OTA VOICE
Ειδήσεις Πολιτική Ροή Ειδήσεων Γενική

Απόλυτη πλειοψηφία στη κεντροδεξιά δείχνουν τα Exit Poll, στην Ιταλία

Exit poll: η κεντροδεξιά προς απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και τη Γερουσία, κυμαίνεται μεταξύ 41% έως 45%. . Κεντροαριστερά μεταξύ 25,5 και 29,5%, M5s μεταξύ 13,5 και 17,5%

Η κεντροδεξιά κέρδισε τις πολιτικές εκλογές. Τα στοιχεία των προβλέψεων που επιβεβαιώνουν τα exit polls είναι ξεκάθαρα: ο συνασπισμός με επικεφαλής τους Αδελφούς της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι έχει σαφή πλειοψηφία.

Στις 23.00 στο 64,39% το ποσοστό συμμετοχής(5.765 από 7.904 δήμους). Για τη Γερουσία ψήφισε το 64,31% (στοιχεία που αφορούν 5.748 δήμους από 7.904), όπως αποκάλυψε ο Eligendo, ο ιστότοπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των exit poll:

FDI (Meloni) 22-26%,  Pd (Λέτα)17-21% M5S(Κόντε) 13,5-17,5% Lega(Σαλβίνι) 8,5-12,5% Action-IV(Ρέντσι) 6,5-8,5% Forza Italia(Berlusconi) 6-8% Verdi-Left 3-5% + Ευρώπη 2,5 -4,5%

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός θα έχει μεταξύ 111-131 έδρες, ο κεντροαριστερός 33-53, το M5S μεταξύ 14 και 34. Action-Italia Viva μεταξύ 4 και 12 εδρών

Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ 

Με μια έκτακτη είδηση ​​στην ιστοσελίδα του και στο Twitter, το BBC είναι η πρώτη διεθνής εφημερίδα που αναφέρει, λίγο μετά τις 23:00, τα exit polls του κοινοβουλίου στην Ιταλία: « Η Giorgia Meloni της ακροδεξιάς ετοιμάζεται να κερδίσει τις εκλογές και βρίσκεται στο έτοιμη να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός».

«Η Ιταλία εξέλεξε τον δεξιό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Τζόρτζια Μελόνι», γράφει η Wall Street Journal.

Μεταξύ των διεθνών ΜΜΕ υπάρχουν εκείνοι που εστιάζουν στη φιγούρα του ηγέτη, ο οποίος στο κόμμα της -ορίζεται ως δεξιός, ακροδεξιός, ριζοσπαστικός ή μεταφασιστικός ανάλογα και με τους παραδοσιακούς προσανατολισμούς των εφημερίδων-, ο οποίος αντ’ αυτού μιλάει σε στρατηγός του δεξιού συνασπισμού που περιμένει να δει πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα, ο οποίος εξακολουθεί να παραπέμπει στην πιθανή «κυβέρνηση πιο δεξιά από την εποχή του Μουσολίνι». Και έτσι είναι η τελευταία ώρα του ισπανικού El Pais αναφέρει ότι «οι πρώτες δημοσκοπήσεις των ιταλικών εκλογών δείχνουν ξεκάθαρη νίκη του ακροδεξιού κόμματος Fratelli d’Italia , του Ρωμαίου Giorgia Meloni, με εύρος μεταξύ 22 και 26% των ψήφων», ενώ η συντηρητική εφημερίδα El Η Mundo τιτλοφορεί «η δεξιά κερδίζει τις εκλογές στην Ιταλία».

Η γαλλική Le Figaro ανοίγει τον ιστότοπο με μια φωτογραφία της Μελόνι στις κάλπες και τον τίτλο «Η ένωση της δεξιάς σε μεγάλο βαθμό προηγείται». Άφθονο χώρο για εκλογές και exit polls επίσης στο all-news Bfm-tv, ενώ ο ιστότοπος του άλλου σημαντικού δελτίου ειδήσεων ραδιοφώνου και τηλεόρασης France Info ανοίγει με «το ακροδεξιό κόμμα της Giorgia Meloni να προηγείται, ο συνασπισμός της θα συγκεντρώσει πάνω από 40 % των ψήφων». The Guardian επισημαίνει στο άνοιγμα του live για τις ιταλικές εκλογές ότι «τα exit poll δείχνουν τη νίκη της ακροδεξιάς», και εσωτερικά κάνει λόγο για «καθαρή νίκη του δεξιού συνασπισμού».

 Ο Όρμπαν και ο Μοραβιέτσκι συγχαίρουν τη Μελόνι

«Συγχαρητήρια στη Γιώργια Μελώνη». Έτσι στο Twitter ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki, εκπρόσωπος του Κόμματος Pis, του Νόμου και της Δικαιοσύνης, που ανήκει στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς, μια ομάδα στο Στρασβούργο με επικεφαλής τον ηγέτη των Fdi.

Πάνω κάτω το ίδιο μήνυμα από τον Ούγγρο πρόεδρο Βίκτορ Όρμπαν . “Συγχαρητήρια στη Giorgia Meloni, τον Matteo Salvini και τον Silvio Berlusconi για τις σημερινές εκλογές! Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ φίλους που μοιράζονται ένα κοινό όραμα και προσέγγιση στις προκλήσεις της Ευρώπης. Ζήτω η ιταλο-ουγγρική φιλία!”, έγραψε ο Balazs Orban , Ούγγρος βουλευτής και πολιτικός διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, στο Twitter.

“Όλα τα συγχαρητήριά μου στη Giorgia Meloni και στον ιταλικό λαό. Ένας περήφανος και ελεύθερος λαός που αρνείται να πεθάνει. Πώς να μην δούμε αυτή τη νίκη ως την απόδειξη ότι είναι δυνατή η επίτευξη της εξουσίας”. Αυτό λέει ο Eric Zemmour, ηγέτης του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Reconquete, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ιταλία .

Σχετικά Άρθρα

Πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινού άρματος στη Γάζα

otavoice

Προκαλούν οι σφετεριστές: Καμία παραβίαση με τη χρήση του όρου «Μακεδονία», λέει ο Μίτσκοσκι

otavoice

Ιράν: Επτά νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μασχάντ

otavoice

Ν. Ανδρουλάκης: Η κοροϊδία και η αλαζονεία θα αποδοκιμαστούν από τον λαό στις εκλογές

otavoice

Έρχεται αφρικανική σκόνη και ζέστη διαρκείας για πέντε ημέρες (χάρτης)

otavoice

Με 13 θεματικές ενότητες το Balkan Energy Forum στην Κοζάνη

otavoice