκαλυπτήρια προσωπογραφίας του Παπαφλέσσα στη Δραΐνα

otavoice

Εβδομάδα με πλήθος εκδηλώσεων από τον Δήμο Τρικκαίων

otavoice

Εγκρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο οι αναπλάσεις σε Τούφα και Κάτω Χαλάνδρι

otavoice

Δ.Πύργου: Ρεκόρ συμμετοχών στο «3ο RUN 2024

otavoice

Π.Δ.Ε: Στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτoνία των Ποντίων ο Φ. Ζαΐμης

otavoice

Στ. Αναγνωστόπουλος: “Να κερδίσουμε το στοίχημα της καθημερινότητας”

otavoice