Η τοποθέτηση του Δημάρχου Γρεβενών στο Π.Σ. Δυτικής Μακεδονίας για το ΣΔΑΜ

Ως «γενικό, αόριστο και κυρίως άδικο για την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών» χαρακτήρισε το Master Plan ο Δήμαρχος Γρεβενών κ.Γιώργος Δασταμάνης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ.Δασταμάνης τόνισε ότι η απολιγνιτοποίηση που δρομολογείται από την Κυβέρνηση είναι «βίαιη καθώς οδηγεί σε ένα ασαφές παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο με πολλές ανισότητες» υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τα Γρεβενά «έχουν πληρώσει τον λιγνίτη» μέσω του πλασματικού ΑΕΠ αφού ο τόπος μας εμφανιζόταν διαχρονικά ως “πλούσιος” με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του από αναγκαία χρηματοδοτικά προγράμματα που αφορούσαν τη στήριξη μειονεκτικών περιοχών.

Επιπρόσθετα, ο Δήμαρχος Γρεβενών επεσήμανε ότι τα εδάφη Κοζάνης και Γρεβενών, σε όλες τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις έως σήμερα, ανήκουν σε περιφέρειες επιπέδου NUTS 3 όπως αναγράφεται στον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου για τη θέσπιση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.

Επομένως, σύμφωνα και με τον σχετικό κανονισμό, θα πρέπει να εκπονηθεί ένα ενιαίο Εδαφικό Σχέδιο για Κοζάνη και Γρεβενά δίνοντας βαρύτητα στα επιμέρους εδαφικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Τέλος, ο κ.Δασταμάνης υποστήριξε ότι τα περισσότερα κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης θα πρέπει να αποδοθούν στον άξονα Κοζάνης-Πτολεμαΐδας-Φλώρινας ο οποίος πλήττεται άμεσα από την απολιγνιτοποίηση χωρίς όμως να εξαιρούνται οι περιοχές των Γρεβενών και της Καστοριάς.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δήμος Γρεβενών: Άλλα 767.640 ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση δύο ακόμη σχολείων

Απολιγνιτοποίηση: Η Εισήγηση του Δημάρχου Γρεβενών στο Δημοτικό Συμβούλιο για το Master Plan

Δήμος Γρεβενών: Στο πρόγραμμα LEADER το έργο ανάπλασης της περιοχής “Μοναστήρι” στο Τοπικό Διαμέρισμα Νησίου
Σχολιάστε