OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Εγκρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο οι αναπλάσεις σε Τούφα και Κάτω Χαλάνδρι

Το πράσινο φως άναψε το Ελεγκτικό Συνέδριο για την υπογραφή της σύμβασης δυο ακόμη πολύ σημαντικών έργων αναπλάσεων του Δήμου Χαλανδρίου, συνολικού προϋπολογισμού 8.646.000 ευρώ.
Για τα δυο νέα έργα, τα οποία θα δώσουν «βαθιά ανάσα» στην πόλη, ο Δήμος Χαλανδρίου εξασφάλισε χρηματοδότηση απο το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Πρόκειται για την ευρεία ανάπλαση της περιοχής της Τούφας, επί των οδών Ολύμπου, Μεταμορφώσεως και Ήβης καθώς και την ανάπλαση της οδού Σοφοκλή Βενιζέλου στο Κάτω Χαλάνδρι

Οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν φτάνουν σε συνολική επιφάνεια τα 62.000 τ.μ. περίπου και προβλέπουν:
• Διαπλάτυνση πεζοδρομίων με εξασφάλιση των αναγκαίων χώρων στάθμευσης για την τροφοδοσία και την πρόσβαση στα εμπορικά καταστήματα.
• Ανασχεδιασμό των διασταυρώσεων με κατάλληλη σήμανση και υπερύψωση τμημάτων πεζοδρομίων.
• Υπογειοποίηση δικτύων ΔΕΔΔΗΕ και ΟΤΕ.
• Εφαρμογή νέων υλικών (ψυχρά υλικά στις δαπεδοστρώσεις) και έξυπνων τεχνολογιών για τη διασφάλιση της βιοκλιματικότητας των παρεμβάσεων, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση εκπομπών CO2, που αναμένεται να βελτιώσουν και το μικροκλίμα της περιοχής.
• Τοποθέτηση «έξυπνου» φωτισμού.
• Τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων για τη συλλογή απορριμμάτων σε χωριστά ρεύματα (χαρτί, αλουμίνιο, βιοαπόβλητα και γυαλί).
• Διεύρυνση των χώρων φύτευσης και πρασίνου.
• Αντιμετώπιση των προβλημάτων με τα όμβρια ύδατα.
• Διαμόρφωση του ποδηλατόδρομου στην περιοχή της Τούφας στο ίδιο ύψος με το πεζοδρόμιο

ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Η ανάπλαση της οδού Σοφοκλή Βενιζέλου, γίνεται στη βάση των προτάσεων που κατέθεσαν οι ίδιοι κάτοικοι μετά απο ευρεία διαβούλευση που έγινε το 2021 και εκτός των παραπάνω παρεμβάσεων, προβλέπεται και η κατασκευή ενός μικρού κυκλικού κόμβου χαμηλού ύψους, που αναμένεται να συμβάλει δραστικά στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Με το έργο, δημιουργείται μια «πράσινη» διαδρομή, η οποία θα συνδέει το μνημείο της Μαρμαριώτισσας και την εκκλησία με την τοπική αγορά, το αθλητικό κέντρο «Μ. Παπαδάκης», την πλατεία Χίου, το νέο Παιδικό Σταθμό (7ο) και το ΙΚΑ της περιοχής

Στην Τούφα, η προβλεπόμενη ανάπλαση δημιουργεί μια ακόμη «πράσινη» διαδρομή, που θα συνδέει το αθλητικό κέντρο της περιοχής με το σκεπαστό της Αττικής Οδού και στη συνέχεια τις πλατείες στις οδούς Αρκαδίας, Πέλλης και Εδέσσης και το κτίριο Νόμπελ με τον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο.
Η παρέμβαση έχει συμπεριλάβει και την ανάδειξη του «Δέντρου του Αντώνη Σαμαράκη», στην οδό Μεταμορφώσεως, μέσω κυρίως της ηπιότερης κυκλοφορίας στο σημείο, που θα πάρει τη μορφή μικρής πλατείας όταν ολοκληρωθούν οι προβλέψεις της μελέτης.

Με την υλοποίηση των έργων:
• Ενισχύεται η οδική ασφάλεια με αποτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας και μείωση της ταχύτητας των αυτοκινήτων.
• Μειώνεται ο κυκλοφοριακός φόρτος
• Προωθείται η μετακίνηση των πεζών
• Διασφαλίζεται η ισότιμη και ασφαλής μετακίνηση των αναπήρων και των εμποδιζόμενων ατόμων
• Μειώνεται ο θόρυβος
• Ρυθμίζεται η στάθμευση.

ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Οι δυο νέες αναπλάσεις προστίθενται στο εκτεταμένο πρόγραμμα αναπλάσεων που υλοποιεί ήδη ο Δήμος Χαλανδρίου και όταν ολοκληρωθούν θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα και τη λειτουργία της πόλης.

Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε φάση κατασκευής:

Α) η βιοκλιματική ανάπλαση του κέντρου της πόλης, με προϋπολογισμό 6.190.000 ευρώ και της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας της οδού Αγίας Παρασκευής, προυπολογισμού 980.000 ευρώ.

Β) οι εμβληματικές αναπλάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 5.830.000 ευρώ που γίνονται στο πλαίσιο αναδειξης και επανάχρησης του Αδριάνειου Υδραγωγείου που εξελίσσονται ταυτόχρονα σε τέσσερα μέτωπα: Στην οδό Γυφτοπούλου, στην οδό Ελ Αλαμέιν στον Συνοικισμό, στην οδό Κόδρου (συμβολή με Εθνικής Αντιστάσεως) και στην οδό Επτανήσου στο Κάτω Χαλάνδρι.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάπλαση της οδού Καλλισπέρη, προϋπολογισμού 2.300.000 ευρώ στην περιοχή του Άνω Χαλανδρίου, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Η παρέμβαση περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας διαδρομής ασφαλούς μετακίνησης πεζών, που θα συνδέει τα σχολεία της περιοχής (14ο Δημοτικό, 2ο Δημοτικό, 1ο Γυμνάσιο, 1ο Λύκειο) με το κέντρο της πόλης και τον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο της οδού Θησέως.

Όταν θα έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση στην οδό Καλλισπέρη και ο επανασχεδιασμός των οδών Ολύμπου και Μεταμορφώσεως, οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους μια ενιαία «πράσινη» διαδρομή που θα ξεκινά από το πάρκο της Αττικής Οδού και θα καταλήγει στο κέντρο της πόλης.

Επιπλέον, στο Πάτημα ολοκληρώνονται στο επόμενο διάστημα δυο νέες πλατείες, προϋπολογισμού 1.046.000 ευρώ με συγχρηματοδότηση Δήμου και Πράσινπου Ταμείου, στις οδούς Δρυόπιδος, Αχαιών, Ανατολής, Αντώνη Τρίτση και στις οδούς Πόντου, Απολλωνίου και Διομήδος, που θα προστεθούν στις πέντε πλατείες που απέκτησε η γειτονιά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Τέλος, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται έργα πεζοδρομίων σε όλη την πόλη, συνολικού προϋπολογισμού 4.000.000 ευρώ, απο ιδίους πόρους του Δήμου ενώ σε φάση μελέτης είναι και νέο έργο πεζοδρομίων, αξίας επίσης 4.000.000 ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Δήμαρχος Πύργου: “Προϊόν εμπρησμού αυτές οι πυρκαγιές”

otavoice

ΠΙΝ: Υπεγράφη η σύμβαση του Δικτύου Αποχέτευσης Ομβρίων Σκάλας Πάτμου

otavoice

Δράση Διατροφικής Αγωγής στο Δήμο Ζωγράφου

otavoice

Συνάντηση Τρεπεκλή με Ε.Γ.ΕΣΥ.Κ. για υποστελέχωση, στέγαση, απολαβές γιατρών

otavoice

ΠΣτΕ: Ξεκινούν καθαρισμοί ποταμών – ρεμάτων και αντιπλημμυρικά στην Εύβοια

otavoice

Δήμαρχος Κυθήρων: Το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων ετών ξεκινάει!

otavoice