OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες

Συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. της Π. Ε. Αν. Αττικής εν όψει της χειμερινής περιόδου υπό την προεδρία του Θ. Αυγερινού

Μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής και Προέδρου του Σ.Ο.Π.Π. Θανάση Αυγερινού πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, κατ’ εφαρμογή των κείμενων διατάξεων για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας λόγω Covid-19, η τακτική συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν στον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου 2020 καθώς και στις δράσεις προετοιμασίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και χιονοπτώσεων – παγετού κατά την επερχόμενη χειμερινή περίοδο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός αφού τόνισε ότι η Αντιπεριφέρεια Αν. Αττικής αναλαμβάνει δράσεις πρόληψης και προετοιμάζεται στο έπακρο για την χειμερινή περίοδο, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, ώστε να μην κινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή και περιουσία, μεταξύ άλλων, ανέφερε :

  1. Ως προς το πρώτο θέμα, η φετινή αντιπυρική περίοδος ήταν αρκετά δύσκολη, αφού είχαμε 42 ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας υψηλό κατηγορία 3 και πολύ υψηλό κατηγορία 4 και με αρκετά συμβάντα στην Ανατολική Αττική. Παρόλα αυτά ο τελικός απολογισμός ήταν θετικός. Θα ήθελα εδώ να ευχαριστήσω θερμά, τόσο τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Ν. Χαρδαλιά, ο οποίος παρέστη στις περισσότερες πυρκαγιές και συντόνισε την κατάσβεσή τους, όσο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους εθελοντές για την πολύτιμη δράση και συνεργασία τους.

Ειδικότερα, υπήρξαν κάποιες δασικές πυρκαγιές που ήταν αρκετά μεγάλες, όπως στις εγκαταστάσεις τις Ελληνικής βιομηχανίας όπλων (Ε.Β.Ο.) στο Δ. Λαυρεωτικής στις 16 Ιουλίου, ενώ δύο εξίσου σημαντικές δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στις 09 Σεπτεμβρίου αρχικά στην Νέα Μάκρη Δ. Μαραθώνα και στη συνέχεια στην περιοχή Φέριζα, στα όρια των Δ. Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, όπου η περιοχή κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για 6 μήνες. Η Περιφέρεια Αττικής διέθεσε άμεσα στους δύο δήμους ένα σημαντικό κονδύλι από τον προϋπολογισμό της για την άμεση αποκατάσταση των καμένων υποδομών, έστειλε αίτημα οριοθέτησης της περιοχής στο Υπουργείο Υποδομών, ώστε να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία για την αποζημίωση των πληγέντων κτιρίων και συγκέντρωσε τα στοιχεία των επιχειρήσεων που επλήγησαν. Ακόμη, λόγω της κακοκαιρίας που έπληξε την Εύβοια στις 8 και 9 Αυγούστου, μεγάλος όγκος φερτών υλικών εμφανίστηκε στο παραλιακό μέτωπο των Δ. Ωρωπού, Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου με κίνδυνο για το περιβάλλον, την δημόσια υγεία και την περιουσία των πολιτών. Η Περιφέρεια, μέσω της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, παρείχε συνδρομή περίπου 1 εκ. ευρώ με οχήματα και μηχανήματα για τον καθαρισμό όλου το παραλιακού μετώπου των πληγέντων περιοχών.

Τέλος, σημαντικά ήταν τα μέτρα που πάρθηκαν για την προστασία του πολύτιμου πευκοδάσους του Σχινιά, όπου κατόπιν συντονισμένων ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ύστερα από παρεμβάσεις του Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής, τοποθετήθηκαν μπάρες φραγής κυκλοφορίας οχημάτων στις εισόδους του πευκοδάσους καθώς και ενημερωτικές πινακίδες με πληροφορίες για τους περιορισμούς που ισχύουν στο Εθνικό Πάρκο. Σ’ αυτό το εγχείρημα ήταν ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή της Αστυνομικής Δ/νσης Βορειανατολικής Αττικής, της Τροχαίας και του Δ. Μαραθώνα. Αξίζει να επισημάνουμε ότι η Περιφέρεια έχει την πρόθεση να χρηματοδοτήσει την κατασκευή περιφερειακού δρόμου εξυπηρέτησης οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών περιμετρικά στην περιοχή του πευκοδάσους Σχινιά.

  1. Όσον αφορά το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης, ήτοι την αντιμετώπιση των φαινομένων της χειμερινής περιόδου 2020-2021, έχει ήδη ολοκληρωθεί και εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο, το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων με την κωδική ονομασία «ΔΑΡΔΑΝΟΣ», έχουν εκτελεστεί και συνεχίζουν να εκτελούνται έργα και μελέτες από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων της Π. Ε. Ανατολικής Αττικής, για τον έλεγχο και τον προληπτικό καθαρισμό των κοιτών των ρεμάτων καθώς και των φρεατίων υδροσυλλογής – συνδετήριων αγωγών στις οδούς αρμοδιότητάς της. Πολλά αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ σε περίπτωση που τυχόν δεν επαρκούν τα μέσα από τις υπάρχουσες εργολαβίες, θα επέμβει η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας μέσω του Μητρώου Ιδιωτικών Μηχανημάτων. Επισημάνθηκε ότι η συντήρηση των ρεμάτων της ορεινής υδρονομίας ανήκει στην Περιφέρεια ενώ αναφορικά με το οδικό δίκτυο, η συντήρηση του δικτύου ομβρίων υδάτων και οδών που περιλαμβάνει εργασίες καθαρισμού και συντήρησης των φρεατίων υδροσυλλογής, ανήκει στο φορέα συντήρησης της οδού, με εξαίρεση τα φρεάτια που ανήκουν σε Δήμους του δικτύου της πρώην Εταιρείας Ύδρευσης Πρωτευούσης. Επιπρόσθετα, εκτενής αναφορά έγινε και στο ζήτημα της «Οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών λόγω πλημμυρικών φαινομένων» βάσει των κείμενων διατάξεων. Σημειωτέο ότι στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής έχει συγκροτηθεί επιτροπή καταγραφής ζημιών για την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε όσους περιέρχονται σε κατάσταση ανάγκης εξαιτίας πλημμυρικών φαινομένων, γεγονός που θα πρέπει να γίνει και από τους Δήμους για τις οικίες.

Αναφορικά με τις χιονοπτώσεις, ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ότι ήδη υπάρχουν ανάδοχοι στις εργολαβίες αποχιονισμού που θα εκτελεστούν από τη Δ/νση Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδομών σε συνεργασία με την Δ/νση Τεχνικών Έργων της Αντιπεριφέρειας, καθώς και μητρώο ιδιωτικών μηχανημάτων από την Πολιτική Προστασία. Τα μηχανήματα έργου που διαθέτει η Αντιπεριφέρεια έχουν παραχωρηθεί σε Δήμους. Ήδη, υπάρχει επαρκής ποσότητα αλατιού στις αποθήκες της Περιφέρειας και θα γίνει, εάν απαιτηθεί, και νέα προμήθεια. Παράλληλα, επισημάνθηκαν τα κυριότερα άμεσα μέτρα και οι δράσεις των υπολοίπων εμπλεκόμενων φορέων που πρέπει να λάβουν χώρα όταν εκδηλωθεί χιονόπτωση ή παγετός.

Σημαντική ωστόσο καθίσταται και η ενημέρωση των πολιτών για επερχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα, και προς την κατεύθυνση αυτή, η Περιφέρεια αναρτά στην ιστοσελίδα της σχετικές ανακοινώσεις με οδηγίες αυτοπροστασίας ενώ το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Αν. Αττικής πραγματοποιούν αποστολή ενημερωτικών emails και sms για την έκδοση  των  έκτακτων  δελτίων  σχετικά με την  πρόγνωση  έντονων  καιρικών  φαινομένων.

Κλείνοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης με την ιδιότητά του ως Προεδρεύων του Σ.Ο.Π.Π., τόνισε ότι προσβλέπει στην αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και την προσήκουσα ένωση δυνάμεων για την αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων, με γνώμονα και σκοπό την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράταση στην προθεσμία υποβολής στο πρόγραμμα ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

Πατούλης: Σηματοδοτούμε την έναρξη μιας νέας «πράσινης» εποχής για την Αττική

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον Δήμαρχο Ζωγράφου Β. Θώδα

 

 

Σχετικά Άρθρα

Δήμος 3Β: Κοινόχρηστο σύστημα μετακινήσεων με ηλεκτρικά πατίνια

otavoice

Συνάντηση του Δημάρχου Μοσχάτου με εκπροσώπους των ομάδων, για το Κλειστό Γυμναστηρίο

otavoice

Δήμος Λαυρεωτικής: Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

otavoice

Καλαμαριά: Άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στις 11 Δεκεμβρίου

otavoice

Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου δέντρου, στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας

otavoice

Δήμος Γρεβενών: Απονομή βραβείων πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού (Βίντεο)

otavoice