OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Αύριο η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα

Το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) στη Χάγη, η ανώτατη δικαστική αρχή τουΟΗΕ, θα αποφασίσει αύριο, Παρασκευή (23/5), σχετικά με το αίτημα της Νότιας Αφρικής να διατάξει παύση της επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα της Γάζας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση. «Δημόσια συνεδρίαση θα λάβει χώρα στις 15:00 (16:00 ώρα Ελλάδας) στο Μέγαρο της Ειρήνης στη Χάγη», όπου εδρεύει το δικαστήριο, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το ICJ.

Την περασμένη εβδομάδα η Νότια Αφρική ζήτησε από το Δικαστήριο της Χάγης να διατάξει παύση της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα, και ιδιαίτερα στη Ράφα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιβίωση του παλαιστινιακού λαού. Το αίτημα γι’ αυτό το μέτρο έκτακτης ανάγκης αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης υπόθεσης την οποία έχει φέρει ενώπιον του Δικαστηρίου η Νότια Αφρική, που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία.

Το Ισραήλ απορρίπτει τις κατηγορίες της Νότιας Αφρικής ότι παραβιάζει τη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948, λέγοντας ότι αποτελούν παρωδία του εγκλήματος γενοκτονίας. Το δικαστήριο δεν έχει αποδεχθεί το αίτημα του Ισραήλ να απορρίψει την υπόθεση και το έχει διατάξει να αποφύγει ενέργειες γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων, χωρίς όμως να διατάζει παύση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στη Γάζα μετά την επιδρομή μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1.200 άνθρωποι και άλλοι 250 να συλληφθούν ως όμηροι, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς. Έκτοτε, τουλάχιστον 35.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, ενώ τουλάχιστον άλλοι 10.000 αγνοούνται, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Την περασμένη Δευτέρα, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), ενός ξεχωριστού δικαστηρίου που εδρεύει επίσης στη Χάγη, ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας και τριών ηγετών της Χαμάς για φερόμενα εγκλήματα πολέμου.

Το ICC ασκεί διώξεις σε βάρος ατόμων για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία, ενώ το ICJ είναι το ανώτατο σώμα του ΟΗΕ για διαφορές μεταξύ κρατών.

Πηγή: CIJ, AΠΕ – ΜΠΕ. ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Έξοδο στις διεθνείς αγορές εξετάζει πλέον η Κύπρος

otavoice

Ποινική δίωξη για κακούργημα σε γνωστό δικηγόρο για ενδοοικογενειακή βία

otavoice

Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

otavoice

Ξάνθη: Νεκροί τέσσερις νεαροί μετά από σφοδρή σύγκρουση λεωφορείου με ΙΧ

otavoice

Ελληνική Λύση: Το Gay Prade είναι δημόσιος ευτελισμός μιας προσωπικής, ελεύθερης επιλογής

otavoice

Χούθι: Νέα επίθεση – Το πλήρωμα εγκατέλειψε το φλεγόμενο φορτηγό πλοίο

otavoice