OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Στη Νέα Καληδονία ο Εμανουέλ Μακρόν για την αποκατάσταση της ειρήνης

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται στο αρχιπέλαγος της Νέας Καληδονίας στον Ειρηνικό, η οποία τις τελευταίες ημέρες ταλανίζεται από βίαια και θανατηφόρα επεισόδια που προκλήθηκαν από την αμφισβητούμενη εκλογική μεταρρύθμιση που προωθεί το Παρίσι.

Η βιαστικά οργανωμένη επίσκεψη του Μακρόν στα υπερπόντια εδάφη της χώρας έρχεται μετά τον θάνατο έξι ανθρώπων κατά τη διάρκεια ταραχών εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα, που έχουν αφήσει πίσω τους επίσης λεηλατημένα καταστήματα και πλήθος καμένων αυτοκινήτων.

Από την πρωτεύουσα Νουμέα, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας δήλωσε ότι οι αστυνομικές ενισχύσεις των 3.000 ανδρών περίπου που κατέφθασαν τις τελευταίες ημέρες θα παραμείνουν στο αρχιπέλαγος για όσο χρειαστεί και τόνισε ότι «η δημοκρατική τάξη στο σύνολό της θα αποκατασταθεί, γιατί δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Οι δρόμοι σε όλο το νησί παρέμειναν και χθες αποκλεισμένοι από οδοφράγματα διαδηλωτών και οι κάτοικοι μοιράζονται συμβουλές και οδηγίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ασφαλείς διαδρομές ώστε να βρουν τρόφιμα, βενζίνη και φάρμακα.

Οι ταραχές ξέσπασαν όταν η γαλλική βουλή ενέκρινε πρόταση εκλογικής μεταρρύθμισης, η οποία όπως φοβούνται οι διαδηλωτές θα μειώσει την επιρροή της ψήφου των ιθαγενών Κανάκ, που αποτελούν το 40% του πληθυσμού του νησιού των 270.000 κατοίκων και κατά συνέπεια θα δυσκολέψει στο μέλλον να περάσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Συγκεκριμένα, η μεταρρύθμιση προβλέπει ότι οι Γάλλοι κάτοικοι που ζουν στη Νέα Καληδονία για 10 χρόνια ή περισσότερο θα μπορούν να ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές.

Δεδομένου ότι πρόκειται για συνταγματική μεταρρύθμιση, απαιτείται η έγκριση και της Γερουσίας για να επικυρωθεί, όμως ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία σύγκλησης του σώματος για αυτό το σκοπό.

Ιθαγενείς πολιτικοί ηγέτες των Κανάκ, όπως ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Νέας Καληδονίας, Λουί Μάπου, και ο πρόεδρος του Κογκρέσου, Ροχ Γουαμιτάν, συναντήθηκαν με τον Γάλλο πρόεδρο με την ελπίδα να δοθεί νέα πνοή στο διάλογο για μία συμφωνία.

Ο Μακρόν από την πλευρά του είπε ότι στόχος της συνάντησης είναι να επανέλθουν όλοι οι πολιτικοί εταίροι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Κύκλοι της γαλλικής προεδρίας διαβεβαιώνουν ότι ο Μακρόν δεν έχει κάποιο προσχεδιασμένο πλάνο και θα μιλήσει με όλα τα κόμματα για την αποκατάσταση της ειρήνης και την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών, όμως είναι απίθανο να προβεί βιαστικά σε κάποια σημαντική απόφαση.

Η Γαλλία προσάρτησε τη Νέα Καληδονία το 1853 και έδωσε στην αποικία το καθεστώς του υπερπόντιου εδάφους το 1946. Στο υπέδαφος του νησιού βρίσκονται σημαντικά κοιτάσματα νικελίου, όντας ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός αυτού του μεταλλεύματος στον κόσμο με 200.000 τόνους ετησίως. Εντούτοις, παρά το γεγονός αυτό, ένας στους πέντε κατοίκους του αρχιπελάγους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Απομάκρυνση ξένων πολιτών

Μια πτήση επέτρεψε χθες, Τετάρτη, να επαναπατρισθούν Αυστραλοί που ήταν αποκλεισμένοι στη Νέα Καληδονία. Όμως η Καμπέρα προειδοποίησε τους πολίτες της, που παραμένουν αποκλεισμένοι, ότι δεν θα καταστεί δυνατό να απομακρυνθούν σήμερα.

Εξάλλου ο νεοζηλανδός υπουργός Εξωτερικών Ουίνστον Πίτερς δήλωσε πως είναι «απογοητευτικό» για τους συμπατριώτες του το γεγονός ότι «δεν ελήφθη η έγκριση της Γαλλίας» για να πραγματοποιηθεί σήμερα πτήση για την απομάκρυνσή τους.

Η αστάθεια ενισχύθηκε επίσης από το γεγονός ότι το αρχιπέλαγος έγινε στόχος μιας κυβερνοεπίθεσης «πρωτοφανούς ισχύος» που είχε στόχο «να προκαλέσει κορεσμό στο δίκτυο της Καληδονίας», ανακοίνωσε ο Κρίστοφερ Ζιζές, μέλος της συλλογικής κυβέρνησης της Νέας Καληδονίας. Η επίθεση αντιμετωπίσθηκε «πριν υπάρξουν σημαντικές ζημιές», διαβεβαίωσε.

Πηγή: Reuters, www.ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Διακήρυξη Συνόδου: Ο πόλεμος της Ρωσίας προκαλεί οδύνη σε μεγάλη κλίμακα

otavoice

Ο ηγέτης της Χαμάς συμφωνεί με το σχέδιο Μπάιντεν για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

otavoice

Έξοδο στις διεθνείς αγορές εξετάζει πλέον η Κύπρος

otavoice

Ποινική δίωξη για κακούργημα σε γνωστό δικηγόρο για ενδοοικογενειακή βία

otavoice

Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

otavoice

Ξάνθη: Νεκροί τέσσερις νεαροί μετά από σφοδρή σύγκρουση λεωφορείου με ΙΧ

otavoice