Έρχονται σφοδρές χιονοπτώσεις τις επόμενες ημέρες

Το βαρομετρικό χαμηλό που έφερε τον χιονιά «του αιώνα» στην ισπανία θα έρθει και στην Ελλάδα, προειδοποιεί ο γνωστός μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Μπορεί ο υδράργυρος να θυμίζει… Άνοιξη τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, προς τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουμε ραγδαία επιδείνωση του καιρού, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Ο γνωστός μετεωρολόγος, μιλώντας στο ethnos.gr, εξήγησε πού οφείλονται οι μεγάλες διαφορές στη θερμοκρασία, οι οποίες παρατηρούνται και αλλού στην Ευρώπη, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της Ισπανίας, λέγοντας τα εξής:

«Φυσικά και υπάρχει εξήγηση για τις μεγάλες διαφορές στις θερμοκρασίες στην Ευρώπη. Όλα οφείλονται σε βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στη κεντρική Ευρώπη που, όπως στροβιλίζεται, κατεβάζει ψυχρές αέριες μάζες από τα βόρεια στην Ιβηρική Χερσόνησο και προκαλεί έντονες χιονοπτώσεις, ενώ την ίδια ώρα, όπως περιστρέφεται, ανεβάζει θερμές αέριες μάζες από την Αφρική προς την περιοχή μας.

«Από τις 5 Ιανουαρίου έχω αναφερθεί σε πρόβλεψη σχετικά με δύο κύματα που θα έχουμε γύρω στις 15 Ιανουαρίου και γύρω στις 20 του μήνα (…). Το σίγουρο είναι πως το βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί προς τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες και ίσως παρουσιαστεί ακόμα πιο ενισχυμένο. Υπολογίζω πως θα μας απασχολήσει από την Πέμπτη, 14 του μήνα», ανέφρε ο κ. Μαρουσάκης.

«Ο χιονιάς του αιώνα» στην Ισπανία

Αξίζει να αναφερθεί πως σε Δυτική Ευρώπη, αλλά και σε μέρος της Κεντρικής Ευρώπης, εκδηλώνονται σφοδρές χιονοπτώσεις ενώ, την ίδια ώρα, στα ανατολικά – στη νότιο Ιταλία, τα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο – καταγράφονται ανοιξιάτικες θερμοκρασίες και μεταφορά σκόνης από την Αφρική. Και ενώ χθες, Σάββατο, ο θερμός καιρός οδήγησε αρκετούς Αθηναίους στην παραλία (!), στη Μαδρίτη το πρωί της ίδιας μέρας το θερμόμετρο έδειχνε -4 βαθμούς Κελσίου. Τα τελευταία 24ωρα, μάλιστα, τα ισπανικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως ο χιονιάς στη χώρα έχει ήδη κοστίσει τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων, ενώ χαρακτηρίζουν τις χιονοπτώσεις ως τις σφοδρότερες των τελευταίων ετών.
Σχολιάστε