OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Υποψήφια για την Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO η Μινωική ταυτότητα της Κρήτης

Από τα πλέον εμβληματικά στοιχεία του μινωϊκού πολιτισμού, τα ανακτορικά κέντρα Ζάκρου, Κνωσού, Φαιστού, Μαλίων, Ζωμίνθου, Κυδωνίας τίθεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε φάκελο υποψηφιότητας για σειριακή εγγραφή στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η σειριακή εγγραφή επιτρέπει να προβληθούν τα μεγάλα ανακτορικά κέντρα και συγχρόνως να υπάρξει πλήρης εκπροσώπηση όλων των πτυχών του μινωικού πολιτισμού.

faistos_1678966380

Όσο για τον φάκελο, έχει καταρτιστεί από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Κρήτης και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όπως διευκρινίζει, για τη συγκέντρωση του υλικού τεκμηρίωσης, βασικός ήταν ο ρόλος επιστημονικών ιδρυμάτων που δραστηριοποιούνται επί σειρά ετών στην περιοχή της Κρήτης, όπως οι Ξένες Αρχαιολογικές Σχολές και η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, καθώς και οι ανασκαφείς των χώρων.

Τα ανακτορικά κέντρα

Σε ολόκληρη την Κρήτη κατανέμονται γεωγραφικά τα έξι μινωικά ανακτορικά κέντρα της σειριακής υποψηφιότητας. Χρονολογικά καλύπτουν όλο το εύρος μινωϊκού πολιτισμού από την Πρώιμη και Μέση εποχή του Χαλκού της ίδρυσης των πρώτων ανακτόρων (1900-1700 π.Χ.) και την Ύστερη εποχή του Χαλκού της ακμής των νέων ανακτόρων (1700-1450 π.Χ.) έως και την Τελική και Μετανακτορική περίοδο (1450-1100 π.Χ.). τα ανακτορικά κέντρα Ζάκρου, Κνωσού, Φαιστού, Μαλίων, Ζωμίνθου και Κυδωνίας.

Η συνολική ανάδειξή τους αποτελεί προτεραιότητα για το ΥΠΠΟΑ.

zakros_1678966432

«Μέσα από την υποψηφιότητα της σειριακής εγγραφής τους στον Κατάλογο των Μνημείων της UNESCO εμπεδώνεται η διαχείριση των μινωικών ανακτόρων σε μια ολιστική βάση και η ένταξή τους σε μια πολιτιστική διαδρομή που αναδεικνύει και αφομοιώνει αναπτυξιακά τη δυναμική αυτής της μοναδικής και ιδιαίτερα πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς», σημειώνει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Το Προκαταρκτικό Σχέδιο Διαχείρισης των Μινωικών Ανακτόρων, για το οποίο γνωμοδότησε ομοφώνως θετικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, περιλαμβάνει στους τρεις βασικούς του άξονες, δράσεις για την έρευνα και μελέτη, καταγράφει την παθολογία των μνημείων και προτείνει μέτρα για την προστασία και την αποκατάστασή τους, την αναβάθμιση και ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών για τους επισκέπτες με σκοπό τη συνολική βελτίωση της εμπειρίας τους στους αρχαιολογικούς χώρους.

zominthou_1678966487

Υπενθυμίζεται ότι, με την αναθεώρηση, το 2014, του Ενδεικτικού Καταλόγου της χώρας μας για τα υποψήφια μνημεία προς ένταξη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και προκειμένου να εξασφαλιστεί η πληρέστερη εκπροσώπηση του μινωικού πολιτισμού, διευρύνθηκε η μέχρι τότε υποψηφιότητα της Κνωσού και μετατράπηκε σε σειριακή με τίτλο: «Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα (Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Ζάκρος, Κυδωνία)».

«Στη συνέχεια κρίθηκε σκόπιμο στη σειριακή αυτή υποψηφιότητα να ενταχθεί και η Ζώμινθος, έτσι ώστε να αποτυπώνεται πληρέστερα η διασπορά του μινωικού πολιτισμού σε ολόκληρη την Κρήτη», υπογραμμίζει το ΥΠΠΟΑ.

Σχετικά Άρθρα

109η επέτειος- Εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων

otavoice

Τετάρτη 17/4: Σε απεργιακό κλοιό η χώρα – Οι συγκεντρώσεις, τι θα ισχύσει με τα ΜΜΜ

otavoice

Μικροπλαστικά – Νανοπλαστικά: Ο κρυφός κίνδυνος που απειλεί σοβαρά την υγεία μας

otavoice

Ισραήλ: Συνεδριάζει εκ νέου το πολεμικό συμβούλιο – Θα υπάρξει απάντηση, διαμηνύουν

otavoice

Ντουμπάι: Απίστευτες εικόνες από την κακοκαιρία – Πλημμύρισαν δρόμοι

otavoice

Τι κρύβεται πίσω από τους μαζικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

otavoice