Κρίσιμη η τελευταία εβδομάδα του Νετανιάχου στην εξουσία για το Ισραήλ

Μία κρίσιμη εβδομάδα ξεκίνησε σήμερα για το Ισραήλ, όπου η νέα κυβέρνηση αναμένει την ψήφο εμπιστοσύνης, ένας κυβερνητικός συνασπισμός από τον οποίο θα απουσιάζει για πρώτη φορά σε 12 χρόνια ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, που κατηγορείται ότι εφαρμόζει την πολιτική της «καμένης γης».

Η ψήφος της ισραηλινής Κνεσέτ είναι το τελευταίο στάδιο πριν από την ανάληψη της διακυβέρνησης από την ετερόκλιτη συμμαχία που συγκροτήθηκε στις 2 Ιουνίου από τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ με δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, δύο κόμματα του κέντρου, τρία κόμματα της δεξιάς, ανάμεσά τους το ακροδεξιό κόμμα Yamina, και την αραβική ισραηλινή (ισλαμιστική) παράταξη Raam.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η συνεδρίαση της Κνεσέτ για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα διεξαχθεί την Τετάρτη ή την Δευτέρα 14 Ιουνίου.

Η απόφαση βρίσκεται στα χέρια του προέδρου της Βουλής Γιαρίβ Λεβίν, ο οποίος θα ανακοινώσει την απόφασή του σήμερα το απόγευμα κατά την έναρξη της κοινοβουλευτικής περιόδου, δήλωσε εκπρόσωπος της Κνεσέτ.

Ο μελλοντικός πρωθυπουργός, ο ηγέτης του Yamina Ναφτάλι Μπένετ τηλεφώνησε χθες στον πρόεδρο της Βουλής, μέλος του κόμματος Λικούντ και πιστό στον Νετανιάχου, για να του πει να σταματήσει το παιγνίδι των καθυστερήσεων.

«Γνωρίζουμε ότι ο Νετανιάχου πιέζει για να καθυστερήσει αυτή η ψηφοφορία ώστε να προσπαθήσει να βρει πρόθυμους να αποσκιρτήσουν, αλλά εσείς πρέπει να ενεργήσετε για το καλό του κράτους του Ισραήλ και όχι για το καλό του Νετανιάχου», του είπε ο Ναφτάλι Μπένετ.

Ο νέος συνασπισμός, που θα βάλει τέλος σε περισσότερο από δύο χρόνια πολιτικής κρίσης που σημαδεύτηκε από τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, σχηματίσθηκε με μοναδικό κοινό παρονομαστή την επιδίωξη της έξωσης του Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πρωθυπουργία.
Σχολιάστε