OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Ερεβάν: Η αντιπολίτευση ζητά παραίτηση Πασινιάν και κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο του Γερεβάν για να ζητήσουν την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, που βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων επειδή αποδέχθηκε την εκεχειρία, με την οποία αναγνωρίζεται η νίκη του Αζερμπαϊτζάν και παραχωρούνται εδάφη έπειτα από 6 εβδομάδες πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σχεδόν 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν νωρίς το απόγευμα τοπική ώρα, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στο σημείο, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Νικόλ, παραιτήσου».

Πρόκειται για την ογκωδέστερη διαδήλωση της αντιπολίτευσης από την έναρξη των κινητοποιήσεων αμφισβήτησης κατά του πρωθυπουργού της Αρμενίας.

 

Η συμφωνία, που υπογράφηκε μεταξύ του Μπακού και του Γερεβάν την 9η Νοεμβρίου με μεσολάβηση της Ρωσίας, προβλέπει σημαντικά εδαφικά κέρδη στο Αζερμπαϊτζάν και κρίθηκε καταστροφική από πολλούς Αρμενίους, που ζητούν έκτοτε την παραίτηση Πασινιάν. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός , που θεωρείται ότι εκβιάστηκε, είχε δηλώσει πως η συμφωνία αν και καταστροφική έγινε για να αποφευχθούν τα χειρότερα, υπονοώντας ότι θα δεχόταν επίθεση η Αρμενία από Αζέρους και Τούρκους, χωρίς να υπάρχει εγγύηση στρατιωτικής στήριξης από την ρωσική πλευρά .

Μεταξύ των διαδηλωτών, ορισμένοι κρατούσαν σημαίες της Αρμενίας και του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ άλλοι φωτογραφίες στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο μέτωπο.


Η πορεία με κατεύθυνση στο κυβερνητικό κτήριο καθοδηγείται από τους ηγέτες των πολιτικών δυνάμεων, με επικεφαλής τον υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού του κινήματος σωτηρίας της πατρίδας Vazgen Manukyan και θα του φωνάξουν να παραιτηθεί.

Ο Gagik Tsarukyan, ο αρχηγός του Κόμματος της Ευημερούσας Αρμενίας, έπρεπε να μιλήσει εδώ σήμερα, αλλά όπως γνωρίζετε, κλήθηκε από το NSS με εντολή των αρχών και προσωπικά από τον Nikol Pashinyan, ώστε να μην έχει την ευκαιρία να μιλήσει μαζί σας. Η Iveta Tonoyan, μέλος του Κόμματος της Ευημερούσας Αρμενίας (PAP), το δήλωσε σήμερα, στις 5 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης του «Κινήματος Σωτηρίας της Πατρίδας» στην πλατεία Ελευθερίας, προσθέτοντας ότι ο Τσαρουκιάν έστειλε ένα μήνυμα από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, ο Tsarukyan κλήθηκε και πάλι για ανάκριση από το NSS.

Η Iveta Tonoyan παρουσίασε το μήνυμα του, που ανέφερε. “Αγαπητοί Αρμένιοι λαοί μου, αδελφοί και αδελφές από το Artsakh, θα έπρεπε να ήμουν στο πλευρό σας στην πλατεία Ελευθερίας, θα έπρεπε να σας μιλήσω για την κατάσταση στη χώρα μας και τους τρόπους εξεύρεσης διέλευσης από αυτήν. Αλλά όπως γνωρίζετε, για άλλη μια φορά είμαι στο NSS στα χέρια των δειλών αρχών. Κλήθηκα για ανάκριση ξανά. Οι αρχές απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι φοβούνται για μένα, κάνουν ό, τι μπορούν για να με εμποδίσουν να συναντήσω τον λαό μου. Επαναλαμβάνω ότι ο Νίκολ Πασιανάν δεν πρέπει να με φοβάται, αλλά για τις συνέπειες της επαίσχυντης πολιτικής του, του θυμού του λαού του, του θυμού των 100.000 αστέγων μας στο Artsakh, του θυμού ενός γονέα που έχει χάσει ένα παιδί.

Σε άλλο σημείο του μηνύματος αναφέρει:”Πρέπει να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, στην οποία πρέπει να συμμετέχουν μόνο επαγγελματίες. Το σχέδιο της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας θα πρέπει να είναι να σώσει ό, τι είναι ακόμη δυνατό να σωθεί από το Artsakh και την Αρμενία, όχι να επιτρέψει την εδαφική απώλεια”  και συνεχίζει: “Χρειαζόμαστε μια ομαδική προσέγγιση, ομαδική εργασία. Μια προσωρινή κυβέρνηση θα σχηματιστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ικανά άτομα. Το όνομα δεν έχει σημασία εδώ. Ο διαπραγματευτής πρέπει να αλλάξει από χθες. Είμαι σίγουρος.

«Εξαιτίας του (Νικόλ Πασινιάν) η πατρίδα μας, ο λαός μας επλήγησαν σε τέτοιο βαθμό που θα χρειαστούν γενιές ολόκληρες για να κλείσουν οι πληγές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μάνια Κασατριάν, 49 ετών.

Σε ένα τηλεοπτικό διάγγελμα σήμερα, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας δήλωσε πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί, επισημαίνοντας πως προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι να οργανώσει την επιστροφή των κρατουμένων και των σορών των θυμάτων. Από την πλευρά της Αρμενίας, περισσότεροι από 2.300 στρατιώτες και 50 άμαχοι σκοτώθηκαν στη σύρραξη.

Πηγή πληρ ΑΠΕ-news.am

Σχετικά Άρθρα

Κακοκαιρία: Πλημμυρισμένοι δρόμοι στο Πήλιο, ποιες περιοχές κινδυνεύουν – Live η πορεία των φαινομένων

otavoice

Βελόπουλος: Να απολογηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός για το έγκλημα των Τεμπών

otavoice

Ήχησε το 112 σε 4 περιοχές, προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους

otavoice

Οι Anonymous ισχυρίζονται ότι χάκαραν τον Ισραηλινό Στρατό και απέσπασαν 250.000 έγγραφα

otavoice

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

otavoice

Έκκληση για αποκλιμάκωση σε Ισραήλ και Ιράν απευθύνουν Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία

otavoice