OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Μνημόνιο συνεργασίας για το «Αμοργόραμα» και την Προστασία της Θάλασσας

Σε κλίμα αισιοδοξίας, υπογράφηκε την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου στο Δημαρχείο της Αμοργού, Μνημόνιο Συνεργασίας, ως έμπρακτη στήριξη προς του αλιείς της Αμοργού και της πρωτοβουλίας «Αμοργόραμα».

Στην υπογραφή του Μνημονίου παρέστησαν, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου, ο Δήμαρχος Αμοργού κ. Ελευθέριος Καραϊσκος, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων Αμοργού κ.Μιχάλης Κρόσμαν, ο Επίκουρος Καθηγητής στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Υδροβιολογίας του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ.Στέφανος Καλογήρου, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Αναπληρωτής Καθηγητής κ.Ιορδάνης Χατζηπαυλίδης, ο καθηγητής Γεωπονίας στο ΕΠΑΛ Αμοργού κ. Σωτήριος Τσιρπανλής, η Εκτελεστική Διευθύντρια του Cyclades Preservation  Fund (CPF) κα. Άννυ Μητροπούλου και η Εκπρόσωπος του Blue Marine Foundation στην Ελλάδα  κα. Άντζελα Λάζου Dean.

Σίμος ΚεδίκογλουΥπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Νιώθω ιδιαίτερα περήφανος που κάνουμε πράξη τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για προστασία των θαλασσών. Υπεγράφη κατόπιν δικής μου πρωτοβουλίας Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο την προσωρινή παύση της αλιευτικής δραστηριότητας και τη συλλογή απορριμμάτων από τη θαλάσσια και ευρύτερη περιοχή της Αμοργού.

Η Αμοργός και οι αλιείς του νησιού, δείχνουν το δρόμο για το μέλλον. Από τη πρώτη στιγμή που ήρθα σε επαφή με τους εμπλεκόμενους φορείς, είχαμε συμφωνήσει ότι χρέος μας είναι να παραδώσουμε ζωντανές θάλασσες στα παιδιά μας, και ζωντανές θάλασσες σημαίνει υγιές οικοσύστημα. Ελλάδα δίχως υγιές θαλάσσιο οικοσύστημα, δεν υπάρχει! Είναι ιδιαίτερα χαρούμενος για αυτή τη σημαντική ημέρα, γιατί πρόκειται για ένα έξοχο δείγμα συνεργασίας όλων των φορέων. Πρέπει να στηρίξουμε το Αμοργόραμα γιατί θέλω να γίνει μοντέλο για όλη την Ελλάδα

Ελευθέριος Καραΐσκος, Δήμαρχος Αμοργού«Είναι μια ιστορική ημέρα  για την Αμοργό καθώς  μια πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει οι αλιείς του νησιού  από το 2013 μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης και καθιστά βιώσιμο το επάγγελμα τους. Μια πρωτοβουλία που επιπλέον ενισχύει την παράδοση, την γαστρονομία, την τουριστική ανάπτυξη. Να ευχαριστήσω όλους τους φορείς που συμμετέχουν.

Είναι σημαντικό που βρίσκεται σήμερα ανάμεσα μας ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου που από τη πρώτη στιγμή αγκάλιασε την πρωτοβουλία και στήριξε το Δήμο και τους  αλιείς της Αμοργού. Είναι καθοριστική η παρέμβαση του. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο που ανέλαβε την εκπόνηση της μελέτης, τη Γενική Γραμματεία Νησιωτική πολιτικής, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το  Cyclades Preservation Fund και το Blue MarineFoundation.

Ο Δήμος Αμοργού στηρίζει δυναμικά, και οικονομικά και σε επίπεδο προβολής το Αμοργόραμα αλλά  ένα ξεχωριστό ευχαριστώ αξίζει στην τοπική κοινωνία τους εθελοντές για τη συμμετοχή τους στους καθαρισμούς. Σημαντική για την πορεία της πρωτοβουλίας ήταν και η στήριξη του περιβαλλοντικού χαρακτήρα της από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα που ταξίδεψε στην Αμοργό και γνώρισε από κοντά το Αμοργόραμα. Οι αλιείς της Αμοργού δείχνουν τον δρόμοκαι όλοι μαζί θα πετύχουμε».

Μιχάλης Κρόσμαν ,Πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Αμοργού: «Εκ μέρους του Επαγγελματικού Αλιευτικού Συλλόγου Αμοργού, θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μας τόσο για τα αποτελέσματα της προσπάθειας μέχρι τώρα σε συνεργασία με τον Δήμο, το Cyclades Preservation Fund, το Blue Marine Foundationκαι τον επιστημονικό σύμβουλο της πρωτοβουλίας, βιολόγο Βαγγέλη Παράβα, αλλά και για την επικείμενη σύμπραξη με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Με την επίσημη, πλέον, στήριξη της πολιτείας μέσω του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είμαστε σε θέση να αισιοδοξούμε για μία βιώσιμη παράκτια αλιεία στην Αμοργό»

Άννυ Μητροπούλου, εκτελεστική Διευθύντρια Cyclades Preservation Fund: «Στεκόμαστε από την πρώτη στιγμή και με μεγάλο σεβασμό στο πλάι των αλιέων της Αμοργού, οι οποίοι με πολύ κόπο, υπομονή, επιμονή και συνεργατικότητα υπερασπίζονται τη θάλασσα και το επάγγελμά τους. Αγκαλιάζουμε την προσπάθεια αυτή όχι μόνο επειδή θα αλλάξει τη ζωή της Αμοργού προς το καλύτερο, αλλά επειδή η εξέλιξη και επιτυχία της θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στον τρόπο που προστατεύουμε τις θάλασσες στην Ελλάδα, ενώ θα αποτελέσει φάρο έμπνευσης και αισιοδοξίας για άλλες αλιευτικές κοινότητες στο Αιγαίο και αλλού»

Άντζελα Λάζου Ντην, εκπρόσωπος του Blue MarineFoundation στην Ελλάδα «Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση συνυπογράφουμε σήμερα το Μνημόνιο Συνεργασίας επισφραγίζοντας έτσι τη δημιουργία μιας δυνατής συμμαχίας μεταξύ της πολιτείας, της επιστημονικής κοινότητας, της κοινωνίας των πολιτών και των αλιέων με κοινό στόχο την προστασία της  Αμοργού.

Είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι με αυτή τη συνεργασία θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μαζί στη θεσμοθέτηση της προστατευόμενης περιοχής και  την υλοποίηση ενός σχεδίου βιώσιμης διαχείρισης, το οποίο θα προστατεύει το θαλάσσιο περιβάλλον εξασφαλίζοντας την ευημερία των κατοίκων του νησιού».

Στέφανος Καλογήρου, Επιστημονικός Υπεύθυνος της αλιευτικής μελέτης και Επίκουρος Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: «H  πρωτοβουλία των αλιέων της Αμοργού αποτελεί ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα της Μεσογείου που η διαχείριση ξεκινά από την συλλογικότητα και σύμπραξη αρμοδίων Φορέων με το μνημόνιο συνεργασίας να είναι η έμπρακτη απόδειξη. Σκοπός της συλλογικής αυτής προσπάθειας είναι να προστατευτούν οι αλιευτικές δυνατότητες των μικρών παράκτιων αλιέων με οριοθέτηση περιοχών προστασίας και περιορισμού αλιευτικής προσπάθειας», τόνισε.

«Η μελέτη, που ξεκίνησε την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022, με την υποστήριξη των Blue Marine Foundations και Cyclades Preservation Fund, αλλά και πλέον με την έμπρακτη στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ακολουθήσει όλους τους στόχους της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής για την προστασία του περιβάλλοντος».

Η εκδήλωση υπογραφής του Μνημονίου έγινε παρουσία των μαθητών του ΕΠΑΛ Αμοργού του τμήματος Γεωπονίας ενώ ακολούθως ο Δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος ενημέρωσε τον Υφυπουργό κ. Κεδίκογλου για ζητήματα του πρωτογενούς τομέα του νησιού.

Σχετικά Άρθρα

Δ.Αργους-Ορεστικού: Υπερσύγχρονο πλέον το Δημοτικό Σχολείο Ν. Κωσταραζίου

otavoice

Μ.Βακαλόπουλος: Τεράστιο έργο για την Υγεία το νέο νοσοκομείο από το Ι.Σ.Ν.

otavoice

Ο Δήμος Κιλκίς ανάβει τη ‘’Φλόγα της Μνήμης’’ για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

otavoice

Δ.Β.Β.Β: Εθελοντική Αιμοδοσία το Σάββατο 25 Μαΐου

otavoice

ΣΒΑΠ και Δήμος Ηρακλείου βραβεύουν τα παιδιά που ζωγράφισαν για τα αδέσποτα ζώα

otavoice

Εγκαινιάστηκε η έκθεση των πρώτων έργων στη Δημοτική Πινακοθήκη Χαλανδρίου

otavoice