OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Οι ανακοινώσεις: Ποιές περιοχές μπαίνουν και ποιες βγαίνουν από το “κόκκινο”

Παράταση αυστηρού lockdown μέχρι της 8 Μαρτίου. 

Κατά την επίσημη ενημέρωση  από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, τον  Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ανακοινώθηκαν:

Ο κ Χαρδαλιάς ανακοίνωσε παράταση του αυστηρού lockdown μέχρι την 8 Μαρτίου στις περιοχές που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο, ενώ ενημέρωσε ότι εισέρχονται από αύριο Σαββάτο στις 06.00 μέχρι την 8η Μαρτίου στην κατηγορία αυξημένου κινδύνου κόκκινο οι εξής περιοχές:

ΠΕ Λευκάδας ( πλήν του δήμου Μεγανησίου), ΠΕ Θεσπρωτίας ( ιδιαίτερη ανησυχία για το δήμο Ηγουμενίτσας), ΠΕ Σύρου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Κορινθίας, Δήμος Αρταίων, Δήμος Διδυμοτείχου, Δήμος Λοκρών, Δήμος Αμφιλοχίας. 

Παραμένουν «στο κόκκινο» οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ηλείας (πλην των δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας), Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ρεθύμνου,  ο Δήμος Θάσου, ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων, οι δήμοι Ναυπλιέων και Άργους- Μηκυνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και οι δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.

Από την κατηγορία κόκκινο βγαίνουν οι Δήμοι Τεμπών και Καρπάθου και εισέρχονται στην κατηγορία επιτήρησης κίτρινο.

Από την κατηγορία βαθύ κόκκινο βγαίνει ο δήμος Μυκόνου.

Στην κατηγορία βαθύ κόκκινο παραμένουν οι εξής περιοχές:

ΠΕ Αττικής, ΠΕ Αχαίας, ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Ευβοίας, Δήμος Καλυμνίων και Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου.

Τέλος έγινε ιδιαίτερη μνεία για τους δήμους Λαρίσης και Βόλου, όπου παρατηρείται ανησυχητική αύξηση περιστατικών και καλούνται οι πολίτες να δώσουν ιδιάιτερη προσοχή για να αποφευχθούν πρόσθετα μέτρα.

 Τι αλλάζει από 1η Μαρτίου για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων

Νέα δεδομένα ισχύουν από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου, στις 6 το πρωί, μέχρι και τις 15 Μαρτίου, στις 6 το πρωί, για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς  προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού από τις χερσαίες πύλες εισόδου. Έτσι θα  ισχύουν τα εξής για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων:

Το ωράριο εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται από τις 7:00 έως τις 7:00 το απόγευμα (συμπεριλαμβανομένης και της διέλευσης φορτηγών οχημάτων), αντί από τις 7:00 το πρωί έως τις 11:00 το βράδυ που ίσχυε μέχρι τώρα.

Το όριο των 700 ατόμων που είχαν δικαίωμα εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται πλέον σε 400 άτομα ημερησίως.

– Υποχρεωτική χρήση ταχειών δοκιμασιών αντιγόνου (rapid tests) σε όλους τους εισερχόμενους στη χώρα από τους συγκεκριμένους σταθμούς, συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών φορτηγών.

– Σε περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος δεν επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.

– Όλοι οι εισερχόμενοι από τους σταθμούς αυτούς τίθενται υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες, εξαιρουμένων των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως αναμένεται την επόμενη εβδομάδα αύξηση του αριθμού των εισαγωγών σε ΜΕΘ και των θανάτων, λόγω της σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων και των εισαγωγών σε νοσομειακές μονάδες.

Παράλληληα επεσήμανε ότι στην Ευρώπη επικρατούν πτωτικές τάσεις σε κρούσματα και θανάτους, γεγονός που οφείλεται και στον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Ο κυλιόμενος μέσος των επτά ημερών έχει ανέλθει σε 1.500 νέα κρούσματα ανά ημέρα, ενώ η διασπορά του ιού εμφανίζει αυξητική τάση στις 56 από τις 76 περιφερειακές ενότητες της χώρας, ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

Η κ. Παπαευαγγέλου  ανέφερε πως αυξήθηκε ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών, καθώς καθημερινά γίνονται 260 εισαγωγές. Αυτή τη στιγμή στις νοσηλευτικές μονάδες της χώρας, νοσηλεύονται περισσότεροι από 2.500 ασθενείς COVID.

Παρότι το 53% των νοσηλευόμενων αφορά σε άτομα άνω των 65 ετών, ένας στους τρεις νοσηλευόμενους είναι άνθρωπος μέσης ηλικίας, 45-65 ετών, και δυστυχώς πολλοί είναι διασωληνωμένοι, όπως εξήγησε.

 Μ. Θεμιστοκλέους: Καμία δόση εμβολίου χαμένη, κάθε δόση είναι πολύτιμη

Σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί, μέχρι στιγμής, 28.500 εμβολιασμοί και συνολικά οι εμβολιασμοί έχουν φτάσει τους 850.000, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως λειτουργεί ο μηχανισμός αναπλήρωσης που σκοπό έχει καμία δόση εμβολίου χαμένη, κάθε δόση είναι πολύτιμη. Μέχρι στιγμής όπως είπε ένα πολύ μικρό ποσοστό δόσεων έχουν μείνει αδιάθετες, περίπου γύρω στο 0,36% και η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως. Πρόσθεσε ότι διερευνούνται όλες οι περιπτώσεις παράβασης της λίστας εμβολιασμού.

 

Σχετικά Άρθρα

Γενοκτονία στη Γάζα: Δεκάδες νεκροί – Ισραηλινά άρματα αναπτύσσονται όλο και πιο βαθιά στην Ράφα

otavoice

Conference League: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη ασφαλείας -Τι συζητήθηκε

otavoice

Εγκατάλειψη και αναλγησία: Πλειστηριάζουν σπίτι πλημμυροπαθούς στη Λάρισα!

otavoice

Ινδία: Καταιγίδα προκάλεσε πολύνεκρο δυστύχημα στο Μουμπάι

otavoice

Η ταξιαρχία Al-Qassam βομβάρδισε τις ισραηλινές δυνάμεις στο πέρασμα της Ράφα

otavoice

Αύξηση 3,1% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο- 5,4% καλπάζουν τα τρόφιμα

otavoice