Παρατείνει η Τουρκία την παράνομη NAVTEX- Συνεχίζει το Oruc Reis την καταπάτηση κυριαρχίας

Θα πάμε έτσι μέχρι τα τέλη του χρόνου. Η περίοδος χάριτος με γερμανική σφραγίδα που δόθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στον γιαλατζί σουλτάνο ήταν βέβαιο ότι θα έδινε συνέχεια στο σήριαλ καταπάτησης της ελληνικής κυριαρχίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Η Τουρκία θα συντηρήσει το κλίμα αμφισβήτησης και θα το εντείνει αποθρασυσμένη από την στάση της διεθνούς κοινότητας και την επιλογή της Ελλάδας να ακολουθήσει σε πρώτη φάση την διπλωματική οδό.

«Το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, που βρίσκεται ήδη 10 μέρες στην περιοχή, θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του εκεί καθώς αναμένεται να παραταθεί η Navtex, η οποία θα λήξει αύριο», τονίζεται σε δημοσίευμα του σημερινού φύλλου της φιλοκυβερνητικής τουρκικής Yeni Safak, η οποία απηχεί τις θέσεις του Ερντογάν. Η εφημερίδα προκαταβάλει  έχοντας προφανώς επίσημη ενημέρωση, πως το πλοίο θα συνεχίσει να πλέει νοτίως του Καστελόριζου, τονίζοντας παράλληλα πως η Navtex της Άγκυρας θα παραταθεί.

Στο δημοσίευμα προκλητικά αναφέρεται πως το Oruc Reis θα συνοδεύουν πολεμικά τουρκικά πλοία, σε μια περιοχή που είναι τουρκικής κυριαρχίας.

Στη συνέχεια υπογραμμίζεται πως οι εργασίες αναμένεται να συνεχιστούν νότια του Καστελόριζου, ανατολικά της Κρήτης και ανατολικά της Ρόδου ενώ σύμφωνα με την Άγκυρα έχουν γίνει έρευνες σε έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και στόχος είναι να τετραπλασιαστούν και να φτάσουν τα 15.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.  «Το Oruc Reis έχει σαρώσει μια περιοχή περίπου 4000 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε όλες τις δραστηριότητές του στην περιοχή. Σχεδιάζει να λάβει σεισμικά δεδομένα σε μια περιοχή 15.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο τέλος του έργου του».

Η παρουσία του Oruc Reis και της συνοδείας πολεμικών σκαφών είναι παραβίαση κυριαρχίας, δήλωσε σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή στο RealFm, ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης.
Σχολιάστε