OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Δήμος Αθήνας: Ψήφισμα κατά του προσχεδίου νόμου για το ΚΕΘΕΑ κατέθεσε η “Ανοιχτή Πόλη”

Με αφορμή το προσχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση για το ΚΕΘΕΑ και που έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων, η δημοτική παράταξη “Ανοιχτή Πόλη” κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος στο Δημοτικό Συμβούλιο και το καλεί να λάβει θέση , “προστατεύοντας ένα επιτυχημένο φορέα απεξάρτησης και θεραπείας που έχει κερδίσει την ολόπλευρη στήριξη της κοινωνίας”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΘΕΑ

Πριν από λίγες μέρες κατατέθηκε στους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ προσχέδιο νόμου που φέρνει τα πάνω κάτω στον οργανισμό, αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του και καταργεί βασικές έννοιες και αξίες του. Το προσχέδιο αυτό που καταρτίστηκε από ειδική επιτροπή εργασίας του διορισμένου Δ.Σ. δεν συνοδεύεται από μια αιτιολογική έκθεση ή έστω ένα κείμενο που να εξηγεί τους λόγους των αλλαγών και προβλέπει τα ακόλουθα:

-Καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ και πλάι στο διορισμένο έμμισθο Διοικητικό Συμβούλιο προσθέτει έναν δυσκίνητο, ογκώδη και υπερσυγκεντρωτικό μηχανισμό διοίκησης και λήψης αποφάσεων.

-Καταργεί όλα τα συλλογικά όργανα του ΚΕΘΕΑ, εκτός από την Γ.Σ., την οποία όμως υποβαθμίζει, καθώς μεταφέρει όλες τις αρμοδιότητες, διοικητικές, σχεδιασμού πολιτικής, αξιολόγησης προσωπικού κλπ. στο διορισμένο Δ.Σ.

-Περιθωριοποιεί θεραπευτικά και επιστημονικά το ΚΕΘΕΑ, μειώνοντας κατά το 1/3 τις μονάδες πρώτης γραμμής μέσω συγχωνεύσεων θεραπευτικών δομών, συχνά μάλιστα ανόμοιων και ασύμβατων μεταξύ τους.

-Εξαφανίζει την έννοια της θεραπευτικής κοινότητας και αλλοιώνει τη θεραπευτική προσέγγιση του οργανισμού, με αναφορές σε ξενώνες φιλοξενίας και πολυδύναμα κέντρα και δίνοντας έμφαση στη Μείωση Βλάβης. Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου δεν αξιοποιεί την εμπειρία του ΚΕΘΕΑ, εμπλουτίζοντάς τη με νέα εργαλεία και σύγχρονες καλές πρακτικές, αλλά την ακυρώνει σχεδόν εξ ολοκλήρου για να προσεταιριστεί μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη της θεραπευτικής διαδικασίας που επικεντρώνεται σε κέρδη και ζημίες και αγνοεί τις ιστορίες των ανθρώπων.

-Καταρτίζει εσωτερικό κανονισμό εργασίας, καταργώντας τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ παραμερίζει και όλες τις διαδικασίες και τα όργανα ελέγχου της διοίκησης, χωρίς να τα αντικαθιστά με άλλα.

-Αλλάζοντας τις διαδικασίες προσλήψεων και ανάθεσης θέσεων ευθύνης, μειώνει σημαντικά τη δυνατότητα των ανθρώπων που έχουν ολοκληρώσει προγράμματα απεξάρτησης και έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα, να εργαστούν εν συνεχεία στον οργανισμό.

Όλες αυτές οι αλλαγές που φέρνει το προσχέδιο νόμου δεν έχουν περάσει από πραγματική διαβούλευση με τους εργαζόμενους, οι οποίοι σήμερα ζητούν την απόσυρσή του. Μετά από 38 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας και χρηστής διοίκησης, μετατρέπουν έναν οργανισμό που υπήρξε πρωτοποριακός και καινοτόμος σε ένα γραφειοκρατικό, υπερσυγκεντρωτικό και αναχρονιστικό μόρφωμα, που θα έχει μεγαλύτερο οικονομικό κόστος για το Δημόσιο και μικρότερο όφελος για την κοινωνία.

Υπερασπιζόμενοι το ΚΕΘΕΑ και τον μέχρι σήμερα τρόπο λειτουργίας του υπερασπιζόμαστε την ύπαρξη δωρεάν θεραπευτικών προγραμμάτων με ολιστική θεραπευτική προσέγγιση, προγραμμάτων που καλούν τον εξαρτημένο χρήστη να πάρει στα χέρια του όχι μόνο τη θεραπεία και την απεξάρτησή του, αλλά την ίδια τη ζωή του και να συμμετάσχει ενεργά στο σύνολο της κοινωνικής ζωής. Υπερασπιζόμαστε την επιλογή και την αποτελεσματικότητα του ΚΕΘΕΑ στη διενέργεια στεγνών προγραμμάτων απεξάρτησης. Αυτός είναι και ο πυρήνας της θεραπευτικής προσέγγισης του ΚΕΘΕΑ, τον οποίο έρχεται σήμερα να καταργήσει το σχέδιο νόμου.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ως Δήμος της Αθήνας ζητούμε να αποσυρθεί άμεσα το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου που θίγει βαρύτατα την επιστημονική, θεραπευτική και οργανωτική λειτουργία ενός ιστορικού φορέα. Ζητάμε από την κυβέρνηση να σταματήσει να υπονομεύει ένα εξαιρετικά πετυχημένο μοντέλο απεξάρτησης και θεραπείας κι έναν φορέα που έχει την ολόπλευρη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας για την έως τώρα συνολική πρωτοποριακή δραστηριότητά του.

Σχετικά Άρθρα

Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΑΔΑ -ΤΕΕ για υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου

otavoice

Στο Δήμο Τήνου ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Ιωάννης Παππάς

otavoice

Η Καστοριά τιμά τα 353.000 αθώα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού

otavoice

Δίκτυο μωβ κάδων για πρώτη φορά στο δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων

otavoice

Την ίδρυση σχολών πετράδων σε Πεντάλοφο Κοζάνης και Αρκαδία εξήγγειλε η υπουργός Πολιτισμού

otavoice

Δήμος Καλαμαριάς και Μαμαγαία δημιουργούν Κοινότητα Πάρκου Κόδρα

otavoice