Βρετανικό ένταλμα σύλληψης Tατάρ αποσύρθηκε για λόγους «δημοσίου συμφέροντος»!

Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Τουρκοκύπριος Ερσίν Τατάρ υπηρετούσε ως βοηθός λογιστής της εταιρίας του Ασίλ Ναδίρ Polly Peck στα κατεχόμενα, προτού καταρρεύσει η εταιρία στο Λονδίνο με τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο καταδολίευσης.

Με τον ιδιοκτήτη της τουρκοκύπριο Ασίλ Ναδίρ να «διαφεύγει» από το Λονδίνο στα κατεχόμενα το 1993 για να επιστρέψει σχεδόν μια 20ετία αργότερα το 2010 για να ξεκαθαρίσει το όνομά του, όπως είχε δηλώσει τότε. Δικάστηκε στα βρετανικά δικαστήρια για 76 κατηγορίες καταδολίευσης και καταδικάστηκε από το Κακουργιοδικείο του Λονδίνου στις 23 Αυγούστου 2012 για 10 χρόνια φυλάκισης σε βρετανικές φυλακές για 10 κατηγορίες κλοπής (καταδολίευσης) ύψους £28.8 εκ. από την εταιρία του Polly Peck που κατέρρευσε το 1990.

Ο Ναδίρ αργότερα με παρέμβαση της Τουρκίας μεταφέρθηκε για εκτέλεση της υπόλοιπης ποινής στην Τουρκία τον Απρίλιο του 2016 όπου εντός 24 ωρών αφέθη ελεύθερος και επέστρεψε στα κατεχόμενα.

Καταθέτοντας στο δικαστήριο, ο Αστυνομικός Ντετέκτιβ της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Michael Hawkins, εξιστόρησε ότι τον Οκτώβριο του 1990 φθάνοντας στην εταιρία τον προσέγγισε ο Γραμματέας και διευθύνων σύμβουλος της Polly Peck International Peter Compson και του παρέδωσε ένα φάκελο με σχισμένα χαρτιά. Στην συνέχεια μίλησε με τον Tatar που ήταν ο βοηθός λογιστής της PPI και τον ρώτησε τι ήταν τα ξεσχισμένα χαρτιά και ο Tatar του είπε «δεν ήσαν σημαντικά» και ότι δεν τα ήθελε να βρεθούν στην κατοχή του.

Ο αστυνομικός του είπε ότι για να τα κάνει σε τόσα κομματάκια θα πρέπει να ήσαν σημαντικά. Ο Tatar του είπε ότι «σχετίζονταν με μεταφορά λεφτών για το Nadir στη Βόρεια Κύπρο». Η κατηγορούσα αρχή είπε στο δικαστήριο ότι συναρμολογήθηκαν από την αστυνομία τα κομματάκια που ξέσχισε ο Tatar και ήσαν λεπτομέρειες μεταφοράς από την τράπεζα Barclays στην τουρκική τράπεζα Impexbank το 1990 η οποία είχε αγοραστεί από τον Ναδίρ το 1988. Η κατηγορούσα αρχή ισχυρίστηκε ότι ο Tatar βοήθησε τον Ναδίρ στην παράνομή μετακίνηση λεφτών και ότι είχε μια στενή συνεργασία με τον Ναδίρ.
Σε δήλωσή του στη «Yeni Duzen» το 2011 ο Ersin Tatar είχε πει ότι οι μεταφορές των χρημάτων είχαν γίνει με εντολή το Ναδίρ τον οποίο εμπιστευόταν και ήλπιζε να απαλλασσόταν ο Ναδίρ από τις κατηγορίες εναντίον του.

Στο stop list και της Κυπριακής Αστυνομίας

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αγγλόφωνης Cyprus Mail στην Κύπρο, 14.11.2019, κάποιος με το όνομα Tatar Ersin Rustem βρισκόταν, κατά την δημοσίευση της είδησης, στο stop list της Κυπριακής Αστυνομίας , με την σημείωση να πληροφορηθεί το CID αν εντοπιστεί. Και πηγή, έγραψε η εφημερίδα, είπε ότι «η αναφορά βρίσκεται στο stop list της Αστυνομία της Δημοκρατίας από το 1993 και σχετίζεται με την υπόθεση Πολύ Πέκ». .

Η ίδια εφημερίδα στο ειδησεογραφικό της επικαλέστηκε δύο τουρκοκυπριακές εφημερίδες τις «Kibris» και «Diyalog» οι οποίες έγραψαν ότι ο Tatar ζήτησε από την τουρκική αστυνομία να ελέγξει με την Interpol κατά πόσο τον αναζητούσαν, προτού να ταξιδέψει προς το Λονδίνο εντός του Νοεμβρίου 2019. Και η απάντηση ήταν ότι δεν καταζητείτο.

Δεν ήταν προς το «δημόσιο συμφέρον»

Πέντε μέρες αργότερα στις 19.11.2019 η τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα www.lgcnews.com επικαλούμενη την τουρκοκυπριακή «Havadis» έγραψε ότι ο Ersin Tatar μέσω του αγγλικού δικηγορικού γραφείου Mark & Co Law Office έστειλε επιστολή στο Serious Fraud Office (FSO) Τμήμα Σοβαρών Παραπτωμάτων στο Λονδίνο, ζητώντας να μάθει αν υφίστατο ένταλμα σύλληψής του. Η απάντηση του Τμήματος υπογραμμένη από την Ανώτερη Δικηγόρο Rosemary Donabella σημείωνε «Αποφασίστηκε να μην κινηθούν ποινικές διαδικασίες εναντίν του κ. Tatar τη βάση του ότι δεν είναι σήμερα προς το δημόσιο συμφέρον… Το διάταγμα για σύλληψη του κ. Tatar ημερ. 13 Αυγούστου 2015 έχει αποσυρθεί από το Δικαστήριο».
« Η κατηγορούσα αρχή ισχυρίστηκε επίσης ότι ο κ. Nadir βοηθήθηκε από αριθμό συνεργατών περιλαμβανομένου του Ersin Tatar βοηθού λογιστή ο οποίος βοήθησε στην «ανέντιμη κατάληψη χρημάτων από την PPI». Ένας υπάλληλος που είχε βρει παραλήψεις ο κ. Tatar του είπε να κλείσει το στόμα του», ήταν ο ισχυρισμός».

Εν κατακλείδι συνοπτικά:

Το Βρετανικό Τμήμα Σοβαρών Παραπτωμάτων ενώ είχε ονομάσει τον Ersin Tatar ως ένα από τους κύριους βοηθούς του καταδικασθέντος από το βρετανικό Κακουργοδικείο για κλεψιές Asil Nadir ύψους £28.8 εκ στερλινών, και είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψής του στις 13 Αυγούστου 2015 αργότερα αποσύρθηκε. Η απόφαση να μην προχωρήσει έρευνα για τον Tatar και να αφαιρεθεί από τον κατάλογο ως «καταζητούμενος» στάθηκε μόνο στο ότι « δεν ήταν πλέον προς το δημόσιο συμφέρον». Ο Ersin Tatar επισκέφθηκε το Λονδίνο μέσω του αεροδρομίου Heathrow στις 29 Νοεμβρίου 2019.

Δεν γνωρίζουμε αν και η Κυπριακή Αστυνομία αφαίρεσε τον κ. Ersin Tatar από το δικό της stop list μετά την βρετανική απόφαση σύμφωνα με το δημοσίευμα 19.11.2019 της τουρκοκυπριακής www.lgcnews.com.

ΠΗΓΗ sigmalive
Σχολιάστε