Σοβαρά επεισόδια στο Παρίσι- Πυρπολύσεις, οδοφράγματα και βία

Η αστυνομία συνέλαβε 22 άτομα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας σήμερα στο Παρίσι ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα και τον αμφιλεγόμενο νόμο για την ασφάλεια, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν.

Αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και αρκετές βιτρίνες καταστημάτων καταστράφηκαν, στην αρχή της διαδήλωσης, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η γαλλική τηλεόραση. Ένα φορτηγό διακρινόταν την ώρα που καιγόταν σε έναν δρόμο, ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού σκέπαζε τον ουρανό σε εκείνο το σημείο.

Δεκάδες κουκουλοφόροι πέταξαν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, πυρπόλησαν αυτοκίνητα και έβαλαν φωτιά σε οδοφράγματα κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στο Παρίσι κατά της αστυνομικής βίας. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων.

Η διαδήλωση άρχισε το απόγευμα στο Πορτ ντε Λιλά, στη βόρεια πλευρά του Παρισιού, υπό υψηλή αστυνομική επιτήρηση και χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν ειρηνικά στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας όταν ξέσπασαν τα επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και ομάδων διαδηλωτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων ντυμένοι στα μαύρα και με τα πρόσωπά τους καλυμμένα. Ορισμένοι εξ αυτών χρησιμοποίησαν σφυριά για να σπάσουν πεζοδρόμια.

Στο Παρίσι χιλιάδες  διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν κατά του λεγόμενου νομοσχεδίου ′′ Παγκόσμια Ασφάλεια ′′ που προτείνει η γαλλική κυβέρνηση. Τη Δευτέρα οι νομοθέτες ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε πλήρη επαναγραφή της διάταξης που περιορίζει τα γυρίσματα των αστυνομικών μετά από εβδομάδες διαμαρτυρίας.
Το νομοσχέδιο ′′ Παγκόσμια Ασφάλεια ′′ άρθρο 24, που εγκρίθηκε από την γαλλική Εθνοσυνέλευση στις 27 Νοεμβρίου, καθιστά παράνομη τη διάδοση εικόνων στις οποίες οι αστυνομικοί μπορούν να εντοπιστούν προσωπικά, μεταξύ άλλων. Ο νόμος επικρίθηκε έντονα από ακτιβιστές και δημοσιογράφους που λένε ότι παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου.

Πάντως η έκταση της αντίδρασης δεν δικαιολογείται για ένα τέτοιο νομοσχέδιο και οι αντιδράσεις είναι προφανώς υποκινούμενες από κύκλους που αντιπολιτεύονται την πολιτική Μακρόν. Μην ξεχνάμε τον πόλεμο που έχει κηρύξει ο Εμμανουέλ Μακρόν στον ισλαμικό φονταμενταλισμό, την στάση του κατά της Τουρκίας, την αντίθεση του στα γεγονότα στην Αρμενία.

 

 

 

 

 
Σχολιάστε