OTA VOICE
Uncategorized Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή για την ακρίβεια

Σε εξέλιξη είναι η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια – που είναι και η τελευταία συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών πριν από τις ευρωεκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για “πληθωρισμό της απληστίας και για κερδοσκοπική τακτική των πολυεθνικών” και αναφέρθηκε διεξοδικά στα μέτρα που έχουν ληφθεί και τις μόνιμες αυξήσεις των εισοδημάτων. Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι προτάσεις του είναι ανεδαφικές και οδηγούν στη χρεοκοπία. Ομαδικά είναι τα πυρά των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι είναι έρμαιο συμφερόντων.

«Απόλυτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ακρίβειας. Είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο», τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επιχείρησε να απαντήσει τεκμηριωμένα στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια, παρουσιάζοντας «τα αναχώματα στην ακρίβεια«, δηλαδή την αύξηση μισθών και συντάξεων, και την ανάπτυξη με τις επενδύσεις που φέρνουν νέες θέσεις εργασίας.

Ο πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική στην κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και στον ίδιο τον κ. Κασσελάκη σημειώνοντας ότι αυτά που εισηγείται συνεπάγονται χρεοκοπία και αυτή τη φορά χωρίς επιστροφή και ότι δε φέρνει φρέσκο αέρα, αλλά αέρα κοπανιστό.

Στιγμάτισε τις αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών, ενώ για το διακύβευμα των ευρωεκλογών προέταξε τη σταθερότητα απέναντι σε μηνύματα διαμαρτυρίας που μπορούν να ανοίξουν κερκόπορτες σε νέες περιπέτειες.

 

Σ. Φάμελλος: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του»

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για την ακρίβεια λέγοντας ότι η επιστολή του στην Πρόεδρο της Ευρώπ Επιτροπής ήταν επικοινωνιακό πυροτέχνημαΤο μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κρύβεται από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Καλωσορίζουμε την έκθεση του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους για την κοστολόγηση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ,εiναι μια καλή βάση συζήτησης απάντησε στον Πρωθυπουργό ο Σωκράτης Φάμελλος που υπεραμύνθηκε των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση φορολογικών συντελεστών έως μηδενισμό του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα αγαθά, τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι «κρύβεται από την Βουλή και την κοινωνία», καθώς, όπως επισήμανε, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει την πρώτη επίκαιρη ερώτηση από τον Μάρτιο.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού περί ανάγκης «ρεαλισμού», ο κ. Φάμελλος είπε, σε σχέση και με το θέμα της συζήτησης, ότι «ρεαλισμός» είναι ότι «κάποιοι συσσωρεύουν κέρδη δισεκατομμυρίων» από τα «νοικοκυριά».

Καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα πως έχουν παραδεχτεί το πρόβλημα «εδώ και 3 χρόνια», καθώς, όπως τόνισε, υποστήριζαν ότι «είναι εξωγενές και θα περάσει», ενώ παράλληλα έκανε λόγο για μια σειρά «επικοινωνιακών  τρικ», όπως το καλάθι του νοικοκυριού ή τις πινακίδες των σούπερ, μάρκετ που δεν είχαν αποτέλεσμα, με τελευταίο «πυροτέχνημα» την επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, βρέθηκε στη Βουλή και παρακολούθησε ομιλίες του πρωθυπουργού και του Σωκράτη Φάμελλου από το γραφείο του στη Βουλή. Σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες είχε ο Στέφανος Κασσελάκης. Ρωτήθηκε για την αποστολή στην Παλαιστίνη και ανέφερε ότι “θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή” για να συμπληρώσει «αν με αφήσει το Ισραήλ» εκτιμώντας ότι η θέση του για αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους έχει ενοχλήσει. «Εξάλλου είμαι ο μόνος “αμερικανόφερτος”, όπως λένε, που είπε κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Ν. Ανδρουλάκης: Ομολογία αποτυχίας για τη μείωση της ακρίβειας και επικοινωνιακό τέχνασμα η επιστολή στη Ούρ. φον ντερ Λάιεν

Σφοδρή κριτική με πυκνά πυρά εναντίον της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη με αιχμή την ακρίβεια αλλά κι ευρύτερα την πολιτική ατζέντα εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης με την άνοδό του στο βήμα της Βουλής κατά τη πρό ημερησίας διάταξης συζήτηση για την ακρίβεια.Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι με την πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ «όχι μόνο δεν συγκλίνουμε με τους δείκτες που περιγράφουν την ευημερία των ευρωπαϊκών λαών αλλά συνεχώς αποκλίνουμε με αποτέλεσμα να συναγωνιζόμαστε για τις τελευταίες θέσεις σε κρίσιμα οικονομικά κοινωνικά και θεσμικά ζητήματα».

«Κύριε Μητσοτάκη με εσάς δεν είμαστε σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη. Αντιθέτως, είστε η αιτία που απομακρυνόμαστε καθημερινά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Για το έντονο πρόβλημα της ακρίβειας ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι το κόστος ζωής εκτοξεύεται και οι μισθοί των εργαζομένων χάνουν μέρα με τη μέρα την αγοραστική τους δύναμη με επιπτώσεις στο δημογραφικό και στις δομές του ασφαλιστικού.

Αντέκρουσε τη θέση της κυβέρνησης ότι μείωσε τους φόρους, αλλά «φόρο πληρώνει πλέον ακόμη και ο μισθωτός με τον βασικό-εισαγωγικό μισθό των 830 μικτά», ανέφερε ενώ πρόσθεσε ότι είναι η ανησυχητική αύξηση των ανισοτήτων.

«Το αφήγημα της κυβέρνησης ότι για όλα φταίει η “εισαγόμενη ακρίβεια” καταρρίπτεται αν ρίξουμε μια ματιά στο χρονικό της εξέλιξης του πληθωρισμού τροφίμων και του γενικού πληθωρισμού που αυξανόταν συστηματικά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, κλιμακώθηκε και συνεχίστηκε προφανώς το πρώτο οκτάμηνο του 2022 φτάνοντας έως το 12% σε ετήσια βάση», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Δ. Κουτσούμπας: Με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ θα συνεχίσουμε πιο αποτελεσματικά τις μάχες για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, για την ακρίβεια, είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης από το καλοκαίρι του 2021 που άρχισε να οξύνεται το πρόβλημα της ακρίβειας, παριστάνει τον ανήξερο για τις πραγματικές αιτίες, ενώ ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι συνένοχοι σε αυτές τις αιτίες που είναι κοινές και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και μιλά για “εισαγόμενη” άνοδο των τιμών».

Είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «με τη συναίνεση των υπολοίπων κομμάτων της ΕΕ έχει προωθήσει πρώτα απ’ όλα τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων της ΕΕ, δεύτερον το φθηνό δανεισμό και τα τεράστια πακέτα στους επιχειρηματικούς ομίλους, πολιτική που υιοθέτησε η ΕΕ με το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία οδηγούν δεδομένα σε πληθωρισμό, τρίτον την πολιτική της διαμόρφωσης ενός πανάκριβου ενεργειακού μείγματος, τέταρτον την πολιτική της εξωστρέφειας με έμφαση στις εξαγωγές και στον τουρισμό που προφανώς σπρώχνει τις τιμές προς τα πάνω, πέμπτον όλοι -πλήν ΚΚΕ- ψήφισαν και επικύρωσαν την ΚΑΠ που είναι υπεύθυνη για το υπέρογκο κόστος παραγωγής και την τεράστια απόκλιση των τιμών από το χωράφι στο ράφι».

«Φυσικά, ως έκτο στοιχείο, όταν μιλάμε για ακρίβεια, δεν αναφερόμαστε μόνο στις τιμές των προϊοντων, αλλά συνολικά στο τρίπτυχο τιμές-μισθοί-φόροι» τόνισε, σημειώνοντας ότι «οι φόροι αποτελούν το 25% της τιμής των προϊόντων, και την ίδια στιγμή ο μέσος μισθός με τους μνημονιακούς νόμους όλων σας βρίσκεται στο επίπεδο του 2009» επισήμανε.

Απαντώντας στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι «η πραγματική λύση βρίσκεται στην ανάπτυξη που θα φέρει καλύτερους μισθούς», ο Δ. Κουτσούμπας, επισήμανε ότι «υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης είχαμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και η ακρίβεια έχει εκτιναχθεί, όλα αυτά τα χρόνια αυτής της ανάπτυξής σας».

«Το κρίσιμο ερώτημα, συνεπώς, είναι για ποιον είναι η ανάπτυξη, γιατί ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων σίγουρα έχουμε» υπογράμμισε.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι την τελευταία φορά που είχαμε τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης ήταν το 2009 και είναι γνωστό ότι μετά «ακολούθησε ό,τι ακολουθεί μια μεγάλη ανάπτυξη στον καπιταλισμό γιατί η καπιταλιστική ανάπτυξη και η καπιταλιστική κρίση είναι τα δίδυμα αδελφάκια αυτού του συστήματος και τις πληρώνουν πάντα οι λαοί».

Είπε ότι ο μέσος μισθός είναι σήμερα «κατά 15% μειωμένος σε σχέση με το 2011 όταν το κόστος διαβίωσης έχουν αυξηθεί πάρα πολύ από τότε, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων παραμένουν μειωμένοι κατά 20% σε σχέση με το 2011 και το κράτος συνεχίζει να τους κλέβει τους δύο μισθούς. Το 50% των δικαιούχων κύριας σύνταξης γήρατος παίρνουν το πολύ μέχρι 814 ευρώ».

Πρόσθεσε ότι αυτά είναι αποτελέσματα «της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων που έχουν δώσει όλα τα όπλα στην εργοδοσία», των «αντιασφαλιστικών νόμων», ενώ την ώρα που «οι ρυθμοί ανάπτυξης ευημερούν τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, απαξιώνονται, εμβληματικό παράδειγμα η ΛΑΡΚΟ».

Αναφερόμενος στην αλληλογραφία του πρωθυπουργού με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημείωσε, μεταξύ άλλων, «η κ. φον ντερ Λάιεν δεν γνωρίζει ότι οι πολυεθνικές εταιρείες κινούνται όπως θέλουν στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά με μοναδικό κριτήριο το κέρδος τους; Ότι η ΕΕ έχει αναλάβει και θεσμικά την προστασία τους;».

«Μας λέτε» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, «ότι θα πάει κόντρα σε αυτό η ΕΕ; Μα αυτό ακριβώς είναι η ΕΕ και γι’ αυτό υπάρχει. Μια ενιαία αγορά πολυεθνικών, των λόμπι, των μονοπωλίων και βέβαια ήλθε η απάντηση της Κομισιόν και ακύρωσε το προεκλογικό σας πυροτέχνημα λέγοντας ότι σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια εμβαθύνοντας τους παράγοντες που την έχουν προκαλέσει».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «το μόνο που σώζει την κυβέρνηση της ΝΔ είναι η βολική αντιπολίτευση που της κάνουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα και σε αυτό το ζήτημα, έχοντας ως σημαία τους την “κανονικότητα” της ΕΕ».

Επισήμανε, ιδιαίτερα, ότι η επικέντρωση της κυβέρνησης και των υπολοίπων κομμάτων στους «μέσους όρους» της ΕΕ γίνεται «γιατί δεν θέλετε, δεν μπορείτε, δεν σας επιτρέπεται να αγγίξετε τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος της ακρίβειας, δηλαδή της ανάπτυξή σας με σκοπό το κέρδος».

«Παίρνετε τον πυρήνα του προβλήματος σαν δεδομένο, σαν ουρανοκατέβατο, σαν “εισαγόμενο”, ή όπως το λέει ο καθένας σας, και δίνετε τη “μάχη των μαχών” μιας αντιλαϊκής διαχείρισης για το λίγο πάνω ή το λίγο κάτω από τους “μέσους όρους”» εξήγησε.

«Δεν μπορείτε, όλοι σας, λόγω των δεσμεύσεών σας να αμφισβητήσετε αυτή την πολιτική της ΕΕ που συμβάλλει στο πρόβλημα της ακρίβειας σε όλες τις χώρες, δεν αγγίζετε τα τεράστια κέρδη που έχουν οι μεγάλοι όμιλοι δεν αγγίζετε επίσης, τις δεσμεύσεις στην ΕΕ για “ματωμένα” πλεονάσματα κάθε χρόνο, όπως αποτυπώνονται και στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, δεν αγγίζετε τα “πράσινα” χαράτσια, τους ειδικούς φόρους σε ρεύμα-καύσιμα, την εμπορευματοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών που πριν ήταν δωρεάν, δεν αγγίζετε, τέλος, την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για τα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ του πολέμου».

«Και επειδή δεν τα αγγίζετε αυτά, δεν μπορείτε να πείτε την αλήθεια στον λαό. Ότι το πρόβλημα της ακρίβειας, είναι σύμπτωμα της φυσιολογικής λειτουργίας αυτού του σάπιου συστήματος που λέγεται καπιταλισμός» τόνισε.

«Υπάρχει μια τεράστια, θεμελιακή, πολιτική, ιδεολογική και αξιακή διαφορά του ΚΚΕ και όλων εσάς, των οπαδών της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Εμείς δεν κοροϊδεύουμε τον λαό ότι υπάρχει κάποια μαγική λύση με την οποία θα είναι και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος. Ότι και τα πλεονάσματα θα πιάνονται και ο λαός θα ανακουφιστεί από τους φόρους. Και τα κέρδη του κεφαλαίου θα αυξάνονται και οι μισθοί θα αρκούν για μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Αυτά δεν γίνονται ούτε στη Δευτέρα Παρουσία. Κάποιος πρέπει να πληρώσει, βλέπετε. Εμείς λέμε ότι για να κερδίσει έστω μια ανακούφιση σήμερα ο λαός, πρέπει να χάσει από τα κέρδη του το κεφάλαιο, πρέπει να υποστεί πλήγμα η πολιτική της ΕΕ. Για να μπορέσει να ζήσει με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες, καλύπτοντας τις ανάγκες του με το εισόδημά του, πρέπει το κεφάλαιο να χάσει την εξουσία που κατέχει συνολικά σήμερα» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στη πρώτη γραμμή των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων και ταυτόχρονα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις σήμερα για να αντιμετωπιστεί εν μέρει το πρόβλημα της ακρίβειας (επισυναπτόμενο pdf).

Επισήμανε, ιδιαίτερα, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία ότι «καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για την ακρίβεια, αν δεν μπει στο επίκεντρο και στο στόχαστρο του λαού μας, όλων μας, η απόφαση που έχει πάρει η ΕΕ για μετατροπή της οικονομίας της σε “πολεμική οικονομία”, που είναι το μέγα ζήτημα των ημερών».

Τονίζοντας ότι όλα αυτά «μπορούν και πρέπει να πάρουν απάντηση και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου», κατέληξε στην ομιλία του υπογραμμίζοντας: «Με πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ και αποδυναμωμένη την κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική της ΕΕ, θα μπορέσουμε πιο μαχητικά, πιο αποτελεσματικά να συνεχίσουμε να δίνουμε και όλες τις μάχες για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια».

Κυρ. Βελόπουλος: Η Ελλάδα έχει πάρει τον εθνικό και οικονομικό κατήφορο

Μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία χαρακτήρισε την ακρίβεια ο Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει «μια τάση να διαστρέφει τα στοιχεία», τονίζοντας ότι «η “ζούγκλα” στην οποία ζει ο Έλληνας με τους ολιγάρχες δεν αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες, που εσείς συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε το πρόβλημα».

Σχολιάζοντας στην πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ότι «ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχουμε ρυθμό ανάπτυξης υψηλό» αλλά «απέφυγε να πει ότι αυτός ο ρυθμός είναι με δανεικά». «Οι επόμενες γενιές θα πληρώσουν την ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη με 50 δισ. συν τα τοκοχρεολύσια, χρέη», συμπλήρωσε.

Για την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού στην πρόεδρο της Κομισιόν, ο Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε ότι «ως ένα βαθμό μπορεί να την επιδοκιμάσει κάποιος» αλλά «εσωτερική οικονομική πολιτική με επιστολές εξωτερικού δεν γίνεται». «Δεν φταίει η Φον ντερ Λάιεν που έχουμε ακριβά καύσιμα, φταίει η κυβέρνησή σας», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επανέλαβε την πρότασή του για επαναφορά του αδικήματος της αισχροκέρδειας σε κακούργημα από πλημμέλημα, επισημαίνοντας ότι «το πρόστιμο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά η φυλακή το προλαμβάνει».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, δήλωσε σε συνέντευξή του, ότι δεν έχουμε επενδύσεις στην Ελλάδα, «γιατί δεν έχουμε δικαιοσύνη και δημόσια διοίκηση» καθώς και ότι «στο μυαλό των ξένων η κατάσταση στην Ελλάδα είναι απελπιστική». Αυτή η τοποθέτηση του κ. Βελόπουλου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος του ζήτησε να του φέρει το σχετικό απόσπασμα.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης διερωτήθηκε «πόσα χρόνια χρειάζεται να κυβερνήσει η ΝΔ, για να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που λέει από το 2019», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα έχει πάρει τον εθνικό και οικονομικό κατήφορο και ο πανικός» της φαίνεται. «Έχετε στοχοποιήσει εμένα και την Ελληνική Λύση» ενόψει των ευρωεκλογών σημείωσε και πρόσθεσε ότι «κάνατε την πολιτική σούργελο», οδηγώντας «αυτούς που δεν θέλουν να ψηφίσουν, στην αποχή». Ο Κυριάκος Βελόπουλος επανέλαβε την πρότασή του για τη διεξαγωγή debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

«Λέμε στους Έλληνες, υπάρχει μια λύση για να πέσουν οι τιμές. “Μαυρίστε” τους, 9 Ιουνίου, να δείτε τη φέτα να πηγαίνει 5 ευρώ και το λάδι στα 6 ευρώ. Μόνο αν τους “μαυρίσετε” θα κυνηγήσουν τους ολιγάρχες, τους καπιταλιστές, τους πλουτοκράτες, αλλιώς θα τους χαϊδεύουν», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «είναι με την πλουτοκρατία και απεχθάνεται τον καραμανλητισμό. Είναι παιδί του σημιτισμού, που ισοπέδωσε την πατρίδα», υποστήριξε.

Αναφερόμενος στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, ο κ. Βελόπουλος επανέλαβε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ότι «εμείς θα σας πάμε μέχρι τέλους. Θα πάμε φυλακή τους υπαιτίους».

Αλέξης Χαρίτσης: «Η ακρίβεια έχει υπογραφή Μητσοτάκη – Εναλλακτική στη Δεξιά θα υπάρξει μόνο με ισχυρή Αριστερά»

Επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς στην συζήτηση για την ακρίβεια.

«Ειλικρινά μου προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε για πολλοστή φορά τα ίδια και τα ίδια επιχειρήματα που λέει 3 χρόνια τώρα, ενώ η ακρίβεια μαίνεται. Και βεβαίως μας είπε και πάλι ότι η κυβέρνησή του τα έχει κάνει όλα καλά και δεν φταίει για τίποτα. Το μόνο καινούριο που ακούσαμε από τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι δίνει μάχη κατά των πολυεθνικών κολοσσών! Ποιος; Ο κ. Μητσοτάκης! Εντάξει, κάπου έλεος! Έχει και η κοροϊδία τα όριά της!» ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης ξεκινώντας την ομιλία του.

Αναφέρθηκε στο Παλαιστινιακό λέγοντας: «Δεν φοβόμαστε να σταθούμε στο πλάι του διωκόμενου παλαιστινιακού λαού, που κινδυνεύει με αφανισμό από το καθεστώς Νετανιάχου. Δεν φοβόμαστε να σταθούμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ παίζει τον ρόλο του χρήσιμου συμμάχου». Ακολούθως απευθύνθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέγοντας: «Αλήθεια, συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εσείς πιστεύετε ότι στην Παλαιστίνη είναι σε εξέλιξη γενοκτονία; Γιατί ο πρόεδρός σας δεν το έχει εκστομίσει ακόμα» και προσέθεσε: «Η Νέα Αριστερά έχει κάνει μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση ώστε η χώρα να μπει στην σωστή πλευρά της ιστορίας, αναγνωρίζοντας το παλαιστινιακό κράτος. Οφείλετε κύριε Φάμελλε και κύριε Ανδρουλάκη να τοποθετηθείτε».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ακολουθεί μια καταστροφική εξωτερική πολιτική». «Μετατρέπετε τα Βαλκάνια ξανά σε πυρτιδαποθήκη» είπε και σημείωσε: «Χαϊδεύετε τα αυτιά των ακροδεξιών εντός και εκτός του κόμματός σας και να ψαρεύετε ψήφους στα θολά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου. Λειτουργήσατε, ουσιαστικά, ως χορηγός των εθνικιστών της Βόρειας Μακεδονίας. Του VMRO. Τα ίδια κάνετε και με την Αλβανία. Με την περίπτωση Μπελέρη, που τον βάλατε σε περίοπτη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματός σας, επιλέξατε να κάνετε το πρόβλημα αυτό, πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών. Και για να μην ξεχνιόμαστε, μιλάμε για έναν άνθρωπο που έχει καταδικαστεί από ελληνικό δικαστήριο για τη μεταφορά εκρηκτικών με στόχο τη δολιοφθορά».

Ακολούθως αναφέρθηκε στο κύριο θέμα “την ακρίβεια και το διαθέσιμο εισόδημα” λέγοντας: «Ποια είναι εδώ η κυρίαρχη αφήγηση της κυβέρνησης; Ότι η ακρίβεια είναι πρόβλημα διεθνές. Δεν φταίει η κυβέρνηση. Ενώ όμως στην Ευρώπη ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, στην Ελλάδα, σε κρίσιμους τομείς, και ειδικά στα τρόφιμα, ο πληθωρισμός τρέχει με τις διπλάσιες τιμές απ’ ό,τι στην Ευρώπη».

Ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συντηρεί την ακρίβεια γιατί μεταφράζεται σε περισσότερα έσοδα για το κράτος, ειδικά από τον ΦΠΑ στην κατανάλωση και προσέθεσε: «Η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων την περίοδο 2021-2024 οφείλεται κυρίως στον πληθωρισμό. Από τα 15 δισ. αύξησης των φορολογικών εσόδων τα τελευταία χρόνια, τα 7 δισ. είναι από τον ΦΠΑ. Ο πληθωρισμός της απληστίας, κακά τα ψέματα, είναι ένας μηχανισμός αναδιανομής. Βίαιος και άδικος. Αναδιανομής από κάτω προς τα πάνω».

Επικέντρωσε τα πυρά του στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Σας αξίζουν συγχαρητήρια κ. Μητσοτάκη. Στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν ακολούθησε μια τόσο ακραία ταξική και κοινωνικά άδικη πολιτική. Κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν ευνόησε σε τέτοιο βαθμό τους πλούσιους σε βάρος των φτωχών. Με 7 στα 10 νοικοκυριά να δηλώνουν ότι μειώθηκε το εισόδημά τους. Θυμάστε παλιά που μιλούσαμε για την κοινωνία των δύο τρίτων; Πλέον, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μιλάμε για την κοινωνία του ενός τρίτου! Αυτό είναι το οικονομικό θαύμα για το οποίο επαίρεστε κ. Μητσοτάκη!».

Αναφέρθηκε και στην επιστολή του πρωθυπουργού στην απερχόμενη Πρόεδρο της Κομισιόν: «Ειλικρινά, έχετε την εντύπωση ότι απευθύνεστε σε ανόητους; Πετάτε μια καθαρά προεκλογική φούσκα στο τραπέζι για να κοροϊδέψετε τον κόσμο ότι κάτι κάνετε για την ακρίβεια, επιμένοντας ταυτόχρονα στο σενάριο ότι αυτή η κυβέρνηση δε φταίει για τίποτα; Σταματήστε επιτέλους τα παιχνίδια» σημείωσε.

Ακολούθως ανέπτυξε τις προτάσεις της Νέας Αριστεράς: «Αν θέλετε να είστε αποτελεσματικοί έχετε διαθέσιμα εργαλεία. Μειώστε τους έμμεσους φόρους για να αποτραπεί το προφανές: η ασύμμετρη επιβάρυνση των κατώτερων στρωμάτων από την πληθωριστική κρίση» είπε και προσέθεσε:

«Γιατί δεν επιβάλετε πλαφόν σε όλα τα προϊόντα, και είναι πάρα πολλά αυτά, στα οποία εντοπίζονται σήμερα ακραίες αποκλίσεις στις τιμές ανάμεσα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες τις Ευρώπης; Άρα, κ. Μητσοτάκη, η επιστολή σας στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι προεκλογικό πυροτέχνημα. Το πρόβλημα δεν είναι ευρωπαϊκό. Η ακρίβεια έχει την υπογραφή Μητσοτάκη. Γιατί λειτουργείτε ως υπάλληλος των πολυεθνικών και υπερασπιστής των συμφερόντων των super markets. Η πραγματικότητα, κύριε Μητσοτάκη, είναι μία: η διακυβέρνησή σας έχει σηματοδοτήσει τη βίαιη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών. Η αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά μόνο το 15% των εργαζομένων. Όσο καθυστερείτε να ενσωματώσετε την ευρωπαϊκή Οδηγία -που ακόμα … ετοιμάζεται- για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τόσο θα μένουν απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι».

Απάντησε όμως και στα επιχειρήματα του πρωθυπουργού για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας: «Το πρώτο τρίμηνο του 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 255,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, ξεπερνώντας τα 4,2 δισ. ευρώ. Τα ίδια ανησυχητικά δεδομένα διαπιστώνουμε και αν δούμε και την εξέλιξη των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, που μόνο το 2023 κάνουν “βουτιά” κατά 38,7% και κλαδικά συγκεντρώνονται κατά το ήμισυ στον κατασκευαστικό κλάδο και στην κτηματομεσιτική αγορά και δευτερευόντως στον τουρισμό, τις υπηρεσίες και το λιανεμπόριο».

Έστρεψε όμως τα πυρά του και κατά του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας: «Τι κάνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό; Μια αντιπολίτευση που ενσωματώνει την κυρίαρχη λογική του νεοφιλελευθερισμού για τη φορολογία είναι μέρος του προβλήματος, όχι μέρος της λύσης».

Γενικεύοντας αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές: «Η Δεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα είναι αδύνατον να διαχειριστεί την κρίση της Ευρώπης γιατί η ίδια την δημιούργησε. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα κάνουν ό,τι μπορούν για να ψαλιδίσουν τα όνειρα και τις προσδοκίες των πολιτών. Κάνουν ό,τι μπορούν για να “μικρύνουν” τη ζωή τους- να τους πείσουν ότι δεν αξίζουν κάτι καλύτερο.

Εμείς, τους λέμε το αντίθετο. Λέμε στους πολίτες ότι έχουν κάθε δικαίωμα να μη συμβιβαστούν με τα λίγα που τους αφήνουν. Αξίζουν περισσότερα, δικαιούνται περισσότερα. Δικαιούνται και αξίζουν πιο υψηλούς μισθούς και πιο χαμηλές τιμές. Δικαιούνται και αξίζουν ποιοτική και δωρεάν δημόσια υγεία και παιδεία, αξιοπρεπή στέγη, ανθρώπινη καθημερινότητα, δικαιώματα για όλες και όλους. Δικαιούνται και αξίζουν ειρήνη και δικαιοσύνη.

Στις 9 Ιούνη οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να πουν και στην κάλπη ότι αξίζουν και δικαιούνται περισσότερα, αποδοκιμάζοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η εναλλακτική στον Μητσοτάκη όμως δεν θα έρθει από όσους επιχειρούν να προσεγγίσουν το πρόγραμμα της Δεξιάς. Δεν θα υπάρξει προοδευτική εναλλακτική μέσα από το lifestyle και την αναπαλαίωση του παρελθόντος. Εναλλακτική στη Δεξιά μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από μια σαφή προγραμματική πρόταση που θα προωθεί την αναδιανομή του κοινωνικού εισοδήματος προς όφελος της πλειονότητας. Εναλλακτική στη Δεξιά θα υπάρξει μόνο με ισχυρή Αριστερά.

Με το ψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς οι πολίτες μπορούν να κάνουν τα “θέλω” τους να ακουστούν. Να δώσουν δύναμη στην Αριστερά. Να κάνουν το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση της εναλλακτικής λύσης απέναντι στη Δεξιά. Στις 9 Ιουνίου οι πολίτες μπορούν να δώσουν φωνή στο δίκιο τους, ψηφίζοντας Νέα Αριστερά».

Β. Στίγκας: Τα μνημόνια που ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η αρχή του κακού για όλους τους Έλληνες

Έντονη κριτική σε Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, στην ομιλία του κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια.

«Σήμερα μας καλεί εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσουμε δήθεν το θέμα της ακρίβειας που ταλανίζει τον ελληνικό λαό. Θεωρώ ότι είναι οξύμωρο κάποιοι σήμερα να λένε ότι νοιάζονται για τον ελληνικό λαό, που είναι όμως οι ίδιοι που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή και τον όλεθρο στη χώρα και στον λαό, όλοι αυτοί που ψήφισαν και με τα δύο χέρια όλα τα μνημόνια. Γιατί τα μνημόνια που ψήφισαν και τα τρία κόμματα ήταν η αρχή του κακού για όλους τους Ελληνες», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ.Στίγκας, ενώ αμέσως μετά αναφερόμενος ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Και έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, για να εισπράξει λίγες ψήφους παραπάνω και να κάνει συζήτηση για την ακρίβεια. Είναι σκέτη κοροϊδία να μιλάει για την ακρίβεια ένα κόμμα που δεν έχει καμία όσμωση με τον λαό και καμία ενσυναίσθηση για να καταλάβει τον πόνο του άλλου».

Ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» ισχυρίστηκε στη συνέχεια: «Είσαστε όλοι βουτηγμένοι μέχρι τον λαιμό στη διαφθορά και στην εξαπάτηση, ενώ το τελευταίο που σας νοιάζει είναι η ακρίβεια και εάν μπορεί ο ελληνικός λαός να ζήσει με αξιοπρέπεια. Νοιάζεται, λέει, για την ακρίβεια ένα κόμμα που ο αρχηγός του αγοράζει σπίτι 1,5 εκατ. ευρώ, έχει εξοχικό στην Αμερική πολλών εκατομμυρίων ευρώ, μαζί βεβαίως με γαριδάδικα ή όπως αλλιώς τα λένε τα καΐκια του. Είναι πάμπλουτος, όπως και άλλοι στο Κοινοβούλιο. Φυσικά συμμέτοχοι στο έγκλημα είσαστε όλοι σας».

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Στίγκας:

«Ο πρωθυπουργός είπε τα γνωστά ψέματα ότι για την ακρίβεια φταίει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όσον αφορά στα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα, είναι 50% πιο ακριβά από την Ευρώπη. Οι αριθμοί ευημερούν, οι πολίτες πένονται», είπε, ενώ προσέθεσε:

«Η μόνη αλήθεια, που δεν την λέει κανένας από τα τρία κόμματα, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είναι ότι όλοι τους έχουν συμμετοχή στο έγκλημα. Με κροκοδείλια δάκρυα τώρα, πριν από τις εκλογές, προσπαθούν να ξεγελάσουν όσους περισσότερους μπορούν. Οι “Σπαρτιάτες”, δεν θα γίνουμε ποτέ συμμέτοχοι στο έγκλημα και στο θέατρο του παραλόγου που, για μια φορά ακόμη, έχει στόχο να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου. Ελπίζουμε ο ελληνικός λαός να καταλάβει επιτέλους τον βρώμικο ρόλο σας και να σας μαυρίσει όλους στις ευρωεκλογές».

Τέλος, ο κ. Στίγκας σημείωσε για τους «Σπαρτιάτες»: «Εμείς, που προερχόμαστε από την κοινωνία, δεν έχουμε μόνο καταγγελτικό λόγο. Έχουμε και ουσιαστικές προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν και να ανακουφίσουν την ελληνική κοινωνία και τα λαϊκά στρώματα. Αλλά όχι σήμερα, όχι τώρα, λίγο πριν από τις εκλογές, σε ένα προεκλογικό περιβάλλον γεμάτο ψέματα και υποκρισία. Αυτοί είσαστε κύριοι. Περαστικά σας».

Δημήτρης Νατσιός: Η κυβέρνηση προκάλεσε την ακρίβεια που δεν είναι μόνο εισαγόμενη είναι και ελληνική

Με αναφορά στην επιστολή που απέστειλε πρόσφατα στην πρόεδρο της Κομισιόν ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση των φαινομένων αισχροκέρδειας πολυεθνικών εταιρειών, ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια κατά την προ ημερησίας συζήτηση για την Αντιμετώπιση της Ακρίβειας, ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.

«Δεκαπέντε μέρες πριν από τις εκλογές και με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις, τώρα σας έπιασε ο πόνος για την ακρίβεια στα ράφια και διαμαρτυρηθήκατε και γραπτώς. Αν σας ενδιέφερε πράγματι να πολεμήσετε την ακρίβεια, αντί να κάνετε τουρισμό στα σούπερ μάρκετ, θα είχατε εξοπλίσει με προσωπικό και αρμοδιότητες την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να κάνει σωστά τη δουλειά της» είπε ο πρόεδρος της Νίκης και προσέθεσε.

«Είναι κοινό μυστικό ότι οκτώ στους δέκα κωδικούς στα σούπερ μάρκετ είναι προϊόντα εισαγωγής καθώς το εμπορικό μας ισοζύγιο έχει καταρρεύσει. Είναι κοινό μυστικό ότι οι Έλληνες καταναλωτές με τις φουσκωμένες τιμές που πληρώνουν την αγορά ξένων προϊόντων επιδοτούν στην πραγματικότητα τις μειωμένες τιμές που απολαμβάνουν για τα ίδια προϊόντα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές».

Ο κ. Νατσιός υποστήριξε επίσης πως «η ακρίβεια δεν είναι μόνο εισαγόμενη, είναι και ελληνική». «Την αφήσατε να εξελιχθεί εν γνώση σας μέσα στην πανδημία. Ο συγχρωτισμός απαγορευόταν παντού αλλά τα σούπερ μάρκετ ήταν ανοιχτά μέρα νύχτα. Και μολονότι κατέγραψαν τεράστια κέρδη αυτή την περίοδο με εξαίρεση ολίγα, δεν επέστρεψαν τίποτα στον ελληνικό λαό από αυτή τους την κερδοφορία» σημείωσε.

Συνεχίζοντας υποστήριξε πως «ακρίβεια είναι και τα πανάκριβα ενοίκια που αναγκάζουν τους νέους μας σε υποχρεωτικές συγκατοικήσεις λες και είναι ακόμα και στα 40 τους φοιτητές», και κατέληξε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό:

«Εσείς την προκαλέσατε αυτή την ακρίβεια, με τις χρυσές βίζες νομιμοποιείτε το μαύρο χρήμα των αλλοδαπών όλου του κόσμου που εκτοξεύουν τις τιμές των ακινήτων σε ύψη ρεκόρ, άρα και των ενοικίων και θάβετε τα όνειρα χιλιάδων νέων στην αξιοπρεπή στέγη.

Υποψιάζεστε τον πόνο των άλλων αλλά δεν αντιλαμβάνεστε τον πόνο των άλλων. Γιατί απλούστατα η ζωή δεν σας έφερε ποτέ μπροστά στα διλήμματα που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Έλληνες κάθε πρωί».

Πηγή ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Γάζα: 42 νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις – Φόβοι για περιφερειακή ανάφλεξη

otavoice

Μαίνεται η φωτιά στην Άνδρο με 8 μποφόρ – Υπό έλεγχο στα Μεσόγεια, σε επιφυλακή στην Ηλεία

otavoice

Κοινωνικός Τουρισμός: Αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα

otavoice

Αρκούδα συγκρούστηκε με αυτοκίνητο στην αερογέφυρα του Άργους Ορεστικού

otavoice

Δήμαρχος Πύργου: “Προϊόν εμπρησμού αυτές οι πυρκαγιές”

otavoice

Πόσες ημέρες αδείας καλοκαιριού δικαιούστε – Ποιοι έχουν προτεραιότητα

otavoice