OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Υπογράψτε για την στήριξη των Αρμενίων του ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ (ΑΡΤΣΑΧ)

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ (ΑΡΤΣΑΧ)

 Από τις 12 Δεκεμβρίου 2022, ο γηγενής Αρμενικός πληθυσμός του Ναγκόρνο Καραμπάχ/Αρτσάχ (120.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 30.000 παιδιών) αντιμετωπίζει  σοβαρή απειλή κατά της ύπαρξής του από το Αζερμπαϊτζάν, παρά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις  και κατά πλήρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης της Γενεύης.

 Η δήλωση κατάπαυσης του πυρός του Νοεμβρίου 2020, που υπογράφηκε επίσης από το Αζερμπαϊτζάν μετά την καταστροφική του επίθεση ενάντια στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) και τους 6.000 νεκρούς που άφησε, παραβιάζεται συνεχώς από το Αζερμπαϊτζάν, με επιθετικές ενέργειες κατά του γηγενούς αρμενικού πληθυσμού του Αρτσάχ και παραβιάσεις των συνόρων της επικράτειας της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

 Στις 23 Απριλίου 2023 οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν εγκατέστησαν ένα σημείο ελέγχου στο διάδρομο του Λατσίν, συγκεκριμένα στη γέφυρα Χακάρι, θέτοντας σε κατάσταση πλήρους πολιορκίας τους πολίτες του Ναγκόρνο Καραμπάχ και επιβάλλοντάς τους πλήρη απομόνωση. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός της 9ης Νοεμβρίου 2020, της δεσμευτικής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ και άλλων θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου. Σχετικά με αυτό το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε δήλωση στις 23 Απριλίου, τονίζοντας ότι «η δημιουργία σημείου ελέγχου από το Αζερμπαϊτζάν στο διάδρομο του Λατσίν υπονομεύει τις προσπάθειες για την εδραίωση εμπιστοσύνης στην ειρηνευτική διαδικασία». Την ίδια ημέρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Γαλλικού ΥΠΕΞ προέβη επίσης σε δήλωση, εκφράζοντας τη λύπη του για τη δημιουργία του σημείου ελέγχου από το Αζερμπαϊτζάν και καλώντας τις αρχές του Μπακού να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

 Ο γηγενής αρμενικός πληθυσμός του Ναγκόρνο Καραμπάχ/Αρτσάχ βρίσκεται αντιμέτωπος με την γενοκτονική πολιτική του Αζερμπαϊτζάν και έναν άμεσο κίνδυνο εθνοκάθαρσης, που εφαρμόζεται βήμα προς βήμα από την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν.

 Σας ζητάμε να υποστηρίξετε την πρωτοβουλία αυτή και να υπογράψετε την επιστολή που επισυνάπτεται. Η επιστολή είναι μια αποκεντρωμένη πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία που απευθύνεται στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στα κράτη μέλη της. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να διαπραχθεί άλλο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας από το αυταρχικό καθεστώς του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο πιστεύει ότι τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων ζωών και της αξιοπρέπειας, μπορούν να αγοραστούν ή να πουληθούν με αντάλλαγμα το φυσικό αέριο.

 Παρακαλούμε να υπογράψετε την επισυναπτόμενη επιστολή, συμπληρώνοντας το όνομα του οργανισμού (ελληνικά και αγγλικά), το πλήρες όνομα του υπεύθυνου και τα στοιχεία επικοινωνίας, όπως e-mail και αριθμό τηλεφώνου.

Θα σας παρακαλούσαμε οι ενυπόγραφες επιστολές να μας αποσταλούν ως τις 30 Ιουνίου 2023 στο mailarfgr@otenet.gr .

 Βασιζόμαστε στην υποστήριξή σας!

 Ιστορικό: Στις 19 Ιανουαρίου 2023 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε επείγον ψήφισμα σχετικά με τις ανθρωπιστικές συνέπειες του αποκλεισμού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καλώντας το Αζερμπαϊτζάν να ανοίξει αμέσως τον διάδρομο. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης επίσης, εξέδωσε απόφαση στις 22 Φεβρουαρίου 2023, καλώντας το Αζερμπαϊτζάν να ανοίξει αμέσως τον διάδρομο. Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές δεν δημιούργησαν αρκετή πίεση στο Αζερμπαϊτζάν, ώστε να τηρήσει την υποχρέωσή του, έτσι όπως ορίζεται από την τριμερή δήλωση κατάπαυσης του πυρός της 9ης Νοεμβρίου 2020, δηλαδή να εγγυηθεί την ασφαλή κυκλοφορία πολιτών, οχημάτων και φορτίων προς τις δύο κατευθύνσεις μέσω του Διαδρόμου του Λατσίν.

 Με τιμή

ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΛΑΔΑΣ

Εδώ είναι οι επιστολές

Call Organizations of European civil society_EN

Ελληνική μετάφραση της επιστολής υποστήριξης των Αρμενίων του Ναγκόρνο Καραμπάχ (1)

Σχετικά Άρθρα

Κανείς μας δεν ξεχνά!

otavoice

Ιράν: Νέα δίκη για τη νομπελίστρια ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί

otavoice

Έκρηξη χειροβομβίδας στην Αγία Βαρβάρα – Ζημιές σε οχήματα και είσοδο πολυκατοικίας

otavoice

«Αγύρτης», «ανισόρροπος»: Τραμπ και Μπάιντεν συνεχίζουν την ανταλλαγή… φιλοφρονήσεων

otavoice

Κυρ. Μητσοτάκης: Nα αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα και επίσημα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

otavoice

Ρόδος: Εντοπίστηκαν 36 πρόσφυγες – Συνελήφθη ο διακινητής

otavoice