Βόλτες στο κεντρικό Αιγαίο από το τουρκικό ωκεανογραφικό Τσεσμέ, εντός περιοχής NAVTEX

Το είπαν και το έκαναν, χωρίς να υπολογίζουν τίποτα. Για μια ακόμη φορά η Τουρκία αλωνίζει προκλητικά στο Αιγαίο, δίνοντας στίγμα ιδιοκτησιακό, μιας και δεσμεύει περιοχές για να εκτελεί έρευνες. Μετά την προκλητική πολύμηνη παρουσία του Oruc Reis στο Νότιο Αιγαίο, η Τουρκία αυξάνει το βαθμό προκλητικότητας προχωρώντας σε αποστολή έρευνας στην καρδιά του Αιγαίου.

Τις απογευματινές ώρες της Κυριακής το ωκεανογραφικό «Τσεσμέ», εισήλθε στην περιοχή που είχε προαναγγελθεί από την τουρκική πλευρά, μέσω μιας ακόμη παράνομης NAVTEX.

Το τουρκικό πλοίο που φέρει χαρακτηριστικά του Πολεμικού Ναυτικού, κινείται με χαμηλή ταχύτητα δυτικά της Λήμνου με νότια πορεία και δεν συνοδεύεται από άλλα πολεμικά σκάφη,  ενώ τις κινήσεις του παρακολουθεί σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Το «Τσεσμέ» απέπλευσε από την Κωνσταντινούπολη το πρωί της 18ης Φεβρυαρίου. Εξήλθε από τα Δαρδανέλια κινήθηκε ανοιχτά της Ίμβρου και το τελευταίο 24ωρο φαίνεται ότι έπλεε ανατολικά της Λήμνου. Το απόγευμα το τουρκικό πλοίο χάραξε ρότα προς την περιοχή που έχει δεσμεύσει για υδρογραφικές έρευνες στα διεθνή ύδατα στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο.

Σύμφωνα με τη τουρκική NAVTEX, που παρατύπως εκδόθηκε από τον υδρογραφικό σταθμό της Σμύρνης, το «Τσεσμέ» θα πραγματοποιήσει έρευνες στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο μέχρι τις 2 Μαρτίου, λίγες ημέρες δηλαδή πριν την αναμενόμενη διεξαγωγή του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα.

Ως γνωστόν για την παράνομη έκδοση της τουρκικής ναυτικής αναγγελίας η Αθήνα προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα.  Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί τη στρατιωτικοποίηση του πλου του «Τσεσμέ».

Αυτό βέβαια το γνωρίζουν οι Τούρκοι και το εκμεταλλεύονται, δεόντως …. μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε.
Σχολιάστε