OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Πολιτιστικά Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Πλατανιάς: Ομαδική Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης, αφιερωμένη στην Μαρία Κάλλας

“Ομαδική Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «La Divina», αφιερωμένη στην Μαρία Κάλλας, στο Πολύκεντρο Βουκολιών του Δήμου Πλατανιά ”

Ο Δήμος Πλατανιά, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον τιμώντας τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας (1923) διοργανώνουν και παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «La Divina», στο Πολύκεντρο Βουκολιών του Δήμου Πλατανιά.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, στις 20:30, ως αναφορά μνήμης και τιμής στην επέτειο θανάτου της Μαρίας Κάλλας (16.9.1977), στο Πολύκεντρο Βουκολιών του Δήμου Πλατανιά. Την έκθεση επιμελούνται ο Διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης κ. Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος και ο Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον κ. Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χρήστος Αλατσάκης, Πελαγία Ανδρουλάκη, Γιάννης Γαβαλάς, Νίκος Γιαβρόπουλος, Φάνης Γουλής, Μαρία Κελαϊδή, Χαρά Κολαΐτη (Άννα Γούλα), Φίλιππος Κούτρικος, Μαρίνα Κροντηρά, Ανδρέας Λάσκαρης, Γιώργος Λεωνιδόπουλος, Κοσμάς Λιλικάκης, Χρυσάνθη
Λυμπεραίου, Ματθαίος Μακαρόνας, Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, Εριέττα Μαρκαντωνάτου, Ιωάννης Μονογυιός, Evi Baloo, Νίκος Μπασιάς, Αλεξάνδρα Μπενάκη, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Κλειώ Μπολιεράκη, Κωνσταντίνα Μπολιεράκη, Ρένα Μπραουδάκη, Γιώργος Πετράκης, Παναγιώτα Πιτσιρή, Χρυσούλα Σκεπετζή, Άγγελος Σκούρτης, Κώστας Σπανάκης, Γρηγόριος Στάμου, Αντώνης Τριανταφύλλου, Ειρήνη Τσιράκη, Αποστόλης Φιλίππου, Αντώνης Φραντζεσκάκης, Loes Huis In’t Velt, και Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης.

Το βράδυ των εγκαινίων ο μουσικός Γιώργος Καλούτσης θα μιλήσει για την υψηλή φωνητική τέχνη της Μαρίας Κάλλας και ο Κώστας Κοκολογιαννάκης θα τραγουδήσει άριες από τις όπερες που αγάπησε η Κάλλας συνοδευόμενος στο πιάνο από τον Γρηγόρη Βιτσιλάκη.

Η Μαρία Κάλλας υπήρξε, κατά γενική ομολογία, η καλλιτέχνιδα του λυρικού θεάτρου με τη μεγαλύτερη επιρροή κατά τον εικοστό αιώνα. Ακόμα και σήμερα, τόσα χρόνια μετά την πρώιμη εκδημία της, εκτιμάται η φωνή και η ερμηνεία της σε μια μεγάλη γκάμα έργων της όπερας. Το μουσικό και δραματικό της ταλέντο της χάρισαν το προσωνύμιο “La Divina” (Η Θεϊκή) και τους χαρακτηρισμούς της ντίβας και της πριμαντόνας. Η μέθεξη την οποία απαίτησε, πρόβαλε και βίωσε μεταξύ τέχνης και ζωής την έκανε είδωλο τόσο για το κοινό όσο και για πολλούς εικαστικούς καλλιτέχνες οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τη διαδρομή και την πορεία της που ήταν ολοκληρωτικά αφιερωμένη στην τέχνη και την αγάπη, σα να επεδίωκε να ζήσει στην πραγματική ζωή, τους ρόλους που εκλήθη να παίξει στην όπερα. Έχοντας επάξια κερδίσει την αναγνώριση ως το φωτεινό αστέρι του λυρικού θεάτρου για την απόδοση των πολύπλευρων οπερατικών ρόλων, η Μαρία Κάλλας εκτιμήθηκε για το δραματικό της ταλέντο, την επιβλητική παρουσία της στη σκηνή και την αψεγάδιαστη μουσική της συνέπεια και τεχνική.

Ο επιμελητής Δρ Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος σημειώνει: «Αυτό που ήταν πραγματικά υπέροχο στην περίπτωση της Κάλλας ήταν η λυρική της προσωπικότητα που έδινε στην παράστασή της μια μοναδική και συγκινητική αίσθηση αλήθειας και ειλικρίνειας στο συναίσθημα. Αν και ο λυρισμός ως ποιότητα και αξία προέρχεται από τη μουσική, είχε μια σταδιοδρομία και στις εικαστικές τέχνες. Σύμφωνα με τον Robert Reiff το λυρικό είναι αυτό που σχετίζεται με τη λύρα και κατά προέκταση με τη φωνή και σημαίνει μια έντονη σύνδεση με το συναίσθημα που καταλήγει σε μια φόρμα η οποία είναι ανολοκλήρωτη, λεπτή και υπαινικτική, που γίνεται κατανοητή συν τω χρόνω και είναι συγκινητική αλλά χωρίς να είναι άμεση και στιγμιαία η επιρροή της. Στον βαθμό που και οι εικαστικοί καλλιτέχνες επιδιώκουν να κοινωνήσουν συναισθηματικές καταστάσεις, το επίθετο λυρικός εφαρμόζει και στην περίπτωσή τους».

Η έκθεση «La Divina» παρουσιάζεται στο Πολύκεντρο Βουκολιών σε παραγωγή του Δήμου Πλατανιά, της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον, συνδιοργανώνεται από την Αίθουσα Τέχνης Match More, το Ζεύξις Art Studio και συμμετέχει στο εικαστικό πρόγραμμα ΧΑΝΙaRT 2023.

Η έκθεση παρουσιάζει έργα σχεδίου, ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κεραμικής, φωτογραφίας, κατασκευών και εγκαταστάσεων και θα είναι ανοικτή για το κοινό στο Πολύκεντρο Βουκολιών κάθε Τετάρτη και Σάββατο 17:00-20:00 και κάθε Κυριακή 10:00-13:00 μέχρι 15.10.2023 με Ελεύθερη Είσοδο.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στις πρωινές ώρες, θα γίνουν ειδικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι επισκέψεις των μαθητών θα γίνονται έπειτα από έγκαιρη προσυνεννόηση με τους διδάσκοντες.( Τηλ.Επικ/ας:6977607580 & 6937383500) Το Πολύκεντρο Βουκολιών είναι ένας πολυχώρος που δημιουργήθηκε από τον Δήμο Πλατανιά το 2014, επί Δημαρχίας Ιωάννη Μαλανδράκη. Βρίσκεται στο κοινωνικό, εκπαιδευτικό και αθλητικό κέντρο του χωριού Βουκολιές, δίπλα από την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην όχθη του ποταμού Ταυρωνίτη, σε ένα ήρεμο και γαλήνιο τοπίο, κοντά στον παλιό Βενετσιάνικο νερόμυλο άλεσης σταριού του χωριού.

Είναι ένα σύγχρονο κτίριο με μοντέρνα αρχιτεκτονική αντίληψη, αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα με κέντρο την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που μπορεί να φιλοξενήσει συνέδρια, θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές. Παρουσιάζει πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις και φιλοδοξεί να είναι ο κεντρικός φορέας ανάπτυξης του σύγχρονου πολιτισμού στην ενδοχώρα του Δήμου.

Πρόσφατα, αναβαθμίστηκε ο τεχνολογικός του εξοπλισμός με την προμήθεια εξελιγμένων οπτικοακουστικών συστημάτων. Η δημιουργία άρτιας αίθουσας εικαστικών δράσεων με την πλήρη στελέχωση του Πολύκεντρου, αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα  πολιτιστικών υποδομών για την επίτευξη των στόχων παραγωγής και ενδυνάμωσης του πολιτιστικού προϊόντος ολόκληρου του Δήμου.

Το πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές» υλοποιείται από το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων Ελαιουργείον» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, όλους τους Δήμους του Νομού Χανίων και από τους Πολιτιστικούς Φορείς που έχουν σκοπό τη διερεύνηση και ανάπτυξη του Πολιτισμού και των Καλών Τεχνών σε ολόκληρο το Νομό Χανίων.

Στόχος του προγράμματος «ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές» είναι να αναδείξει ο Νομός Χανίων το εικαστικό δυναμικό του και να καταστεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εικαστικών δράσεων της Ελλάδας, μια αρένα νέων καλλιτεχνικών τάσεων και ένα φόρουμ εικαστικού διαλόγου και δημιουργίας, ένα χωνευτήρι αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γηγενών πολιτιστικών αξιών και των διεθνών ρευμάτων πρωτοπορίας, το βήμα παρουσίασης των εικαστικών δράσεων και αναζητήσεων, τόσο για τους καταξιωμένους Δασκάλους της Τέχνης, όσο και τους ταλαντούχους Νέους Δημιουργούς.

Παράλληλα με την προβολή του τόπου μας και την ανάδειξη του ντόπιου πολιτιστικού δυναμικού, στόχος παραμένει η κατασκευή ενός διαδραστικού δικτύου επικοινωνίας μεταξύ όλων των Κρητών Εικαστικών Δημιουργών, της τοπικής κοινωνίας, της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας και του παγκόσμιου πολιτιστικού ιστού.

H Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» δημιουργήθηκε με σκοπό να σώσει από την ερήμωση και τον αφανισμό το Παλιό Ελαιουργείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού στο Νομό Χανίων της Κρήτης. Στόχος της είναι να στεγάσει στους χώρους του εκδηλώσεις πολιτισμού, μετατρέποντάς το σε έναν τόπο μνήμης και ένα πεδίο δράσεων κουλτούρας στην ενδοχώρα του νησιού.

Το κτίριο του Παλιού Ελαιουργείου αποτελείται από τον κεντρικό οικοδομικό πυρήνα που κατασκευάστηκε με λιθοδομή τη δεκαετία του 1920 και από πτέρυγες – δορυφόρους κατασκευασμένες σε διαδοχικές οικοδομικές φάσεις ως τη δεκαετία του1970. Το 1980 σταμάτησε η λειτουργία του ως λιοτρίβι και αφέθηκε να καταρρέει γοργά. Κατά την ανασυγκρότησή του στόχος ήταν η διατήρηση των πρωταρχικών υλικών του κτιρίου με τον αυθεντικό τεχνολογικό του εξοπλισμό με όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις. Ο μηχανικός εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι Ελληνικής Κατασκευής(!) από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και διατηρήθηκε σαν σημείο μνήμης και αναφοράς των αρχικών λειτουργιών του χώρου.

Σήμερα το «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» είναι ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός οργανισμός. Απαρτίζεται από την «Πινακοθήκη Εικαστικών Τεχνών Χανίων» που στόχο της έχει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την παρουσίαση περιοδικών εικαστικών εκθέσεων, και το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων» που σκοπός του είναι η διαφύλαξη, η παρουσίαση και η ανάδειξη των μόνιμων συλλογών του «Ελαιουργείου» και η προώθηση μαζί με τη μελέτη των διαδραστικών επαφών της Σύγχρονης Τέχνης με τον Άνθρωπο. Παράλληλα από το «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» εκπορεύονται έξι μεγάλα προγράμματα Επικοινωνίας, Συνεργασίας, Ανάπτυξης & Πολιτισμού:

1.«Ο Δρόμος των Μουσείων», 2.«Ο Κύκλος των Φαραγγιών», 3.«ΧΑΝΙaRT – Εικαστικές Διαδρομές», 4.«Τέχνη & Οίνος – Τα Οινοποιεία Δυτικής Κρήτης δημιουργούν Πολιτισμό», 5.«Δημιουργική Φιλοξενία Καλλιτεχνών – Olivepress Art Residency» & 6.«Το Βήμα της Τέχνης».

Το παλιό λιοτρίβι που αναγεννήθηκε σε «Εργοστάσιο Τέχνης», βρίσκεται στο χωριό Δρομόνερο, 33 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων (30 λεπτά με το αυτοκίνητο), πάνω στον οδικό άξονα που οδηγεί στο γραφικό ψαροχώρι του Λιβυκού Πελάγους με τις μαγικές παραλίες: την Παλαιόχωρα.

Σχετικά Άρθρα

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές NATURA, πάρκα και άλση στις ΠΕ Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας

otavoice

Γιάννης Πρωτούλης: Ντροπή η απόφαση για το Μάτι

otavoice

Παρέμβαση Πελετίδη, για τις συνδικαλιστικές διώξεις φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών

otavoice

Ακόμα ένα βραβείο γαστρονομίας στο Νότιο Αιγαίο

otavoice

Οι μαθητές του Χαλανδρίου προστατεύουν το κλίμα

otavoice

Στ. Αγγελούδης: Κόκκινη γραμμή το “πράσινο” Μητροπολιτικό Πάρκο στο χώρο της ΔΕΘ

otavoice