OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Το OTAVOICE στις εκδηλώσεις μνήμης της σφαγής των Κερδυλλίων το 1941, από την Βέρμαχ

Στα Κερδύλλια της περιφερειακής ενότητας Σερρών , βρέθηκε η κάμερα του OTAVOICE.GR με τον Βασίλη Περδικίδη για να καταγράψει τις εκδηλώσεις μνήμης της γερμανικής θηριωδίας. 234 άτομα εκτελέστηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις στις 17/10/1941 και κάθε χρόνο στο μαρτυρικό χώρο διοργανώνεται εκδήλωση για να θυμούνται οι νεότεροι και να αποδίδεται ο σεβασμός και η ιστορική δικαίωση σε όσους χάθηκαν από τα αιμοσταγή χέρια των ναζιστών.

 Το χρονικό της τραγωδίας
Ξημερώματα της 17 Οκτωβρίου 1941, δύο λόχοι του 220ου Τάγματος Σκαπανέων της Βέρμαχτ με δύναμη 250 ανδρών υπό τις διαταγές των λοχαγών Βέντλερ (Wendler) και Σράινερ Σράινερ ξεκίνησαν από τον Σταυρό Θεσσαλονίκης για τα Κερδύλλια έχοντας μαζί τους κρατούμενους Κερδυλλιώτες. Φτάνοντας κοντά στα χωριά άφησαν τα αυτοκίνητα, άρχισαν να ανεβαίνουν από τρία σημεία και περικύκλωσαν τα Άνω Κερδύλλια από την θέση Στρόβολο και τα Κάτω Κερδύλλια από την θέση Λειβάδια. Η χρονική στιγμή εκδήλωσης της επιχείρησης και το γεγονός ότι άφησαν τα αυτοκίνητα μακριά από τα χωριά δείχνει οι Γερμανοί στρατιώτες ήθελαν να αιφνιδιάσουν τους κατοίκους. Και πραγματικά σχεδόν το σύνολο των κατοίκων των δύο χωριών συνελήφθη. Κανείς δεν προσπάθησε να αποδράσει επειδή οι κάτοικοι, καθώς δεν υπήρχε ανάλογο προηγούμενο, δεν πήραν στα σοβαρά τις γερμανικές απειλές.

Οι στρατιώτες της Βέρμαχτ συγκέντρωσαν τους άρρενες κατοίκους μεταξύ 16 και 60 χρόνων στις θέσεις Αλώνια και Κούτρες. Οι γυναίκες και τα παιδιά αρχικά συγκεντρώθηκαν στα σχολεία και στη συνέχεια, αφού είχαν απομακρυνθεί οι άντρες, τους επιτράπηκε να πάρουν μαζί τους όσα πράγματα μπορούσαν και να φύγουν προς το Καστρί και την Ευκαρπία ενώ κλείδωσαν σε κοινοτικό κατάστημα 23 υπερήλικες, οι οποίοι αργότερα κινδύνεψαν από την πυρπόληση του χωριού.

Στις 09.00 το πρωί δόθηκε το σήμα με μια φωτοβολίδα και οι Γερμανοί στρατιώτες άρχισαν να εκτελούν άρρενες κατοίκους ηλικίας από 16 μέχρι 60 ετών. Από την εκτέλεση εξαιρέθηκαν στο Άνω Κερδύλλιο δεκαεπτά άτομα άνω των εξήντα ετών, μεταξύ των οποίων ο ιερέας, ο δάσκαλος και ο δασοφύλακας και στο Κάτω Κερδύλλιο δέκα γέροντες. Οι άνθρωποι αυτοί χρησιμοποιήθηκαν μετά το τέλος των εκτελέσεων για την ταφή των νεκρών.

234 νεκροί – εκ τελεσθέντες, ο τελικός απολογισμός.

Τα κτίρια των χωριών κάηκαν εκτός από τις εκκλησίες και μετά την καταστροφή, οι κάτοικοι κατέφυγαν στα χωριά Καστρί και Ευκαρπία.

“Τιμούμαι την μνήμη των τραγικών θυμάτων και από εδώ εμεί οι Έλληνες διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση πως ενωμένοι θα αγωνιζόμαστε πάντα για να μην ζήσουμε ξανά αυτούς τους εφιάλτες της βαρβαρότητας”, είπε ο δήμαρχος Αμφίπολης Στέργιος Φρανσταλής  και επεσήμανε την σπουδαιότητα που αναγνωρίστηκε η κοινότητα των Νέων Κερδυλλίων ως μαρτυρική, ξεπληρώνοντας ένα χρέος όχι μόνο απέναντι στα θύματα και τις οικογένειες τους αλλά και προς τον τόπο.

 

Ο δήμαρχος Βισαλτίας Αθανάσιος Μασλαρινός παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης και δήλωσε “πως πρέπει να θυμόμαστε γιατί όποιος λαός ξεχνά την ιστορία του, θα ξαναπεράσει τέτοιες καταστάσεις”

Στις εκδηλώσεις παραβρεθήκαν πολιτικές, στρατιωτικές και τοπικές αρχές. Εκ μέρους της πολιτείας παρευρέθηκε  ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής. 

 

Σχετικά Άρθρα

Τσίπρας: Στο δίλημμα «με τη Δημοκρατία ή την εκτροπή» θα απαντήσει ο λαός

otavoice

Σουηδία: Η θρησκεία δεν ήταν μέρος της συμφωνίας με την Τουρκία

otavoice

Αττική: 22 νεκροί και 578 τραυματίες σε 517 τροχαία τον Γενάρη

otavoice

Παγοθύελλα πλήττει τις ΗΠΑ- Ακυρώθηκαν 1.400 πτήσεις

otavoice

Ουγγρική αθλιότητα- Ο Ορμπάν προτείνει τον Ερντογάν για Νόμπελ Ειρήνης

otavoice

Μητσοτάκης-Αναστασιάδης στο πάρκο μνήμης στο Μάτι, δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας

otavoice