OTA VOICE
Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Ξεκίνησε η τρίτη Ευρω- Αραβική Σύνοδος στην Αθήνα

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε σήμερα η τρίτη Ευρω-Αραβική Σύνοδος, στην οποία θα συμμετάσχουν υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι και Άραβες προσκεκλημένοι, αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι από 30 χώρες, αξιωματούχοι της ΕΕ και επιχειρηματίες από την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο.

Από τις πολιτικές παρουσίες στη Σύνοδο ξεχωρίζουν αυτές του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μποικο Μπορίσοφ και του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη. Ο πρόεδρος της Κύπρου μάλιστα αναμένεται να έχει συνάντηση στο περιθώριο του Forum με τον πρωθυπουργό.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η κινητικότητα από πλευράς Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο εν όψει των ερευνών για εξόρυξη φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Στις εργασίες της Συνόδου θα λάβουν επίσης μέρος ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Παλαιστίνης, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ από το Μαρόκο, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος της ΕΕ για Μετανάστευση, Εσωτερικές Υποθέσεις και Ιθαγένεια.

Επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας, της Μάλτας και της Ρουμανίας, ο υπουργός Εμπορίου της Αιγύπτου, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, ο υπουργός Εμπορίου της Σαουδικής Αραβίας και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από αραβικές χώρες. Θα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, ελληνικών και αραβικών οικονομικών επιμελητηρίων.

«Tο όραμα στο οποίο βασίζεται αυτή η Διάσκεψη, γίνεται όλο και πιο αποδεκτό και σημαντικό, όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά ευρύτερα σε όλη την Ευρώπη» τόνισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του κατά την έναρξη της 3ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου, που διεξάγεται στην Αθήνα.

«Πριν από τρία χρόνια -τέτοιο καιρό – ασφαλώς συζητούσαμε για την ανάγκη να υπάρχει ένας στενότερος διάλογος της Ευρώπης με τις αραβικές χώρες για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων και την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας. Και ασφαλώς, θεωρούσαμε ότι η Ελλάδα – ως μια ευρωπαϊκή χώρα με ισχυρούς ιστορικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τον Αραβικό Κόσμο – μπορούσε να παίξει κρίσιμο ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Αλλά, τότε, ούτε είχε ακόμα αναγνωριστεί από το σύνολο των εταίρων μας στην Ευρώπη πόσο σημαντικός θα ήταν ο ευρωαραβικός διάλογος, ούτε είχαν δημιουργηθεί ακόμα οι προϋποθέσεις, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να παίξει αποτελεσματικά αυτόν τον κρίσιμο ρόλο».

Παράλληλα υπογράμμισε: “Πριν από τρία χρόνια τέτοιο καιρό, η Ελλάδα μόλις άρχιζε να θέτει τις βάσεις για την οικονομική της επανάκαμψη και την ανάκτηση του γεωπολιτικού της ρόλου στην ευρύτερη περιοχή. Σήμερα, έχουμε πλέον την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα”.

Αναφερόμενος στα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη, είπε ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να κινηθεί το 2018 στο 2,1% και στο 2,5% για το 2019 -κι αυτοί είναι οι υψηλότεροι ρυθμοί δεκαετίας και πριν από την κρίση». Προσέθεσε ότι οι εξαγωγές και οι επενδύσεις αποτελούν τους βασικούς κινητήριους μοχλούς της, καθώς αναμένεται αύξηση άνω του 7% και 13% αντίστοιχα για το 2018, ενώ σημείωσε ότι ο τουριστικός τομέας παρουσιάζει πολύ μεγάλη άνθηση με 35 εκατ. επισκέπτες το 2018.

Πέραν «εξαιρετικά θετικών αποδόσεων στην οικονομία, καταφέραμε να έχουμε εξαιρετικές αποδόσεις και σε κοινωνικούς δείκτες» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας παραπέμποντας στη μείωση της ανεργίας κατά 8 μονάδες, με το ποσοστό να κινείται σήμερα στο 19% έναντι 27%.

Τόνισε ότι οι εξωστρεφείς τομείς δραστηριότητας της οικονομίας μας, ο τουρισμός, οι κατασκευές, οι μεταφορές είναι από τις βασικές πηγές αύξησης της απασχόλησης, η οποία κατά 70% αφορά σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Η Ελλάδα καθιερώνεται ως μία δυναμική οικονομία

Tις πολυμελείς επιχειρηματικές αντιπροσωπείες από τον αραβικό κόσμο, που αναγνωρίζουν τις σημαντικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, καλωσόρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ελλάδα καθιερώνεται ως μία δυναμική οικονομία, με υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό και ως ένας αναντικατάστατος περιφερειακός ενεργειακός, εμπορικός, ναυτιλιακός και μεταφορικός διαμετακομιστικός κόμβος» τόνισε.

Παρέπεμψε ειδικότερα σε σημαντικά έργα, όπως τους αγωγούς TAP, IGB, στον Κάθετο Διάδρομο, τον EastMed, την αναβάθμιση της Ρεβυθούσσας και την ανάπτυξη του Κέντρου Επανυγροποίησης Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, στις σιδηροδρομικές διασυνδέσεις με το Βελιγράδι και τη Μαύρη Θάλασσα, στη σιδηροδρομική Εγνατία, στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης και στην αναβάθμιση των λιμανιών μας του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και σύντομα της Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, σε μείζονος σημασίας διαμετακομιστικά κέντρα.

Η Ελλάδα πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων

«Η Ελλάδα αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό της ρόλο, αυτόν του ευρωπαϊκού πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Προωθώντας, σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως τόνισε: τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Αναπτύσσοντας διμερείς, αλλά και πολυμερείς συνεργασίες με τις χώρες των Βαλκανίων. Ξεκλειδώνοντας την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών με την ΠΓΔΜ ή της διαπραγμάτευσης για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων με την Αλβανία. Προασπίζοντας τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες στη διαχείριση των ροών. Επιμένοντας στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.Επιμένοντας διαρκώς και στην προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, έτσι όπως αυτά απορρέου από το Διεθνές δίκαιο, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, την ίδια στιγμή που επιμένουμε και στην προώθηση του διαλόγου με την Τουρκία.

«Σήμερα, η συνεργασία με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, θεωρείται απαραίτητη για το μέλλον της ΕΕ και τον διεθνή της ρόλο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε ότι «η ΕΕ μπορεί να αναβαθμίσει τον διεθνή της ρόλο μόνο αν συνεργαστεί με τον Αραβικό κόσμο για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Με αποφασιστικότητα, αλλά πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και πάντα μαθαίνοντας από τα λάθη της. Μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος, που πολλές φορές αδίκησαν χώρες και δυνάμεις του αραβικού κόσμου».

Σχετικά Άρθρα

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες καταδικάζει απερίφραστα τις αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα

otavoice

Αυτό είναι το Ισραήλ: Η Μοσάντ απειλούσε εισαγγελέα της Χάγης, για να σταματήσει η έρευνα

otavoice

Δ. Κουτσούμπας: Με δυνατό ΚΚΕ το βράδυ των εκλογών, πιο δυνατός ο λαός την επόμενη μέρα

otavoice

Ο εγκληματίας Ισραήλ έπνιξε στο αίμα την Ράφα- Νέα σφαγή αμάχων -21 νεκροί, δεκάδες τραυματίες σε καταυλισμό

otavoice

Ελβετία: Επιστήμονες δημιούργησαν ένα νέο είδος σοκολάτας

otavoice

Άρματα μάχης στο κέντρο της Ράφα – Σκληρές μάχες με την Χαμάς- Στο πλευρό της Παλαιστίνης η διεθνής κοινότητα

otavoice