OTA VOICE
Video Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Μίκης Θεοδωράκης: Ένας χρόνος από τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη

Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε σαν σήμερα πριν από έναν χρόνο – Ήταν 2 Σεπτεμβρίου του 2021 όταν η είδηση για τον θάνατο του σπουδαίου παγκόσμιου μουσικοσυνθέτη «πάγωσε» όλη την Ελλάδα

Σαν σήμερα έπεσαν οι τίτλοι τέλους στα επίγεια… Η Ελλάδα αποχαιρέτισε τον Αρχάγγελο της Ρωμιοσύνης, ο οποίος πέρασε στην αιωνιότητα με τη μουσική του και τους αγώνες του για την Δημοκρατία και την Ελλάδα, που τόσο πολύ αγάπησε.

Ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε σπουδαίος συνθέτης, πολιτικός και συγγραφέας από τις σημαντικότερες και πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες της νεότερης Ελλάδας. Ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε στη Χίο στις 29 Ιουλίου 1925, από πατέρα Κρητικό και μητέρα Μικρασιάτισσα. Λόγω της επαγγελματικής ιδιότητας του πατέρα του (ανώτερος δημόσιος υπάλληλος) πέρασε τα παιδικά του χρόνια μετακινούμενος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας: Μυτιλήνη (1925-1928), Σύρο και Αθήνα (1929), Ιωάννινα (1930-1932) Αργοστόλι (1933-1936), Πάτρα (1937-1938), Πύργο (1938-1939) και Τρίπολη (1939-1943).

Είχε ασχοληθεί με πολλά είδη της μουσικής, ενώ είχε συνθέσει τον ίσως πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το Συρτάκι για την κινηματογραφική ταινία Ζορμπάς ο Έλληνας (Zorba the Greek, 1964). Επίσης είχε ασχοληθεί με την κλασική μουσική γράφοντας συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου. Το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιάννης Ρίτσος (Βραβείο Ειρήνης Λένιν 1976), Κώστας Βάρναλης (Βραβείο Ειρήνης Λένιν 1959) Γιώργος Σεφέρης (Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1963), Πάμπλο Νερούδα (Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1971), Οδυσσέας Ελύτης (Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1979). Ήταν βασική φωνή κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών η οποία τον φυλάκισε και απαγόρευσε τα τραγούδια του. Απεβίωσε στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 σε ηλικία 96 ετών και τάφηκε, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία, στον Γαλατά Χανίων, στην Κρήτη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης (Πηγή: Eurokinissi)

Σύμβολο για τους αγωνιστές ενάντια σε ολοκληρωτικά καθεστώτα

Την περίοδο της Μεταπολίτευσης θα γνωρίσει ευρεία αποδοχή και η μουσική του, που θα ακουστεί πάλι ελεύθερα. Θα γίνει σημείο αναφοράς μιας νέας περιόδου για την Ελλάδα και ταυτόχρονα θα παραμείνει σύμβολο για τους αγωνιστές πολλών χωρών ενάντια σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Πολλά από τα έργα που έγραψε κατά τη διάρκεια της επταετίας θα εκδοθούν τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης («Ο ήλιος και ο χρόνος», «Τα Λαϊκά», «Τα τραγούδια του Ανδρέα», «Λιανοτράγουδα», «Κάντο Χενεράλ», «Επιφάνεια Αβέρωφ» και πολλά άλλα), ενώ σταδιακά θα αρχίσει η ηχογράφηση και η έκδοση των συμφωνικών του έργων.

Ο Μίκης Θεοδωράκης ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Έθεσε το περίφημο δίλημμα «Καραμανλής ή τανκς», εκλέχθηκε βουλευτής (2 φορές με το ΚΚΕ και δύο φορές με τη Νέα Δημοκρατία) κι έγινε υπουργός στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Παράλληλα, ξεκίνησε με τον τούρκο μουσικό Ζουλφί Λιβανελί μία προσπάθεια προσέγγισης ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας. Στην εξηντάχρονη καριέρα του έγραψε πάνω από 1.000 τραγούδια, πολλά συμφωνικά έργα, καντάτες και ορατόρια, μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα και τραγωδίες, όπερες και μουσική για τον κινηματογράφο.

Μίκης Θεοδωράκης (πηγή: eurokinissi)

Τραγούδια συνώνυμο της εξέγερσης κατά της χούντας

Κατά τη διάρκεια της επταετίας το να ακούει κάποιος τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη αποτελούσε αιτία σύλληψης. Αυτά τα τραγούδια του συνδέθηκαν στη συνέχεια με την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Τραγούδια που είχε συνθέσει ο ίδιος τη μουσική, όπως τα «Ένα το χελιδόνι», «Είμαστε δυο», «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ», «Το Γελαστό Παιδί», «Όταν Σφίγγουν το Χέρι» και πολλά άλλα… Και βέβαια τραγούδια όπως το «Σφαγείο» ή το «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις» αποτυπώνουν πλήρως το κλίμα αντίστασης στη χούντα.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1974 έδωσε δύο ιστορικές συναυλίες στο στάδιο Καραϊσκάκη. Χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν εκεί με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα φορτισμένο για έναν λαό που άφηνε πίσω του επτά χρόνια στον «γύψο».

Σχετικά Άρθρα

Διατήρηση των αυξημένων συγκεντρώσεων αφρικανικής σκόνης

otavoice

Σερβία: Δεκατρείς τραυματίες σε σύγκρουση τρένων στο Βελιγράδι

otavoice

Ζελένσκι: «Δεν έχει τη δύναμη η Ρωσία να χτυπήσει ξανά το Κίεβο»

otavoice

Αίγυπτος: Λύθηκε το μυστήριο των πυραμίδων – Η υψηλή τεχνολογία «μίλησε»

otavoice

Μελέτη: Η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει τις εγκεφαλικές ασθένειες

otavoice

Πεδίο μάχης η βουλή της Ταϊβάν: Βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια

otavoice