«Και από δω από τον Καναδά, οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, που κανείς δεν μπορεί να το διαβάσει αλλιώς: ΚΚΕ! …Δυνατό ΚΚΕ στην Ελλάδα και στους Έλληνες του εξωτερικού είναι το πιο ισχυρό μήνυμα αντίστασης στους λαούς της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Είναι μήνυμα αντίστασης, ελπίδας και ανατροπής!», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη συγκέντρωση της ΚΟ Μόντρεαλ του ΚΚΕ, το απόγευμα της Δευτέρας, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε Καναδά και ΗΠΑ.

Τα γραφεία του Εργατικού Συλλόγου της πόλης γέμισαν από ομογενείς, νέους και μεγαλύτερους, «απόδειξη ότι το Κόμμα μας, οι ιδέες μας έχουν πολύ βαθιές ρίζες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά κυριολεκτικά μέχρι και στην άλλη άκρη του κόσμου και ανθίζουν παντού. Ρίζες και δεσμοί που κρατάνε από το παρελθόν -από τότε που έφευγαν οι καραβιές από το λιμάνι του Πειραιά, με τους μετανάστες εργάτες στριμωγμένους “σαν στρείδια στο κατάστρωμα”, όπως λέει και το τραγούδι… Κι αντέχουν στον χρόνο, περνάνε από γενιά σε γενιά. Αλλά δημιουργούνται και καινούργιοι δεσμοί, που σφυρηλατούνται στον αγώνα για όσα έχουν ανάγκη οι ομογενείς», όπως τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Γραμματέας του ΚΚ Κεμπέκ / ΚΚΚ Adrian Welsh, ο Γραμματέας της ΚΝ Καναδά Ivan Byard, ο γραμματέας του Συνδικάτου CSN, Bertrand Guibord, ο πρόεδρος του Κινήματος Ειρήνης Κεμπέκ, Jad Kabbanji, η παρουσία των οποίων καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους.

Παραθέτουμε αποσπάσματα της ομιλίας του Δ. Κουτσούμπα: 

«Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε μαζί σας, που βρισκόμαστε με τους συντρόφους και τους φίλους του ΚΚΕ εδώ στο Μόντρεαλ, στον Καναδά. Η συγκέντρωσή μας και η παρουσία σας είναι η απόδειξη ότι το Κόμμα μας, οι ιδέες μας έχουν πολύ βαθιές ρίζες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά κυριολεκτικά μέχρι και στην άλλη άκρη του κόσμου και ανθίζουν παντού. Ρίζες και δεσμοί που κρατάνε από το παρελθόν -από τότε που έφευγαν οι καραβιές από το λιμάνι του Πειραιά, με τους μετανάστες εργάτες στριμωγμένους “σαν στρείδια στο κατάστρωμα”, όπως λέει και το τραγούδι… Κι αντέχουν στον χρόνο, περνάνε από γενιά σε γενιά.

Αλλά δημιουργούνται και καινούριοι δεσμοί, που σφυρηλατούνται στον αγώνα για όσα έχουν ανάγκη οι ομογενείς. Για να κρατιέται ζωντανή η ιστορική μνήμη, ο λαϊκός μας πολιτισμός, η “φλόγα” και η ελπίδα για μια άλλη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και στην πατρίδα μας, την Ελλάδα, και στον Καναδά και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Και είναι πολύ σημαντική η δική σας συμβολή σε αυτή την υπόθεση.

Γιατί παρά τον σημερινό αρνητικό συσχετισμό, ξέρουμε ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και θα αλλάξουν.

Δεν μπορεί το σημερινό σκοτάδι που έχει απλωθεί πάνω από τον πλανήτη, ιδιαίτερα μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές των αρχών της δεκαετίας του ’90, και βασανίζει τους λαούς, να αποτελέσει το μέλλον της ανθρωπότητας.

Έχουμε βαθιά αισιοδοξία, που πηγάζει όμως από γνώση και ανάλυση της ιστορικής εξέλιξης της ανθρωπότητας, της πορείας και των αντιφάσεων του καπιταλισμού, ότι οι λαοί θα είναι αυτοί που θα πουν την τελευταία λέξη. Ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός.

Ξέρουμε ότι είναι αρκετοί αυτοί που επισκέπτονται και θα επισκεφτούν την ελληνική κοινότητα στον Καναδά μέχρι τις ευρωεκλογές. Ήρθε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Τριντό, με τον οποίο, όπως είπε, μοιράζεται κοινές αξίες “σε περιόδους σημαντικών παγκόσμιων γεωπολιτικών προκλήσεων”, σε περιόδους ιμπεριαλιστικών πολέμων δηλαδή, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Τις ξέρουμε, βέβαια, τις κοινές αξίες τους… Μας τις έδειξαν πολύ καθαρά και οι δύο το τελευταίο διάστημα.

Αν στην Ελλάδα περιορίστηκαν στο να βάλουν μαζί με τον Ζελένσκι να μιλήσει στη Βουλή και ένας κουκουλοφόρος από το φασιστικό Τάγμα Αζόφ, εδώ, στον Καναδά, έφτασαν στο σημείο να τιμήσουν μέχρι και Ουκρανό βετεράνο πολεμιστή των ναζί, άσχετα που μετά έκαναν πως δεν ήξεραν…

Όταν ερχόμαστε εμείς στον Καναδά, στις ΗΠΑ, σε άλλες χώρες του εξωτερικού, ξέρετε ότι δεν ερχόμαστε για να συναντήσουμε ούτε τα διάφορα λόμπι, ούτε ενώσεις μεγαλοκαπιταλιστών, τους λεγόμενους επενδυτές. Ερχόμαστε να συναντήσουμε τους φορείς της διασποράς, Εργατικούς Συλλόγους, μετανάστες εργάτες και τους απογόνους τους. Αλλά και νέα παιδιά, κυρίως επιστήμονες που έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο της τελευταίας μεγάλης κρίσης και συνεχίζουν να φεύγουν ακόμα.

Ξέρουμε ότι όλοι εσείς αγωνιάτε για την κατάσταση στην Ελλάδα, για το πώς ζουν οι συγγενείς σας, οι φίλοι σας, όλος ο ελληνικός λαός. Ξέρουμε ότι σας απασχολούν ιδιαίτερα θέματα που έχουν να κάνουν με την προοπτική της χώρας και του λαού μας, όπως το δημογραφικό. Πολλοί μιλάνε για αυτό, κυρίως αναμασώντας ξεφτισμένες εκφράσεις, όπως “brain drain” και “brain gain”, αλλά οι περισσότεροι αδυνατούν να αγγίξουν την ουσία του προβλήματος, πολλές φορές επειδή είναι συνένοχοι.

Στην Ελλάδα, οι πολιτικές που προωθούν τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλων, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, είναι μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης.

Σε τι συνίσταται βασικά το πρόβλημα;

Από τη μία έχουμε τη μείωση των νέων γεννήσεων, αφού πολλά νέα ζευγάρια αναγκάζονται να αναβάλλουν μια τέτοια απόφαση. Και αυτό έχει προφανή εξήγηση, αφού η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική εργασία -πράγμα φυσικά προοδευτικό- δεν συνοδεύεται με τις ανάλογες κρατικές κοινωνικές δομές και υπηρεσίες.

Ουσιαστικά, θέτουν σε αντιπαράθεση το δικαίωμα της γυναίκας στην εργασία με την κοινωνική ανάγκη προστασίας της μητρότητας, της οικογένειας.

Οι εργαζόμενες, όπως και οι εργαζόμενοι, έχουν να αντιμετωπίσουν ωράρια-λάστιχο, δουλειά τις Κυριακές, τηλεργασία, γενικότερα μια απορρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις, που έχει σκοπό την αύξηση της εκμετάλλευσης και των κερδών, ενώ υπονομεύει κάθε προγραμματισμό στις ζωές των εργαζομένων. Και, βέβαια, την ανασφάλεια και τις αναστολές στη δημιουργία οικογένειας εντείνει η μείωση του εργατικού  -λαϊκού εισοδήματος, την οποία κάνει ακόμα χειρότερη η άνοδος των τιμών, η μεγάλη ακρίβεια.

Μην ακούτε τα μεγάλα λόγια για την ανάπτυξη στην Ελλάδα που σας λένε όσοι έρχονται εδώ από την κυβέρνηση. Τέτοια, όταν υπάρχει, είναι μόνο για τα κέρδη των λίγων. 75% αυξήθηκε η κερδοφορία των 500 μεγαλύτερων επιχειρήσεων μόνο μέσα στο 2022, ενώ οι μισθοί είναι “κολλημένοι” στα επίπεδα του 2009.

Οι φόροι, έμμεσοι και άμεσοι για τον λαό είναι στον Θεό, αποτελούν το 95% των συνολικών φορολογικών εσόδων του κράτους και μόνο το 5% προέρχεται από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Τα ενοίκια στην Ελλάδα, όπως ίσως θα ξέρετε, έχουν αυξηθεί υπέρμετρα σε σχέση με τους μισθούς, ενώ η παραδοσιακή ιδιοκατοίκηση διαρκώς μειώνεται.

Απέναντι σε όλα αυτά, έχουν αναπτυχθεί όλα τα τελευταία χρόνια και αναπτύσσονται μεγάλοι αγώνες, με κομβική τη συμβολή του ΚΚΕ. Ίσως είδατε ότι την περασμένη Τετάρτη έγινε μια ακόμα μεγάλη γενική πανεργατική απεργία.

Είχε προηγηθεί η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση των τελευταίων ετών στις 28 Φλεβάρη, στον έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη, όπου 57 συνάνθρωποί μας, κυρίως νέα παιδιά, έχασαν τη ζωή τους όταν δύο τρένα που ταξίδευαν τον 21ο αιώνα στα τυφλά, χωρίς τηλεδιοίκηση, χωρίς συστήματα επικοινωνίας και ασφαλείας, συγκρούστηκαν μετωπικά.

Μόνο με αυτούς τους αγώνες, όμως, έχουμε πετύχει και την παραμικρή βελτίωση για τη ζωή των εργαζομένων, του λαού. Με τον αγώνα τους πολλοί εργαζόμενοι έχουν επιβάλει την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στις απολαβές τους, με ανθρώπινα ωράρια. Με τον πολυήμερο αγώνα τους οι αγρότες απέσπασαν πρόσφατα ορισμένα μέτρα ανακούφισης. Και μέσα σε αυτούς τους αγώνες γίνονται, αργά αλλά σταθερά, βήματα αλλαγής του αρνητικού συσχετισμού στο εργατικό – λαϊκό κίνημα.

Σήμερα η παράταξη του ΚΚΕ είναι δεύτερη δύναμη στην τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση του ιδιωτικού τομέα, τη ΓΣΕΕ, με πάνω από 20%, ενώ για λίγες μόλις ψήφος δεν ήρθε πρώτη στο τελευταίο συνέδριο της αντίστοιχης οργάνωσης του δημόσιου τομέα, της ΑΔΕΔΥ.

Όπως ίσως θα ξέρετε αρκετοί, η παράταξη της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια είναι εδώ και δύο χρόνια πρώτη δύναμη στις φοιτητικές εκλογές και δίνει αυτές τις μέρες τη μάχη για να επαναλάβει αυτή τη νίκη στις 22 Μαΐου.

Αυτά είναι αποτελέσματα που μας γεμίζουν με αισιοδοξία, όπως βεβαίως και η γενικότερη άνοδος του κύρους του Κόμματος στον λαό, το ρεύμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ που καταγράφηκε στις περσινές εκλογικές αναμετρήσεις και ευελπιστούμε να ενισχυθεί κι άλλο στις ευρωεκλογές.

Δεν πρέπει, όμως, να παραλείψουμε, να μιλήσουμε και για τη δεύτερη όψη του δημογραφικού προβλήματος, την οποία έχετε βιώσει και εσείς από πρώτο χέρι. Είναι η φυγή ανθρώπων στο εξωτερικό. Και βέβαια αυτό δεν είναι ούτε καινούριο, ούτε αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, το 21% των πτυχιούχων μηχανικών έφευγαν από την Ελλάδα και κατευθύνονταν στις ΗΠΑ, με το ποσοστό να παραμένει στα ίδια επίπεδα και τη δεκαετία του ’60.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι την περίοδο 1961-1965 το 35% των πτυχιούχων μηχανικών, το 27% των πτυχιούχων στις φυσικές επιστήμες και το 25% των πτυχιούχων σε ιατρικές σχολές έφυγαν από την Ελλάδα.

Το φαινόμενο παρατηρείται έντονο, ακόμα και σε πιο πρόσφατες περιόδους καπιταλιστικής ανάπτυξης, καθώς την περίοδο 1998-2007 υπολογίζεται ότι 550.000 Έλληνες μετανάστευσαν στο εξωτερικό προκειμένου να απασχοληθούν σε εργασίες υψηλής επαγγελματικής ειδίκευσης.

Αλλά αυτό δεν είναι φυσικό φαινόμενο, όπως λένε κάποιοι. Σχετίζεται με την ίδια τη λειτουργία του σημερινού συστήματος, δηλαδή του καπιταλισμού, αφού η ανάπτυξη έχει ως κίνητρο το κέρδος και έτσι δεν μπορεί να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός στην οικονομία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιστημονικά ειδικευμένη εργατική δύναμη, που είναι και αυτή ένα εμπόρευμα στον καπιταλισμό, να παραμένει πολλές φορές αναξιοποίητη, να πετιέται στα ράφια της ανεργίας ή να “πωλείται” πολύ φτηνά.

Και ακριβώς, λόγω της ανάπτυξης των εθνικών οικονομιών με διαφορετικές ταχύτητες, υπάρχει η τάση να συγκεντρώνεται αυτό το “πλεονάζον” δυναμικό σε ισχυρότερες οικονομίες. Βάζουμε τη λέξη “πλεονάζον” σε εισαγωγικά, γιατί τέτοιο είναι μονάχα για το κεφάλαιο και την οικονομία του, όχι για τον λαό και τις ανάγκες του.

Αντίθετα, τόσους κι άλλους τόσους από τους επιστήμονες που παράγει η χώρα μας και τα ελληνικά Πανεπιστήμια, με αμέτρητες θυσίες από τους ίδιους και από τις οικογένειές τους, χρειάζεται η χώρα μας και ο λαός μας και πρέπει να επιστρέψουν.

Αρκεί να χαράξουμε δρόμο αμφισβήτησης και εναντίωσης με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όσων συμφωνούν μαζί της.

Με στόχο μια Ελλάδα, όπου τα κλειδιά της οικονομίας θα τα κατέχει η κοινωνική πλειοψηφία και θα μπορεί να σχεδιάζει επιστημονικά και κεντρικά την ικανοποίηση των εκάστοτε αναγκών, θέτοντας τις αντίστοιχες προτεραιότητες.

Σε αυτήν την Ελλάδα, κανείς δεν θα περισσεύει και η αναγκαία επιστημονικά συνθήκη της διεθνούς ανταλλαγής επιστημονικών ιδεών και πρακτικών, θα γίνεται με όρους αποκλειστικά gain και όχι drain. Και σχέδιο για μια τέτοια Ελλάδα έχει μόνο το ΚΚΕ, με το σύγχρονο, επιστημονικά επεξεργασμένο Πρόγραμμά του που καταθέτει ανοιχτά στον λαό. Και για αυτό σας καλούμε να το ενισχύσετε με την ψήφο σας στις ευρωεκλογές.

Στις 9 Ιουνίου οι Έλληνες της διασποράς έχουν την επιλογή να πάρουν μέρος στην εκλογική διαδικασία αποκλειστικά μέσω της επιστολικής ψήφου. Εμείς σας καλούμε, όσους δεν το έχετε ήδη κάνει, να κάνετε την αίτησή σας στις λίγες μέρες που απομένουν και να στείλετε με την ψήφο στο ΚΚΕ μήνυμα και σε όσους σας αντιμετωπίζουν ψηφοθηρικά, σαν κουκιά. Που λένε ότι νοιάζονται για εσάς και θέλουν να σας δώσουν φωνή, ενώ είναι αυτοί που δεν κάνουν τίποτα για να λύσουν τα προβλήματα της Ομογένειας.

Το ΚΚΕ, όπως ξέρετε, διαφώνησε με την επιστολική ψήφο, όχι γιατί δεν θέλει να διευκολυνθούν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους οι απόδημοι που έχουν πραγματικούς δεσμούς με τη χώρα. Το αντίθετο. Έχουμε κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια γι’ αυτό όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και τώρα, στην τελευταία διαδικασία, προτείναμε να πολλαπλασιαστούν τα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού, για να μην απαιτούνται πολυδάπανες μακρινές μετακινήσεις. Όμως η κυβέρνηση το απέρριψε, γιατί λέει “κοστίζει πολύ”. Ακόμα και το δημοκρατικό σας δικαίωμα με όρους κόστους το αντιμετωπίζουν.

Προειδοποιήσαμε, όμως, για τους επικίνδυνους δρόμους που ανοίγουν με την επιστολική ψήφο για τη χειραγώγηση ψηφοφόρων, για την άσκηση πιέσεων, χωρίς καμία δικλείδα ασφαλείας. Και δυστυχώς δεν αργήσαμε να επιβεβαιωθούμε, με το σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων αποδήμων, που η ΝΔ τα έκανε φέιγ – βολάν και τα μοίραζε από εδώ και από εκεί. Και ποιος ξέρει τι έχουμε να δούμε ακόμα…

Μιλήσαμε καθαρά και είπαμε ότι η επιστολική ψήφος δεν μπορεί από μόνη της να αυξήσει τη συμμετοχή στις εκλογές και να καταπολεμήσει την αποχή, αφού αυτή οφείλεται σε πολιτικά και κοινωνικά αίτια και όχι τεχνικά.

Όσον αφορά τους απόδημους, εκτός από αντικειμενικούς λόγους, οφείλεται και στο γεγονός ότι οι κυβερνήσεις με την πολιτική τους τους αποξενώνουν περισσότερο από τη χώρα, με αποτέλεσμα πολλοί να μη βρίσκουν τον λόγο να πάρουν μέρος στις εκλογές.

Οι απόδημοι έχουν πείρα, για παράδειγμα, από τη δραματική υποστελέχωση των Προξενείων, την υποχρηματοδότηση, που έχει ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται χιλιάδες Έλληνες ομογενείς, για αιτήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν άμεσα, αν υπήρχε η απαραίτητη στελέχωση και απλοποίηση των διαδικασιών.

Δυστυχώς η δραματική αυτή κατάσταση, τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους Έλληνες ομογενείς, αφορά στο σύνολο των ομογενών σε όλο τον κόσμο. Για τα προβλήματα αυτά το ΚΚΕ έχει πάρει κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, όμως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει απαντήσεις πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα που έχουμε θέσει ως κόμμα.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να πιέζει με ό,τι δυνάμεις διαθέτει στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο στην κατεύθυνση άμεσης αντιμετώπισης και επίλυσης των προβλημάτων της ελληνικής ομογένειας.

Ξεχωρίζουμε την κατάσταση στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση η οποία αποτελεί κυριολεκτικά βραχνά για την πλειοψηφία των Ελλήνων μεταναστών.

Αντί στο επίκεντρο να βρίσκονται οι ανάγκες των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών που μεγαλώνουν σε μια άλλη χώρα, στην πράξη, μέσω της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της μη ύπαρξης κατάλληλα προσαρμοσμένου προγράμματος σπουδών για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα και βαθμίδες, η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προκάτοχοί της, εξωθεί γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς στην απόγνωση.

Εύλογα, λοιπόν, η εδώ και αρκετά χρόνια επιταχυνόμενη πορεία υποβάθμισης και απαξίωσης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, εντείνει την αγωνία για το αν προδιαγράφεται ακόμα και η κατάργηση δομών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης ή και η υποκατάστασή τους από ιδιωτικές δομές, που θα λειτουργούν με δίδακτρα, με τους γονείς να καλούνται να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Τα ζητήματα που ως Κόμμα ξέρουμε ότι απασχολούν έντονα και τους Έλληνες που μένουν στον Καναδά, δεν διαφέρουν πολύ από αυτά που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες μετανάστες στις άλλες χώρες. Θεωρούμε ανεπίτρεπτο να συνεχίζεται εδώ και χρόνια αυτή η απαράδεκτη κατάσταση σε ό,τι αφορά την απόσπαση εκπαιδευτικών.

Είναι δυνατόν να μη μεριμνά το ελληνικό κράτος για να στείλει όσους εκπαιδευτικούς χρειάζεται, να μη φροντίζει ώστε η αμοιβή τους να μπορεί να τους διασφαλίζει αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, να μη φροντίζει για να αυξηθούν τα σχολεία νέων ελληνικών, ώστε να καλυφθούν με καλύτερους όρους οι ανάγκες των παιδιών;

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι όλα τα παραπάνω απορρέουν από την αδιαφορία που επιδεικνύει το ελληνικό κράτος. Δεν είναι απλά μια αδιαφορία. Άλλωστε, όλες οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία χρόνια, έχουν υλοποιήσει πλήθος παρεμβάσεων σε ό,τι αφορά την ελληνόγλωσση εκπαίδευση.

Οι παρεμβάσεις αυτές δεν είναι γενικά και αόριστα “άστοχες”, απλώς η στόχευσή τους είναι σε βάρος των απόδημων: Με καθεμιά από αυτές συνεχίζεται το “ξήλωμα” του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και των όρων δουλειάς του, με τη λαϊκή οικογένεια να επωμίζεται όλο και περισσότερα βάρη, με τη στήριξη της λειτουργίας των φορέων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης να είναι όλο και πιο ελλιπής.

Η στόχευση αυτή αποβαίνει, προφανώς, σε βάρος των παιδιών, της ποιότητας και του περιεχομένου της εκπαίδευσής τους στην ελληνική γλώσσα. Είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις προτεραιότητες που διαχρονικά θέτουν οι διάφορες ελληνικές κυβερνήσεις. Προκρίνουν το προίκισμα των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και όχι τη στήριξη της εκπαίδευσης των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών.

Απέναντι στην κατάσταση αυτή το ΚΚΕ, σταθερά και με συνέπεια, με πολλές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, αλλά και με τη δράση των δυνάμεών του στο εξωτερικό, στηρίζει με κάθε τρόπο τον αγώνα των Ελλήνων της διασποράς για την εκπαίδευση των παιδιών τους στην ελληνική γλώσσα και για την αναβάθμιση των όρων και συνθηκών της δουλειάς των εκπαιδευτικών.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ με χιλιάδες ψήφους Ελλήνων του εξωτερικού είναι όρος για να τεθεί μαχητικά στο προσκήνιο η απαίτηση ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, στον αντίποδα της λογικής των μειωμένων απαιτήσεων, που υποσκάπτει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των μεταναστών τόσο απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, όσο και απέναντι στις κυβερνήσεις των χωρών που διαμένουν.

Και από δω από τον Καναδά, οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να στείλουν ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, που κανείς δεν μπορεί να το διαβάσει αλλιώς: ΚΚΕ! Για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, της ΕΕ που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ και συνδράμουν και τα υπόλοιπα κόμματα.

Όλοι όσοι παίρνουν κουράγιο και δύναμη από τους αγώνες που δυναμώνουν στη Ελλάδα, μια επιλογή έχουν: Να δυναμώσουν το ΚΚΕ που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των αγώνων. Και η σημερινή εκδήλωση είναι απόδειξη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, βάζοντας ο καθένας και με τον δικό του τρόπο το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια του Κόμματός μας.

Δυνατό ΚΚΕ στην Ελλάδα και στους Έλληνες του εξωτερικού είναι το πιο ισχυρό μήνυμα αντίστασης στους λαούς της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Είναι μήνυμα αντίστασης, ελπίδας και ανατροπής!».

Υπάρχει άλλος δρόμος, έξω από τα δεσμά της ΕΕ και την καπιταλιστική βαρβαρότητα

Παρέμβαση στην εκδήλωση πραγματοποίησε ο Κ. Γουλιάμος, καθηγητής Πανεπιστημίου, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της Ευρώπης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος με αποκαλυπτικά στοιχεία για την πραγματικότητα της μετανάστευσης και την κατάσταση των εργαζομένων στην ΕΕ, όπως και στον Καναδά, χώρα στην οποία και ο ίδιος δίδαξε για πολλά χρόνια.

Επίσης ο Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος, ο οποίος σημείωσε στην παρέμβασή του πως η ψήφος στο ΚΚΕ δείχνει ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, έξω από τα δεσμά της ΕΕ, την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Το ΚΚΕ, τόνισε ο Λ. Νικολάου – Αλαβάνος, μπορεί με συνέπεια, σταθερότητα και μαχητικότητα να υποστηρίξει αυτό τον δρόμο, τον δρόμο του αγώνα, γιατί δεν έχει δεσμεύσεις στους ομίλους, στους μεγαλοεπιχειρηματίες, δεν υλοποιεί αλλά αντιπαλεύει τις απαιτήσεις τους. Γιατί οι 2 ευρωβουλευτές στους 705 που καταδίκασαν την εμπλοκή των λόμπι, των επιχειρηματικών συμφερόντων στις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου ήταν εκείνοι του ΚΚΕ, όχι άλλοι. Το ΚΚΕ μπορεί να τα βάλει με την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, γιατί δεν έχει συμφέρον να κρύψει τα άπλυτά τους, όπως άλλοι, που έφτασαν να λένε ότι το ΝΑΤΟ είναι «ιερή αμυντική συμμαχία» και να ψάχνουν το δήθεν «κύρος» της ΕΕ.

 

Το άνοιγμα της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο γραμματέας της ΚΟ Μόντρεαλ, Θανάσης Παπάζογλου, ο οποίος καλωσορίζοντας τον Δ. Κουτσούμπα σημείωσε μεταξύ άλλων πως «από την επαφή μας με τους Έλληνες μετανάστες επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι εκφράζεται μια τάση αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής την οποία μέσα από την ένταση της ιδεολογικής και πολιτικής μας δράσης οφείλουμε να ενισχύσουμε. Οι Έλληνες μετανάστες μπορούν στις ερχόμενες ευρωεκλογές του Ιούνη να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα αντεπίθεσης, με την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και εδώ στο Μόντρεαλ δίνουμε υπόσχεση ότι θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για την επιτυχία των στόχων μας για να βγει το ΚΚΕ ακόμη πιο δυνατό», καλώντας και απ’ αυτό το βήμα «όλους εσάς να συμπορευτείτε με το κόμμα μας, το ΚΚΕ. Για να στείλουμε ένα μήνυμα πως οι Έλληνες μετανάστες, που οι πολιτικές τους οδήγησαν στην ξενιτιά, εμπιστεύονται και στηρίζουν με την ψήφο τους τη μοναδική αντιπολίτευση, το μόνο κόμμα που βρίσκεται απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή και εχθρική για τους λαούς πολιτική, το ΚΚΕ».

Με το κλείσιμο της εκδήλωσης λίγα λουλούδια πρόσφερε στον Δ. Κουτσούμπα η μικρή Μπέλλα από την Ουκρανία, με το όνομα της παρμένο από το γνωστό ιταλικό παρτιζάνικο τραγούδι. Ενώ ακολούθησε μια όμορφη βραδιά που οργάνωσε η ΚΟ, με καλό φαΐ και μουσική.

Πηγή 902.gr