Προκλητικός και αλαζόνας: «Είχαμε προετοιμαστεί όπως έπρεπε-Δεν κάναμε κανένα λάθος»

Για μια ακόμη φορά παρουσιάστηκε προκλητικός και αλαζόνας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην σημερινή συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την διαχείριση των πυρκαγιών, στην Βουλή, με φόντο μιας από τις μεγαλύτερες καταστροφές που υπέστη η χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Είχαμε προετοιμαστεί όπως έπρεπε. Δεν κάναμε κανένα λάθος, αν θεωρείτε πως κάναμε να μας το υποδείξετε» είπε ο πρωθυπουργός δείχνοντας πως ακόμη και μετά το πύρινο ολοκαύτωμα δεν έχει αντιληφθεί ούτε το μέγεθος της καταστροφής, ούτε το πως αυτή έγινε. Για τον πρωθυπουργό φταίει αόριστα η κλιματική αλλαγή, οι χρόνιες παθογένειες του κρατικού μηχανισμού. Καμιά ευθύνη στους πολιτικούς συνεργάτες του και στους επιχειρησιακά υπεύθυνους. Εγκατέλειψε και τα σενάρια οργανωμένου εμπρησμού, καμιά αναφορά.

Υπεραμύνθηκε των επιλογών του, υπεραμύνθηκε για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε δασικές περιοχές… αν και έσπευσε να θολώσει το τοπίο λέγοντας πως όλες οι καμένες περιοχές θα κηρυχθούν αναδασωτέες, χωρίς όμως να δεσμεύετε για μη αλλαγή χρήσης γης.

Προσπάθησε να καλυφθεί πίσω από ευθύνες προγενέστερων κυβερνήσεων, αγνοώντας τις καταγγελίες Περιφερειαρχών, Δημάρχων και κατοίκων, για πλημμελή πυρόσβεση και εντολές μη κατάσβεσης. «Αναγκαστήκαμε να αποσύρουμε εναέρια μέσα από την Εύβοια, λόγω της Βαρυμπόμπης», είπε, δείχνοντας ότι το αποτέλεσμα των 520.000 στρ. καμένης γης δεν ήταν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής ή ακραίων συνθηκών.  Βέβαια εναέρια μέσα δεν έφτασαν ποτέ στην Βόρεια Εύβοια, αφού ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς είχε δώσει άλλη εξήγηση, τις καιρικές συνθήκες και τον πυκνό καπνό.  Άλλα είπε ο πρωθυπουργός, άλλα είπαν οι υπουργοί του….

Ξεδίπλωσε και πάλι το αφήγημα του εκσυγχρονισμού του συστήματος πυρόσβεσης και την ενίσχυση με 1,76 δις της Πολιτικής Προστασίας, όπως συνήθως κάνουν όλοι οι πρωθυπουργοί μετά από κάθε κρίση.

Μας είπε αόριστα πως τα δάση θα ξαναγίνουν, όπως και οι περιουσίες που χάθηκαν … δεν μας είπε όμως πως θα μπορέσουν οι πυρόπληκτοι να αποφύγουν το ξεριζωμό από τις εστίες τους.

Τελικά η συγνώμη του Πρωθυπουργού, όπως είπαν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, για ποιο λόγο ειπώθηκε, αφού δεν έγινε κανένα λάθος και για όλα φταίει η κλιματική αλλαγή και η κακιά στιγμή.

Εδώ όλη η ομιλία του Πρωθυπουργού:
Σχολιάστε