OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Βοήθεια στους άστεγους της πόλης από τον Δήμο Αθηναίων

Συνεπής στο καθημερινό ραντεβού της με τους άστεγους της πρωτεύουσας, αλλά και προς αναζήτηση όσων αστέγων αναφέρονται από πολίτες στην τηλεφωνική γραμμή 1595, η Κινητή Μονάδα Φροντίδας του δήμου Αθηναίων βρισκόταν ξανά χθες μετά τις 22.00 στους άδειους, παγωμένους δρόμους του κεντρικού δήμου της χώρας.

Με κοινωνικό λειτουργό, νοσηλεύτρια, ψυχολόγο και ενίοτε -όπως χθες βράδυ -με εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η Κινητή Μονάδα σταθμεύει σε σημεία που γνωρίζει ήδη, ή σε άλλα που της έχουν επισημανθεί από πολίτες. Οι «νυχτερινές έξοδοι» τα τελευταία παγωμένα βράδια είναι καθημερινές. Οι στάσεις, στη διάρκεια της νύχτας είναι τουλάχιστον 25· μπορεί να φθάσουν τις 30 ή και να τις ξεπεράσουν, ανάλογα με τις τηλεφωνικές κλήσεις.

Ο ανύποπτος περαστικός, πιθανόν δεν θα καταλάβει τι κάνει το πρώην όχημα της γερμανικής Πυροσβεστικής εκεί όπου σταματά. Δύσκολα θα διακρίνει ή θα προσέξει τον όγκο από βρώμικα πανιά χωμένα σε κάποια σκοτεινή γωνιά. Εκεί όπου αναζητά καταφύγιο ένας άνθρωπος…

Ο δήμος της πρωτεύουσας έχει να προσφέρει τρεις θερμαινόμενους χώρους στους νυχτερινούς «κατοίκους» των δρόμων της: Σοφοκλέους 66, Πανόρμου 17, Αίμωνος 9. Όμως πολλοί δεν θέλουν να αφήσουν, παρά το ψύχος, τη γωνιά τους. Σαν όλους εμάς τους υπολοίπους, που δεν εγκαταλείπουμε το σπίτι μας.

«Θέλεις κουβέρτες;», «Θέλεις τσάι; Σάντουιτς;» Οι άνθρωποι της Κινητής Μονάδας του δήμου Αθηναίων προσφέρουν έσχατη φροντίδα σε αυτούς που οι υπόλοιποι μπορεί να φοβόμαστε, ή ενίοτε να απεχθανόμαστε…

«Τους δίνουμε τσάι, φαγητό, σταφίδες που βοηθούν στην αντιμετώπιση του κρύου, τσιγάρα… Τους καινούργιους τους ενημερώνουμε για το πού μπορούν να φάνε καθημερινά, πού να κάνουν μπάνιο, να πλύνουν τα ρούχα τους, πού θα βρουν ρούχα, πού να κάνουν ιατρικές εξετάσεις. Τους προτείνουμε να έρθουν στους θερμαινόμενους χώρους, αλλά ελάχιστοι έρχονται», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Ελένη Κατσούλη.

Η ίδια υπολογίζει σε 1.300 – 1.400 τους ανθρώπους οι οποίοι στερούνται τη στέγη εντός των ορίων του δήμου. Διότι, εκτός από τους αστέγους των δρόμων, υπάρχουν και εκείνοι που αναζητούν καταφύγιο σε εγκαταλελειμμένα κτίρια του κέντρου. «Όμως γι’ αυτούς, δεν γνωρίζουμε πολλά. Δεν επιτρέπεται να μπούμε στα κτίρια, είναι ιδιωτική περιουσία», εξηγεί.

Προσθέτει: «Στην πραγματικότητα, η αστεγία έχει χτυπήσει πολύ περισσότερους ανθρώπους. Διότι σε κατάσταση αστεγίας βρίσκεται η οικογένεια που δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα, ή τρεχούμενο νερό, στο σπίτι. Κι έχουμε πολλές τέτοιες οικογένειες, που καλύπτουν συστηματικά τις ανάγκες τους στο Κοινωνικό Πλυντήριο. Διότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι καθαροί για να τρέξουν να αναζητήσουν εργασία. Διότι τα παιδιά πρέπει να πάνε καθαρά στο σχολείο… Η αστεγία είναι πολυπαραγοντικό, συνεχώς διευρυνόμενο φαινόμενο», επισημαίνει.

Η κυρία Κατσούλη, που υπηρετεί με πάθος τους έχοντες ανάγκη από τη θέση της στο Κέντρο Υποστήριξης και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων από το 2013, διακρίνει τους αστέγους των παγωμένων δρόμων της Αθήνας σε τρεις κύριες κατηγορίες: στους ουσιοεξαρτώμενους και τους αλκοολικούς, σε όσους έχουν ψυχολογικά ή ελαφριά νοητικά προβλήματα και στους υπερήλικες. Και σημειώνει με ανησυχία ότι, από τότε που ξέσπασε η κρίση, έχει μεγαλώσει ο αριθμός των ανέστιων υπερηλίκων. Για όσους δεν είναι ουσιοεξαρτώμενοι, δεν έχουν βεβαρυμένο ποινικό μητρώο, δεν υποφέρουν από λοιμώδη ή άλλη σοβαρή ασθένεια, υπάρχουν δυο ξενώνες του δήμου. Πλέον φιλοξενούν 200 ανθρώπους.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Ντούμος: Βροντερό το μήνυμα της νίκης από το κέντρο της Κατερίνης

otavoice

Μάνος Κρανίδης: «Η νίκη είναι δική μας, αξίζουμε ένα καλύτερο Χαλάνδρι»

otavoice

Live μετάδοση το debate υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης

otavoice

Θ. Λιβάνιος: «Είναι μόνο η αρχή, από μία σειρά παρεμβάσεων… για την τοπική διακυβέρνηση»

otavoice

Πέτρος Τατούλης: «Ο Αντώνης Σαμαράς βλέπει την Πελοπόννησο ως φέουδό του»

otavoice

Σοφία Μαυρίδη: “Ο Ασπρόπυργος μας ενώνει! Χειροπιαστές και ρεαλιστικές λύσεις”

otavoice