OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

2η Συνδιάσκεψη Πόλης ”Κρήνες: Κρήτη- Πλατανιάς 2019”

Την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Μαρτίου 2019, διεξήχθη στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, η 2η Συνδιάσκεψη του Προγράμματος «ΚΡΗΝΕΣ: Ένα Πολιτιστικό – Περιβαλλοντικό και Κοινωνικό Μονοπάτι Νερού…Ζωής».

Την Συνδιάσκεψη-Ολομέλεια του Προγράμματος διοργάνωσαν ο Δήμος Πλατανιά – ΝΠΔΔ και το Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης (Ε.Δ.Ε.Ε.Κ.) σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης – Π.Ε. Χανίων, την Παγκρήτια Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων (ΠΕΠΣΥ), την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, το Λύκειο Ελληνίδων το Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το Ίδρυμα Κρητικών Σπουδών.

Βασικοί άξονες των εργασιών της Συνδιάσκεψης «Κρήτη – Πλατανιάς 2019» ήταν: α) η ανακήρυξη του 2019 ως «Έτος Ερωτόκριτου» από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Περιφέρεια Κρήτης β) οι βιβλικές-φυσικές καταστροφές για τον τόπο κατά την αρχή του νέου έτους γ) η ημερολογιακή συγκυρία της διεξαγωγής της Συνδιάσκεψης με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού (22 Μαρτίου) και της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας (23 Μαρτίου) και δ) η ενδυνάμωση του ρόλου του ενεργού πολίτη, με στόχο τη δημιουργία ανθεκτικών και συνεργατικών κοινοτήτων με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Σε τούτο το εκπαιδευτικό και πολιτισμικό γεγονός, ενεργοί πολίτες από κάθε γωνιά του Δήμου Πλατανιά συνεργάστηκαν στενά και κατέδειξαν την ανθρώπινη επικοινωνία ως το βασικότερο μονοπάτι, ή αλλιώς, «πλουτοπαραγωγικό πόρο» της Ενδοχώρας του Δήμου τους. Αξίζουν σε όλους τους συγχαρητήρια πολλά!

Χαιρετισμούς στη δεύτερη Συνδιάσκεψη του Προγράμματος ‘ΚΡΗΝΕΣ’ απηύθυναν ο Δήμαρχος Πλατανιά, κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, ο κ. Μανόλης Μαρινάκης, Πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων, η κ. Ειρήνη Κουράκη, εκπρόσωπος του Λυκείου Ελληνίδων Χανίων, ο κ. Μιχάλης Αεράκης, τ. Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, ως εκπρόσωπος του Ιδρύματος Κρητικών Σπουδών Ο κ. Χρήστος Τσοντάκης ως εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων (Ε.Β.Ε.Ε.Χ) και η κα Ζομπανάκη Αικατερίνη, Προϊσταμένη ΔΒΜ και Απασχόλησης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων όπου ανέγνωσε το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολου Βουλγαράκη.

Εκ μέρους του ΕΔΕΕΚ μίλησε η Συντονίστρια του Προγράμματος ‘ΚΡΗΝΕΣ’, Δρ. Χρύσα Γ. Τερεζάκη, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων-Οικονομολόγος και η Γ. Γραμματέας κα Μαρία Μιχαήλ (MSc), Εκπαιδευτικός, ενώ εκ μέρους της ΟΑΚ μίλησαν οι Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής, η Δρ Μαρία Χατζηαποστόλου και ο κ. Αντώνης Καλογεράκης (MSc), Eπιστημονικοί Συνεργάτες Ο.Α.Κ.

Προσκεκλημένοι ως κεντρικοί εισηγητές της Συνδιάσκεψης ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής – πρ. Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Ι. Φίλης, ο οποίος μίλησε για την «Ανθρωπογενής Κλιματική αλλαγή, συνέπειες, δράσεις» και ο Δρ Γιάννης Βουρδουμπάς, Επιστημονικός Συνεργάτης ΜΑΙΧ, που ανέπτυξε το θέμα: «Κοινωνική κι αλληλέγγυα Οικονομία στον Δήμο Πλατανιά». Το ενδιαφέρον στράφηκε έντονα στους ίδιους τους πρωταγωνιστές-συμμετέχοντες του Προγράμματος, Πολίτες των πληγεισών περιοχών του Δήμου και στις προτάσεις τους για την επανεκκίνηση του τόπου, καθώς και στην Στρογγυλή Τράπεζα των κκ Δημάρχων, που συντόνισε η Δρ. Χρύσα Τερεζάκη, Συντονίστρια του Ε.Δ..Ε.Ε.Κ με προσκεκλημένους τους κ. Ιωάννη Μαλανδράκη (Δήμαρχο Πλατανιά), κ. Θεόδωρο Σταθάκη (Δήμαρχο Κισάμου) και τον Μετεωρολόγο κ. Μανώλη Λέκκα. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν ενδιάμεσες μουσικές διαδρομές και ελληνικοί χοροί από τους “Dale Paso” και «Επιλήνιο», προσφέρθηκαν τοπικά εδέσματα, για τα οποία φρόντισαν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες του Προγράμματος και οι συνδιοργανωτές φορείς, ενώ τοπικό οίνο προσέφερε το Κτήμα «Λουπάκη».

Ως η σημαντικότερη εντούτοις είδηση της Συνδιάσκεψης και με αφορμή το «Έτος Ερωτόκριτου, 2019» στάθηκε η ανάδειξη σημαντικών πνευματικών ανθρώπων του τόπου, μέχρι τώρα άγνωστων. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του σύγχρονου δημιουργού Ευάγγελου Γ. Κασσελάκη που με τα έργα του Αποκάλυψη του Ιωάννη και  Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο σε 15 σύλλαβο Ιαμβικό στίχο και σε Κρητική Διάλεκτο πέραν του ότι βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας, φάνηκε να δίνει την έμπνευση σε έξι ανήλικους μαθητές από τα Μεσκλά του Γυμνασίου του Αλικιανού που με τη σειρά τους συνέθεσαν και τραγούδησαν τον Ματωμένο Γάμο του Καντανολέοντα, γεγονός της τοπικής τους ιστορίας.

Οι «ΚΡΗΝΕΣ» ως κοινωνικό γεγονός καταδεικνύουν νέους τρόπους αφύπνισης κι επανεκκίνησης συνειδήσεων και βιωσιμότητας των τοπικών κοινωνικών με συγκριτικό πλεονέκτημα τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και την Σχέση μεταξύ των ανθρώπων του τόπου…

Σχετικά Άρθρα

Κοζάνη: Κλειστή η γέφυρα Σερβίων την Κυριακή για δοκιμές φόρτισης

otavoice

O Δημήτρης Δεληγιάννης επικεφαλής της Συμπαράταξης Λαρισαίων

otavoice

Στήριξη του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας στους πλημμυροπαθείς

otavoice

Το Ρέθυμνο υποδέχτηκε την Ολυμπιακή Φλόγα με συγκίνηση και τιμή

otavoice

Το Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας για τη δημιουργία ΧΥΤΒΑ στον Δήμο Τανάγρας

otavoice

Χαρδαλιάς-Μαρκόπουλος: Η ΠΕΔΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της Νέας Μητροπολιτικής Αττικής Α.Ε

otavoice