OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Άρης Παναγιωτόπουλος: «Ιερό καθήκον για εμάς η Αρχαία Ολυμπία!»

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Άρης Παναγιωτόπουλος, μίλησε στον Κώστα Κριετσιώτη και στην εκπομπή της ΟΡΤ, «Ανοιχτά Χαρτιά», σε μια συνέντευξη εφ’ όλη της ύλης, στην οποία εστίασε στην τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, που θα λάβει χώρα αύριο στην ιερή γη της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και στο συνολικό του όραμα για τον δήμο, τρεις μήνες σχεδόν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Σχετικά με τα συναισθήματα του ενόψει της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας αλλά και το πως διαχειρίστηκε όλο αυτό το φορτίο τόσο ιστορικά όσο και σε επίπεδο οργάνωσης και προετοιμασίας ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπία ανέφερε πως «Είναι ημέρες της Ολυμπίας, είναι ημέρες της Ελλάδας και το φως που θα γεννηθεί στο αρχαίο στάδιο, θα φωτίσει όλο τον κόσμο και ευχόμαστε να φωτίσει και τις ψυχές και τις καρδιές των ανθρώπων και να στείλει πραγματικά το μήνυμα της ειρήνης., της φιλίας, της συναδέλφωσης ανάμεσα στους λαούς. Πραγματικά είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος και ιδιαίτερα περήφανος που εκπροσωπώ αυτό το δήμο, τον μεγαλύτερο και πιο όμορφο δήμο σε όλο το πλανήτη».

«Γεννηθήκαμε έτοιμοι για την Ολυμπία!»

Όσον αφορά την προετοιμασία ενόψει της Αφής, ο Άρης Παναγιωτόπουλος τόνισε πως «είμαστε μια καινούρια δημοτική αρχή μόλις 3 μηνών και πραγματικά βρεθήκαμε να διαχειριζόμαστε μία κατάσταση και πάρα πολλές εκδηλώσεις, πάρα πολλές προκλήσεις και πάρα πολλά προβλήματα μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η διάθεση υπάρχει, η όρεξη υπάρχει και πρωτίστως υπάρχει αγάπη για αυτό που κάνουμε οπότε αν και η αρχή είναι πάντα δύσκολη να ξέρετε ότι ήμασταν έτοιμοι από πριν, γεννηθήκαμε έτοιμοι και θα τα καταφέρουμε. Πραγματικά τα προβλήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε γι’ αυτή την περίοδο ήταν πάρα πολλά πάρα πολλά με προθεσμίες να χάνονται, με σκουπίδια να παραμένουν, με προϋπολογισμούς, με τεχνικό πρόγραμμα και βέβαια με την κορωνίδα των πολιτιστικών εκδηλώσεων  σε εθνικό επίπεδο η οποία δεν άλλη από την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας οπότε αντιλαμβάνεστε τη δυσκολία όλη του εγχειρήματος. Στο τέλος της ημέρας όμως είμαστε όλοι ευχαριστημένοι και βέβαιοι πως οδεύουμε στην καλύτερη Τελετή Αφής που έχει γίνει μέχρι σήμερα»

«Με πρόγραμμα, συνέπεια και προσήλωση στο στόχο μπορούν όλα να γίνουν πραγματικότητα»

Για τον απολογισμό των τριών πρώτων μηνών, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως «το στοίχημα ήταν να καταφέρουμε τους πρώτους μήνες να είμαστε έτοιμοι και με τον προϋπολογισμό μας και με το τεχνικό μας πρόγραμμα και παράλληλα να τρέξουμε και όλες τις εκδηλώσεις. Ήταν δύσκολα όμως αντιληφθήκαμε στην πορεία ότι με πρόγραμμα και με συνέπεια και με προσήλωση στο στόχο μπορούν όλα να γίνουν πραγματικότητα. Καταφέραμε λοιπόν μέσα σε τρεις μήνες ενώ πέρσι περάσαμε προϋπολογισμό τέλη Μαρτίου φέτος ήδη να έχουμε προϋπολογισμό, ήδη να έχουμε τεχνικό πρόγραμμα, ήδη να έχουμε καταφέρει και έχουμε πετύχει πολύ μεγάλες χρηματοδοτήσεις για το δήμο μας και αναφέρομαι στο 1,2 εκατ. ευρώ λάβαμε από το υπουργείο εσωτερικών όταν άλλοι δήμοι στον νομό Ηλείας έχουν χρηματοδοτηθεί με πάρα πολύ λίγα χρήματα και ήδη έχουμε καταφέρει να έχουμε φτάσει μια ανάσα από την Αφή της Φλόγας που είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός για το δήμο μας και για τη χώρα μας. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι περάσαμε ένα Γολγοθά όμως η αγάπη μας, το μεράκι μας και το κέφι μας είναι αυτά που μας έδωσαν τη δύναμη και είμαστε εδώ και βέβαια οι εξαιρετικοί και άξιοι συνεργάτες που έχω και οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι αντιδήμαρχοι όλοι έβαλαν πλάτη και καταφέραμε μέσα σε ένα τόσο πολύ μικρό χρονικό διάστημα να καταφέρουμε πάρα πολλά και για να είμαι ειλικρινής καταφέραμε περισσότερα από ότι είχα εγώ στο μυαλό μου ότι θα έχουμε πετύχει μέχρι τώρα».

Για το πως του φάνηκαν οι λεγόμενες πρώτες 100 ημέρες, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως «είναι τελείως διαφορετικά από ότι περίμενα και η αντιμετώπιση του κόσμου και η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η  νοοτροπία. Ανεβάσαμε τον πήχη πάρα πολύ ψηλά και θα τον ξεπεράσουμε να ξέρετε γιατί πάνω απ’  όλα υπάρχει αγάπη και το λέω και το τονίζω και όλοι η ομάδα όλη η δημοτική αρχή αποτελείται από νέα παιδιά και αυτό μας δίνει κουράγιο και δύναμη. Έχουν όρεξη, παλεύουμε καθημερινά η πόρτα μας είναι ανοιχτή στο δημαρχείο, δεχόμαστε κόσμο αντιμετωπίζουμε καθημερινά προβλήματα και τα φέρνουν εις πέρας και για αυτό το λόγο είμαστε ικανοποιημένοι. Βέβαια η καθημερινότητα ενός δημάρχου είναι πάρα πολύ δύσκολη και ιδίως ενός δημάρχου που έχει να φέρει εις πέρας αυτό το ιερό καθήκον και ιερή υποχρέωση να προάγει έναν παγκόσμιο δήμο, όπως η Αρχαία Ολυμπία».

«Στόχος μας η ισόρροπη ανάπτυξη»

Αναλύοντας το όραμα του, για τον δήμο που θέλει να δημιουργήσει τα επόμενα χρόνια, και με πρώτο χρονικό ορίζοντα το 2028, ο Άρης Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως «ο δήμος μας είναι ένα πολύ ιδιαίτερος δήμος αφού ξέχωρα από το ιστορικό φορτίο, είναι ένας δήμος με μία πολύ περίεργη ανθρωπογεωγραφία και το λέω αυτό διότι υπάρχει το κομμάτι το πεδινό, το κομμάτι το τουριστικό και το κομμάτι της Αρχαίας Ολυμπία η οποία χρειάζεται άλλη διαχείριση και υπάρχει και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι. το ορεινό τόξο στο οποίο οι άνθρωποι έχουν άλλου είδους προβλήματα και άλλες ανάγκες. Έχουμε δημότες οι οποίοι έχουν τελείως διαφορετικές ανάγκες και έχουν τελείως διαφορετικές προτεραιότητες. Οι μεν έχουν τα προβλήματα που απορρέουν από την ενδεχομένως έλλειψη τουρισμού και από την έλλειψη εξωστρέφειας, οι άνθρωποι που ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία έχουν άλλου είδους προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν με αγροτικούς δρόμους, με τον ηλεκτροφωτισμό τους και με τέτοιες καθημερινές δυσκολίες που συναντάμε και τις βλέπουμε και τις έχουμε καταγράψει.  Αυτά λοιπόν να πρέπει να συγκεραστούν. στόχος μας είναι αφενός να υπάρξει μία ισόρροπη ανάπτυξη στα χωριά μας και αυτό θα επιτευχθεί με το να είμαστε δίπλα τους. Με το να ακούσουμε τα προβλήματά τους και με τον σκύψουμε πάνω από το προβλήματά τους. Ήδη έχουμε εκπονήσει τις μελέτες για τους καθαρισμούς των δρόμων, ήδη είμαστε σε επαφές και επεξεργαζόμαστε το πώς θα φτιάξουμε τον πρώτο παιδικό σταθμό στην Δημοτική Ενότητα Φολόης. Άρα λοιπόν θέλουμε να δημιουργήσουμε υποδομές που απολαμβάνουν οι κάτοικοι σε πολλές περιοχές της χώρας. Αυτά θέλουμε να δώσουμε στον κόσμο αυτόν που έχει παραμείνει στα χωριά μας γιατί αντιλαμβάνεστε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο πια χωριά τα οποία έχουν παραμείνει με 30 και 40 κατοίκους  να φέρουμε κόσμο πίσω αν και αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα και το εξετάζουμε από πάρα πολλές πλευρές.

Το βασικό μας όμως είναι πως θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τον κόσμο αυτόν που έχει μείνει πίσω στα χωριά του και θα τον κρατήσουμε φτιάχνοντας υποδομές και δίνοντας βοήθεια στην καθημερινότητα και στις οικογένειες που ενδεχομένως αποφάσισαν ή θα αποφασίσουν να επιστρέψουν στον τόπο τους. Από αυτά ξεκινάμε και στη συνέχεια θα μπορέσουμε να δούμε τα επόμενα σχέδια, τα πιο μεγαλόπνοα και πιο οραματικά».

«Λανθασμένη η συγκυρία της σημερινής συνάντησης»

Σχετικά με την σημερινή συνάντηση με τον υφυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο για το σχέδιο ανασυγκρότησης της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως «είμαι πάντα επιφυλακτικός στο όταν έχω να κάνω πιο πολύ με θεωρία και δεν βλέπω πως από την θεωρία μπορούμε να περάσουμε στην πράξη. Πράγματι έχει γίνει μία εξαιρετική δουλειά, έχει γίνει μία καταγραφή των προβλημάτων και έχει γίνει και μία καταγραφή ενδεχομένων δυνητικών λύσεων που μπορούν να φέρουν ανάπτυξη στην περιοχή μας. Νομίζω ότι θα πρέπει να ξαναδούμε λίγο το θέμα της προτεραιοποίησης γιατί οι ανάγκες αλλάζουν, οι εξελίξεις τρέχουν οπότε είναι απολύτως λογικό να θέλουμε να δούμε αν θα αναθεωρήσουμε αν θα επαναπροτερεοποιήσουμε τις ανάγκες μας ούτως ώστε να τις βάλουμε στο δρόμο που έχουμε στο μυαλό μας. Ξαναλέω όμως ότι το πρόβλημα είναι πάντα στην Ελλάδα πώς θα περάσουμε από την θεωρία στην πράξη.

Με λυπεί όμως ότι θα γίνει σήμερα η συγκεκριμένη συνάντηση και το λέω αυτό διότι είμαστε μία μέρα πριν την Τελετής Αφής οπότε είναι λίγο αδόκιμη ημερομηνία. Νομίζω ότι δεν ήταν σωστό να μπει αυτή ημερομηνία στο πλάνο. Είμαστε μία μέρα πριν την κορύφωση των εκδηλώσεών,, σήμερα έχουμε την τελική πρόβα οπότε ακριβώς καταλαβαίνει κανείς ότι μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να παρευρεθώ στη συγκεκριμένη συνάντηση. Θα το κάνω όμως και θέλω να πιστεύω ότι θα ξαναγίνει η συνάντηση με καλύτερο ρυθμισμένο πρόγραμμα διότι αυτή τη στιγμή είναι αδιανόητο ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπία να έχει το μυαλό στην συγκεκριμένη συγκέντρωση ενώ την επόμενη μέρα ετοιμαζόμαστε να δώσουμε το παγκόσμιο μήνυμα σε όλο τον κόσμο από το αρχαίο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας και το οποίο θα παρακολουθεί κιόλας ο πλανήτης».

«Η Ολυμπία στέλνει μήνυμα Εκεχειρίας όμως πρέπει να τύχει και αποδοχής από  τον κόσμο»

Για το πανανθρώπινο μήνυμα της εκεχειρίας που θα υπογραφεί σήμερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως «ο πλανήτης δοκιμάζεται ακόμα και σε μέρη που δεν το περιμέναμε ποτέ. Σήμερα τόσο εγώ όσο και ο δήμαρχος της Σπάρτης όσο και ο δήμαρχος της Ήλιδας θα υπογράψουμε την Εκεχειρία, με την ελπίδα ότι αυτό το μήνυμα θα ακουστεί σε όλο τον πλανήτη και θα ληφθεί σοβαρά υπόψη. Η Ολυμπία  στέλνει το μήνυμα όμως πρέπει να τύχει και αποδοχής από  τον κόσμο. Εμείς το κάνουμε πράξη. Η Ολυμπία είναι ιδιαίτερος τόπος, ένας ιερός τόπος και νομίζω ότι θα μπορούσαμε να εντείνουμε περισσότερο την προσπάθεια μας. Ακόμα και η εξωστρέφεια που επιζητάει η Ολυμπία σε αυτό το σε αυτό επικεντρώνεται, στο να ακουστούν και να υπογραμμιστούν όλες αυτές οι αξίες.

Οι άνθρωποι εξελίσσονται, η τεχνολογία εξελίσσεται, οι πόλεις εξελίσσονται. Ο κάθε τόπος έχει τη μοίρα του αλλά τη μοίρα πολλές φορές θα πρέπει να τη διαμορφώσουμε και εμείς οι ίδιοι. Η αλήθεια είναι και είναι κοινά αποδεκτό ότι η Ολυμπία έχει χάσει τη λάμψη της δεν το λέω εγώ ,το αντιλαμβάνεται κανείς ερχόμενος στην Ολυμπία ή μάλλον δεν μπορεί να το αντιληφθεί γιατί δεν έρχεται στην Ολυμπία. Το μεγάλο στοίχημα λοιπόν είναι πως θα μπορέσουμε να έχουμε αφενός τουρισμό όλη τη διάρκεια του χρόνου αλλά και να έχουμε στάσιμο τουρισμό, δηλαδή όσοι έρχονται να μένουν εδώ».

«Θέλω οι κάτοικοι του δήμου μου να είναι ευχαριστημένοι και περήφανοι»

Για το φεστιβάλ Ολυμπίας και ευρύτερα για τον τομέα του Πολιτισμού στην περιοχή, ο δήμαρχος τόνισε πως «είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός που έχουμε κάθε χρόνο στην Ολυμπία και νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια είναι και το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της Ηλείας, σε συνδυασμό με αυτό της Ήλιδας. Προλάβαμε λοιπόν  και έχουμε φτιάξει ένα εξαιρετικό πρόγραμμα με θεατρικές παραστάσεις και με πολύ μεγάλους καλλιτέχνες – μουσικούς και για αυτό το λόγο θέλω να πω και ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην αντιδήμαρχο πολιτισμού, Αθηνά Ηλιοπούλου αλλά και στο καλλιτεχνικό μας διευθυντή, Βασίλη Καψή οι οποίοι έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά και θα φανεί όταν θα ανακοινωθεί και επίσημα το πρόγραμμα μας.

Ως τους πως προς τους χώρους πολιτισμού τώρα, πρόθεση μας να φύγουμε από τα στενά όρια του θεάτρου και να βγούμε και στα χωριά μας. Να βγούμε και σε μέρη τα οποία δεν είχαν τη δυνατότητα και δεν έχουνε τη δυνατότητα να δεχτούν μία παράσταση να δούνε μία συναυλία οπότε είναι και αυτό ένα μεγάλο στοίχημα και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε».

Τέλος, στην ερώτηση, για το ποιο είναι αυτό για το οποίο θέλουν να το θυμούνται στον τέλος αυτής της πρώτης θητείας, ο Άρης Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «Στόχος μου και το βασικό που θέλω είναι να αλλάξει η εικόνα του δήμου, να αλλάξει η εικόνα και να δημιουργηθούν όλες αυτές οι υποδομές που θα φέρουν κόσμο και θα συνεχίσουν να φέρουν κόσμο στην Ολυμπία. Αυτό που θέλω είναι η Ολυμπία να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι αυτό που θέλω είναι οι κάτοικοι του δήμου μου να είναι ευχαριστημένοι και να είναι περήφανοι που ζουν στην Αρχαία Ολυμπία».

Πηγή patrisnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΑΔΑ -ΤΕΕ για υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου

otavoice

Στο Δήμο Τήνου ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Ιωάννης Παππάς

otavoice

Η Καστοριά τιμά τα 353.000 αθώα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού

otavoice

Δίκτυο μωβ κάδων για πρώτη φορά στο δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων

otavoice

Την ίδρυση σχολών πετράδων σε Πεντάλοφο Κοζάνης και Αρκαδία εξήγγειλε η υπουργός Πολιτισμού

otavoice

Δήμος Καλαμαριάς και Μαμαγαία δημιουργούν Κοινότητα Πάρκου Κόδρα

otavoice