OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ. Ωρωπού: Άσκηση ετοιμότητας πυρκαγιάς από διαρροή εύφλεκτών υλών στον Αυλώνα

ΑΣΚΗΣΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΜΕ ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΑΜΜΩΝΙΑΣ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΡΩΤΩΝ ΥΛΩΝ ΣΤΟΝ ΑΥΛΩΝΑ

Μία ακόμα επιτυχημένη άσκηση ετοιμότητας πραγματοποίησε ο Πυροσβεστικός Σταθμός Οινοφύτων ενόψει και της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου. Η άσκηση έγινε σε βιομηχανία που ανήκει στη συνθήκη SEVESO 3 που θεωρείται από τις πιο ακραίες περιπτώσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες.
Το σενάριο της άσκησης αφορούσε πυρκαγιά σε αποθήκες βιομηχανίας με εύφλεκτες πρώτες ύλες και πιο συγκεκριμένα πυρκαγιά που προκλήθηκε από ανατροπή παλέτας με αμμωνία την ώρα της φόρτωσης σε φορτηγό.

ΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ

Την άσκηση παρακολούθησε ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης και συμμετείχε και το ασθενοφόρο του Δήμου Ωρωπού προκειμένου το πλήρωμα του να αποκτήσει εμπειρία και γνώση για παρόμοια περιστατικά.

Μόλις δόθηκε το σήμα για έναρξη του συναγερμού και την κλήση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εκκενώθηκε άμεσα ο χώρος του εργοστασίου από τους εργαζομένους οι οποίοι με την ευθύνη των προϊσταμένων τους συγκεντρώθηκαν γρήγορα σε ασφαλές σημείο στο προαύλιο.

Η βιομηχανική εγκατάσταση βρίσκεται στον Αυλώνα του Δήμου Ωρωπού στα σύνορα με τον Δήμο Τανάγρας. Μετά από 3 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα έφτασε από τον Πυροσβεστικό Σταθμό Οινοφύτων το πρώτο πυροσβεστικό και περίπου ένα λεπτό αργότερα τα υπόλοιπα πυροσβεστικά οχήματα καθώς και όχημα μεταφοράς προσωπικού και εξοπλισμού αλλά και το ασθενοφόρο που για τις ανάγκες της άσκησης συμμετείχε το ασθενοφόρο του Δήμου Ωρωπού ώστε τα πληρώματα να έχουν χρήσιμες εμπειρίες.

Τέσσερις πυροσβέστες φόρεσαν γρήγορα ειδικές στολές προστασίας έναντι διαρροής χημικών ουσιών. Στη συνέχεια μπήκαν στη «φλεγόμενη» αποθήκη του εργοστασίου για να απεγκλωβίσουν άτομο που σύμφωνα πάντα με το σενάριο δεν είχε τις αισθήσεις του. Με φορείο έβγαλαν τον τραυματία έξω από το εργοστάσιο και τον παρέδωσαν με όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας στο προσωπικό του ασθενοφόρου που με τη σειρά του έκανε άμεσα τη διακομιδή σε νοσοκομείο των Αθηνών.

ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ: «ΚΑΛΟΙ ΟΙ ΧΡΟΝΟΙ, ΧΡΗΣΙΜΗ Η ΑΣΚΗΣΗ»

Μετά το πέρας της άσκησης ο διοικητής της άσκησης, υποδιοικητής του Σταθμού Οινοφύτων επιπυραγός Αλέξανδρος Βλαχογιάννης ενημέρωσε κι επίσημα την υπηρεσία του αλλά και την υπεύθυνη ασφαλείας και προσωπικού του εργοστασίου πως η άσκηση ολοκληρώθηκε, ενώ στο σύντομο πρώτο απολογισμό του δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών αλλά και τους χρόνους αντίδρασης:

«Ήταν μία ακόμα άσκηση ετοιμότητας από τις πολλές που κάνουμε διαρκώς για να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα. Η επιχείρηση είναι ενταγμένη στην οδηγία SEVESO 3. Όλα πήγαν καλά και τα αποτελέσματα καταγράφηκαν και θα αναλυθούν για περαιτέρω βελτίωση χρόνων και ποιοτικών χαρακτηριστικών που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε όλο και πιο καλύτεροι και πιο άμεσοι. Ο Σταθμός Οινοφύτων καλύπτει μεγάλο μέρος του Δήμου Ωρωπού με τεράστια δασική και αγροτολιβαδική έκταση και τον Δήμο Τανάγρας με αστικές περιοχές που βρίσκονται κοντά σε βαριές βιομηχανίες. Για αυτό επιλέξαμε σήμερα αυτό το σενάριο. Τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε κι άλλες παρόμοιες ασκήσεις με όλα τα πιθανά σενάρια», δήλωσε ο υποδιοικητής Πυροσβεστικού Σταθμού Οινοφύτων επιπυραγός Αλέξανδρος Βλαχογιάννης. Την άσκηση παρακολούθησαν ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, ο Ειδικός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Μονιάκης, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, η διοικήτρια του Αστυνομικού Τμήματος Αυλώνος Μαρία Μπέτκα.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΟΔΗΓΙΑ SEVESO 3

Στις 10 Ιουλίου 1976 σημειώθηκε στη μικρή πόλη Σεβέζο (Seveso) της βόρειας Ιταλίας μαζική διαρροή διοξίνης από εργοστάσιο παραγωγής τριχλωροφαινόλης από βλάβη σε δυκλίδα ασφαλείας. Υπολογίζεται πως διέρρευσαν στην ατμόσφαιρα 35 κιλά καθαρής διοξίνης που ρύπανε έκταση 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου διέμεναν 37.000 άνθρωποι. Ολόκληρη η περιοχή εκκενώθηκε. Το Seveso έγινε νεκρή πολιτεία. Η διοξίνη με τη διεθνή συντομογραφία TCDD, είναι ένα παραπροϊόν της σύγχρονης βιομηχανίας, από τα πιο τοξικά προϊόντα αλλά και σημαντικός ρυπαντής του περιβάλλοντος. Δε διαλύεται στο νερό, και εισέρχεται αμέσως στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Παραλύει το νευρικό σύστημα και καταστρέφει συκώτι και νεφρούς. Από το τεράστιο αυτό δυστύχημα η Ευρώπη υιοθέτησε συνθήκες SEVESO με ειδικά πρωτόκολλα ασφαλείας. Η συνθήκη SEVESO έχει επικαιροποιηθεί τρεις φορές (SEVESO-3) προκειμένου να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες ασφαλείας. Η τελευταία επικαιροποίηση έγινε το 2016 με την οποία η Ελλάδα και όλες υπηρεσίες εναρμονίστηκαν. Επομένως ως πολίτες όταν γίνεται αναφορά σε επεισόδιο με επιχείρηση Σεβέζο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να απομακρυνόμαστε άμεσα σε ασφαλές σημείο.

Σχετικά Άρθρα

Ο Α. Τζιτζικώστας στην 202η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Νάουσας

otavoice

Δ. Σιντικής: Αναβίωση της μάχης του Ρούπελ: «Τα οχυρά δεν παραδίδονται, αλλά καταλαμβάνονται»

otavoice

Στον Δήμο Αιγιαλείας, το ιστορικό ακίνητο της πρώην Χαρτοποιίας

otavoice

Δήμαρχος Βόλβης: «Μητέρα», η πιο αγαπημένη λέξη… το αποκορύφωμα της αυταπάρνησης

otavoice

Xάρης Δούκας: «Να αφυπνίσουμε την Ευρώπη»

otavoice

Ο δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης, στα εγκαίνια της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς

otavoice