OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Πέθανε η σπουδαία ποιήτρια-πεζογράφος Κική Δημουλά

Συγκίνηση και θλίψη έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο ο θάνατος της σπουδαίας Ελληνίδας ποιήτριας και πεζογράφου, Κικής Δημουλά, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών.

Η σπουδαία ποιήτρια είχε υποστή ανακοπή καρδιάς και νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο “Υγεία” από τις 2 Φεβρουαρίου. Η καρδιά της σταμάτησε να χτυπά και η μεγάλη ελληνίδα θα περάσει στο πάνθεον των μεγάλων της τέχνης, αφήνοντας πίσω της σπουδαίο έργο.

Η Κική Δημουλά γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1931 στην Αθήνα. Το πατρικό της όνομα ήταν Βασιλική Ράδου.

Το 1952 παντρεύτηκε τον ποιητή και πολιτικό μηχανικό Άθω Δημουλά, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Δημήτρη (1956) και την Έλση (1957).

Εργάστηκε σαν υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος από το 1949 έως και το 1973. Διετέλεσε πρόεδρος του ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη (κοινωφελές Ν.Π.Ι.Δ. υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών).

Τιμήθηκε το 1972 με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή Το λίγο του κόσμου, το 1989 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή Χαίρε ποτέ και το 1995 με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή Η εφηβεία της λήθης. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, στα Ισπανικά, στα Ιταλικά, στα Πολωνικά, στα Βουλγαρικά, στα Γερμανικά και στα Σουηδικά.

Σε μία ομιλία της για την ποίηση η Δημουλά όρισε ως εξής το ποίημα:

«Βαδίζεις σε μιαν έρημο. Ακούς ένα πουλί να κελαηδάει. Όσο κι αν είναι απίθανο να εκκρεμεί ένα πουλί μέσα στην έρημο, ωστόσο εσύ είσαι υποχρεωμένος να του φτιάξεις ένα δέντρο. Αυτό είναι το ποίημα».

Πράγματι η ποίηση της Δημουλά ανθεί πάνω στο άνυδρο έδαφος της στέρησης, της απώλειας, της συναισθηματικής ματαίωσης και, προκειμένου για τα μετά από τη συλλογή «Χαίρε ποτέ» ποιήματά της, πάνω στο έδαφος της απουσίας του αγαπημένου προσώπου. Αυτή τη στέρηση κι αυτή την απουσία αναπληρώνει επιτυγχάνοντας μέσα στο χώρο της ποίησης την επικοινωνία με ένα εσύ, με τον άλλον που λείπει, επικοινωνία που η πραγματικότητα αρνείται. Και από αυτή την άποψη η ποίηση της Δημουλά, όσο πικρά συναισθηματικά φορτία κι αν κουβαλά, στην ουσία επιτυγχάνει την κάθαρση και τη λύτρωση.

Σχετικά Άρθρα

Ο Κ. Μητσοτάκης κατέθεσε πρόταση για Ευρωπαϊκό Iron Dome

otavoice

Ευρωεκλογές: Στη Μαδρίτη Μιλέι, Λε Πεν, Μελόνι και Όρμπαν στο πλευρό του ακροδεξιού Vox

otavoice

Η απάντηση Μητσοτάκη στα Σκόπια υιοθετεί και στηρίζεται πλήρως στην πολιτική Τσίπρα-Κοτζιά

otavoice

Επίθεση της Χεζμπολάχ με Drones σε ισραηλινό αρχηγείο διοίκησης στην Άνω Γαλιλαία

otavoice

Μεταξύ ζωής και θανάτου ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός Ρ. Φίτσο

otavoice

Ερυθρά Ημισέληνος: Πάνω από 15.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί στη Γάζα

otavoice