OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

ΕΕ για εμβόλια: “Όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι”

Μυρίζει μπαρούτι η ατμόσφαιρα για το ζήτημα με τα εμβόλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), μετά και τις δηλώσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία απείλησε με αποκλεισμό των εξαγωγών του εμβολίου κατά της COVID-19 της AstraZeneca αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λάβει πρώτα τις παραδόσεις της. Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από την ανακοίνωση της AstraZeneca, που τόνισε ότι οι δόσεις που θα διατεθούν στην ΕΕ, θα είναι μειωμένες, από ότι είχε συμφωνηθεί.

«Όλα είναι στο τραπέζι» και η ΕΕ επικεντρώνεται στην «προστασία των πολιτών της», ανέφερε σε δηλώσεις της η Ευρωπαία Επίτροπος για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες Μέιριντ ΜακΓκίνες.

«Νομίζω ότι αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτήν την εβδομάδα, είναι πως έχουμε αύξηση των λοιμώξεων σε όλη την Ευρώπη, κάτι ανησυχητικό για όλους. Αλλά οι ηγέτες θα έχουν επικοινωνία τις επόμενες μέρες και θα κάνουν μια αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης σχετικά με τη διάθεση εμβολίων και ίσως να λάβουν αποφάσεις» δήλωσε στο BBC.

«Νομίζω ότι όλοι πρέπει να σηκώσουμε τα χέρια μας και να πούμε ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι για αυτήν την παγκόσμια πανδημία, δεν κάναμε το καλύτερο δυνατό στην αρχή, αλλά κάνουμε ό, τι καλύτερο τώρα για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας. Πιστεύω ότι αυτό ακριβώς στο οποίο επικεντρώνεται η Ευρώπη είναι η προστασία των πολιτών μας και όταν όλοι προστατεύονται, είμαστε ασφαλείς» είπε στη συνέχεια.

Παρόλο που η Μακ Γκίνες τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη και από τις δύο πλευρές να ηρεμήσουν -καθώς η ανταλλαγή απειλών σχετικά με την προμήθεια εμβολίων συνεχίζεται αμείωτη- το ενδεχόμενο αυτό δεν φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό, αφού η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεχίζει να κρατά υψηλούς τόνους.

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας προειδοποίησε τις Βρυξέλλες ότι η απαγόρευση των εξαγωγών θα «πλήξει τη φήμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε παγκόσμια κλίμακα». Σύμφωνα με τον Ουάλας, η ΕΕ «βρίσκεται υπό τεράστια πολιτική πίεση» λόγω της αποτυχημένης πολιτικής στη διάθεση εμβολίων και επέμεινε πως «ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί την Ένωση για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται».

Σχετικά Άρθρα

Πέπλο αφρικανικής σκόνης «πνίγει» τη χώρα

otavoice

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα -Ανελέητο σφυροκόπημα

otavoice

Καθαρίζει η ατμόσφαιρα από το βράδυ και τα δυτικά

otavoice

Ευρωεκλογές-Επιστολική ψήφος: Στις 121.000 εγγραφές – Βήμα βήμα η διαδικασία διαλογής

otavoice

Εμπραχίμ Ραΐσι: Ισραηλινή επίθεση σε ιρανικό έδαφος θα σβήσει το «σιωνιστικό καθεστώς»

otavoice

Κουτσούμπας από Μόντρεαλ: Δυνατό ΚΚΕ στην Ελλάδα και στους Έλληνες του εξωτερικού

otavoice