OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Γ.Μυλωνάκης για Ν.Ο.Κ: «Θα χειριστούμε το θέμα με υπευθυνότητα και σεβασμό στους Νόμους»

Αγαπητοί συνδημότες,

Τις τελευταίες ημέρες έχει ξεκινήσει μία συζήτηση, σχετικά με την εφαρμογή των κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (Ν.Ο.Κ).

Στο πλαίσιο της δέσμευσης μου να σας ενημερώνω υπεύθυνα και τεκμηριωμένα για κάθε ζήτημα που αφορά την πόλη και την ποιότητας της ζωής μας έχω να σας επισημάνω τα εξής:

Ο Ν.Ο.Κ. έχει ψηφιστεί από το 2012, σε μία εποχή που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης με την οποία ήταν αντιμέτωπη η χώρα, υπήρχε έντονη η ανάγκη θέσπισης κινήτρων με στόχο την ενίσχυση της οικοδομικήςραστηριότητας.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώθηκε υπερβολική χρήση του συνδυασμού των κινήτρων που δόθηκαν από τον οικοδομικό κανονισμό, υπαγορευμένες από κερδοσκοπικές λογικές.

Στο Δήμο Αγίας Παρασκευής, μέχρι σήμερα, δεν έχει καταγραφεί στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης καμία καταγγελία για οικοδομικά «τερατουργήματα» που θα μπορούσαν έντονα να αλλοιώσουν τον υφιστάμενο πολεοδομικό χαρακτήρα της.

Αυτό δεν το λέω ως άλλοθι για να εφησυχάζουμε ούτε ως Δημοτική Αρχή, ούτε ως δημοτικό συμβούλιο, ούτε ως δημότες.

Το αντίθετο. Σε συνεχή συνεννόηση και με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, θα παρακολουθούμε και θα αξιολογούμε όλες τις εξελίξεις σε αυτό το θέμα με νηφαλιότητα ,υπεύθυνη στάση και σεβασμό στους Νόμους, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα την προάσπιση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της πόλης μας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Παράλληλα αναμένουμε πολύ σύντομα τη μελέτη του νέου Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Τ.Π.Σ)για το Δήμο μας, μέσω του οποίου θα δρομολογηθούν λύσεις σε ζητήματα πολεοδομικού χαρακτήρα, χωρικής οργάνωσης και ανάπτυξης, χρήσεων γης, ενεργειακά ζητήματα, όρων και περιορισμών δόμησης και το οποίο θα είναι και προϊόν διαβούλευσης με τις παρατάξεις και τους τοπικούς φορείς.

Αναμένοντας λοιπόν, την επίσημη έναρξη μελέτης του Τ.Π.Σ., τις ενέργειες που θα κάνει η πολιτεία σχετικά με την εφαρμογή των κινήτρων του Ν.Ο.Κ. και την τελική απόφαση της ολομέλειας του Σ.τ.Ε., ως διοίκηση θα προβούμε σε επιπλέον στοχευμένες ενέργειες και συγκεκριμένα :

Α) Γίνεται προσπάθεια να ενισχύσουμε το προσωπικό της πολεοδομίας ώστε να διενεργείται συστηματικά ο προβλεπόμενος εκ του νόμου δειγματοληπτικός έλεγχος των οικοδομικών αδειών που εκδίδονται χωρίς προέγκριση.

Β) Θα δημιουργήσουμε μία εξιδεικευμένη ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης των δημοτών, μέσω της οποίας θα υπάρχει μια ανοιχτή και συνεχής διαβούλευση με τους πολίτες για όλα τα θέματα του Τ.Π.Σ.

Γ) Θα υλοποιηθούν ημερίδες ενημέρωσης από ειδικούς επιστήμονες ανά δημοτική ενότητα.

Δ) Θα είμαστε σε συνεννόηση με την Κ.Ε.Δ.Ε. στην προσπάθεια βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου και ανάπτυξης νομοθετικής πρωτοβουλίας από το αρμόδιο υπουργείο ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Την πόλη μας θα την αλλάξουμε όλοι μαζί.

Σχετικά Άρθρα

Δ. Ορεστιάδας: Ψήφισμα ΔΣ υπέρ των εργαζομένων συμβασιούχων στο ΚΥΤ Φυλακίου

otavoice

Η ΚΕΔΕ προχωρά σε αίτηση αναστολής είσπραξης του τέλους ταφής απορριμμάτων- Ψήφισμα για Γάζα

otavoice

«Μαθητικό Φεστιβάλ 2024» του Δήμου Αιγάλεω

otavoice

Π.Δ.Ε: Συνεργασία Περιφέρειας και Δήμων για τη συμμετοχή στην 88η Δ.Ε.Θ.

otavoice

Τάσος Μαυρίδης: Θα εργαστώ σκληρά στην ΕΕΤΑΑ ΑΕ, υπηρετώντας την πατρίδα και τους πολίτες

otavoice

Δ.Αμαρουσίου: Σε αναζήτηση χρηματοδοτικού εργαλείου για την απόκτηση του χώρου της Κεραμικής

otavoice