OTA VOICE
Πολιτιστικά

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ: Memento Mori – Μια κριτική προσέγγιση του μυθιστορήματος του Γιώργου Κατσάμπουλα

Γράφει η Αργυρώ Χατζηπαναγιώτου – Εκπαιδευτικός με ΜΑ Λογοτεχνίας (Μεθοδολογία και Έρευνα) του UNED Μαδρίτης

Το Memento Mori  (Θυμήσου τον θάνατο ), του Γιώργου Κατσάμπουλα*, Εκδ. Readnet Publications, είναι ένα αλληγορικό μυθιστόρημα που φέρνει τον πρωταγωνιστή της ιστορίας αντιμέτωπο με το σκληρό πρόσωπο της κοινωνίας. Ο ήρωας, ένας νεαρός άνδρας χωρίς ταυτότητα που δεν θυμάται τίποτα από το παρελθόν του, παλεύει με θεούς και δαίμονες για να φέρει εις πέρας την αποστολή που του έχει ανατεθεί από τον μυστηριώδη Α.Π.  Πρέπει πάση θυσία να ξεφύγει από τους διώκτες του και να βρει τον Δημιουργό. 

Έρχεται αντιμέτωπος με μια παράξενη και εφιαλτική πραγματικότητα που πολλές φορές θα τον φέρει στο χείλος του θανάτου. Αλλά όπως συμβαίνει και με τους ήρωες των παραμυθιών,  ο Λωτ, έτσι τον αποκαλεί ο Α.Π. στο σημείωμα του,   καλείται να ξεπεράσει τα εμπόδια με τη δύναμη της θέλησης ή  έχοντας στο πλευρό  του «μαγικούς»  βοηθούς και συμμάχους. Εξωγενείς παράγοντες, άνθρωποι ή απρόσμενες καταστάσεις, δρουν ως από μηχανής θεοί βγάζοντας τον από το αδιέξοδο.  Όπως ο μυστηριώδης Α. Π. που  του δίνει τα εφόδια για να φέρει εις πέρας την αποστολή του για την αναζήτηση του Δημιουργού, αλλά και η αγαπημένη του Αριάδνη που ρίχνεται μαζί του στη δίνη της περιπέτειας.

Ο ήρωας κινείται σε  μια βιβλική τοπογραφία, και οι καταστάσεις  που βιώνει έχουν τα χαρακτηριστικά ονείρου που καταλήγει σε εφιάλτη. Ο χρόνος μοιάζει μετέωρος και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για τον πρωταγωνιστή. Τα πρόσωπα που κινούνται γύρω του όπως και ο ίδιος, ή και οι τόποι  έχουν ονόματα παρμένα από τη βίβλο και τη μυθολογία. Ονόματα αρχετυπικά που εμπεριέχουν συμβολισμούς που καθορίζουν την εξέλιξη των γεγονότων. 

Ποιος είναι ο μυστηριώδης Α. Π. ;  Ποια είναι η ηλικιωμένη γυναίκα το βλέμμα της οποίας στοιχειώνει τον ήρωα της ιστορίας;  Ποιος είναι ο Δημιουργός; Ποιος είναι ο Λωτ; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα κάνουν την ανατροπή.  Δίνουν λύση στις απορίες του αναγνώστη και οδηγούν τον πρωταγωνιστή στη λύτρωση.

Μέσα από μια ονειρική καταδίωξη ο Λωτ, ο ήρωας της ιστορίας,  προσπαθεί να λυτρωθεί από τους δαίμονες που τον στοιχειώνουν και που τον οδηγούν σε καταστάσεις εξωπραγματικές. Πρέπει να ξορκίσει τον θάνατο για να βγει νικητής στη ζωή!

* Ο Γιώργος Κατσάμπουλας γεννήθηκε στη Ζαχάρω το 1995. Σπούδασε στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Α.Π.Θ.  στη Θεσσαλονίκη. Πλέον, ζει και εργάζεται στη Ζαχάρω. (Όπως αναγράφονται στο e-book) 

Τα βιβλία των εκδόσεων Readnet Publications είναι σε μορφή e-book και διαβάζονται online στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα rbooks.gr 

Σχετικά Άρθρα

Ιάκωβος Καμπανέλλης: Αφιέρωμα στον σημαντικό θεατρικό συγγραφέα

otavoice

Ζωρζ Σαρή: 100 χρόνια από τη γέννησή της

otavoice

“Black Pearl”-Το νέο βιβλίο του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου

otavoice

Η Λήδα Χατζηδημητρίου από την «Αγριόπαπια», αποκλειστικά στο OTAVOICE.

otavoice

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη: WOKE – H καθολική αποδόμηση: έθνος-φύλο-φυλή

otavoice

Ο Μιχαήλ Άγγελος Δρόσος, από την «Αγριόπαπια» αποκλειστικά στο OTAVOICE

otavoice