OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας
Η 10η πανηγυρική έκδοση του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, με θέμα «Ποια ΚΑΠ θέλουμε σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση; Τα μεγάλα αγροτικά ζητήματα του παρόντος και του μέλλοντος», λαμβάνει χώρα το διήμερο 25-26 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Το Πανελλήνιο Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, σε ομιλία του ο Δήμαρχος Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Θανάσης Βασιλόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Πράγματι οι προκλήσεις αλλά και οι προοπτικές του πρωτογενούς τομέα, της γεωργίας μας, είναι πολλές και σύνθετες. Προφανώς δεν θα ανακαλύψουμε εμείς σήμερα τον τροχό. Είναι όμως κρίσιμο, σημαντικό και είμαι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας, θα υπάρξουν τοποθετήσεις, αλλά και αναλύσεις που θα καλύψουν όλο το φάσμα, όχι μόνο των εξελίξεων αλλά και των ανησυχιών που υπάρχουν. Ανησυχίες που ενισχύονται, αναμφισβήτητα, εντός ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος, που επηρεάζεται από γεωπολιτικές αλλαγές, από το κλίμα, ακόμα – ακόμα και από τις κοινωνικές ανισορροπίες που παρατηρούνται σήμερα σε όλο τον κόσμο με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Στο σημείο αυτό είναι που χρειάζεται, απαιτείται η παρέμβαση της Πολιτείας, του Κράτους, της Ευρώπης. Παρέμβαση που θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά στην όλη κατάσταση. Διασφαλίζοντας τη συνέχιση της παραγωγής με ότι αυτό συνεπάγεται και ταυτόχρονα διαμορφώνοντας συνθήκες που να προάγουν την αειφόρο γεωργία μέσα από την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Στο σύντομο χρόνο που έχω στη διάθεσή μου, να αναφέρω ορισμένες μόνο σκέψεις. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να διακρίνει ότι τα μεγάλα αγροτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα και ακόμα περισσότερο στο μέλλον, αφορούν την κλιματική αλλαγή, τη διαχείριση του νερού, την ψηφιακή μετάβαση της γεωργίας και προφανώς όσα συνδέονται με τα οικονομικά, τις ενισχύσεις, το κόστος παραγωγής.

Και εδώ έρχεται το κυρίαρχο ζήτημα. Με ποιους αγρότες; Με ποιους παραγωγούς; Το δημογραφικό ζήτημα, η εγκατάλειψη της υπαίθρου, η αστικοποίηση της κοινωνίας μας και η έλλειψη ουσιαστικών κινήτρων για επιστροφή στις καλλιέργειες, αποτελεί κατ’ εμέ αλλά φρονώ και για πολλούς ακόμα το κυρίαρχο, το βασικό, πρόβλημα.

Η μείωση του αγροτικού πληθυσμού και η γήρανση των αγροτών αποτελούν πραγματικές απειλές για την επιβίωση της Ελληνικής γεωργίας. Οι νέοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να ακολουθήσουν το δρόμο της παραγωγής, και αυτό μας φέρνει αντιμέτωπους με την σκληρή πραγματικότητα της εγκατάλειψης στα χωριά μας. Με τα ακαλλιέργητα και ανεκμετάλλευτα χωράφια, και τον κίνδυνο σε λίγα χρόνια να έχουμε σχέδια και μελέτες αλλά να μην υπάρχει πεδίο εφαρμογή τους. Στην κατεύθυνση αυτή, καλούμαστε όλοι οι εμπλεκόμενοι, Κράτος, Περιφέρειες, Δήμοι, Επιμελητήρια, Αγροτικές Ενώσεις, όλοι οι φορείς να αναγνωρίσουμε πρώτον το πρόβλημα και να αποφασίσουμε, χθες το πως ολιστικά θα το αντιμετωπίσουμε. Ένα είναι βέβαιο. Μαγικές λύσεις, δεν υπάρχουν.

Εν τάχει να αναφερθώ και σε ορισμένα ακόμα σημεία, σημαντικά κατά τη γνώμη μου, μιας και μιλάμε για προκλήσεις στην Ελληνική γεωργία. Προκλήσεις όπως είναι η εκπαίδευση των αγροτών και η παροχή κινήτρων για επενδύσεις. Να κοιτάξουμε το παρελθόν, να δούμε τα λάθη, το πως σπαταλήθηκαν δισεκατομμύρια πόροι και ευρωπαϊκά κονδύλια, που σήμερα αν είχαν αξιοποιηθεί σωστά (δημιουργώντας υποδομές, δίκτυα και άλλα), θα μιλούσαμε σε άλλη βάση. Όπως, επίσης, είναι αναγκαίες σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που θα υποστηρίξουν επί της ουσίας τον γεωργικό μας τομέα.

Όσον αφορά την τεχνολογική εξέλιξη, οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αναδιαμορφώσουν τη γεωργία και εδώ το Κράτος, η Ευρώπη πρέπει να παρέμβουν ώστε οι τεχνολογίες αυτές να είναι προσιτές και κατανοητές για τους αγρότες μας.

Να κλείσω με την κλιματική αλλαγή που απαιτεί άμεσες δράσεις. Οι αγρότες μας είναι οι πρώτοι, που αισθάνονται, που βιώνουν τις επιπτώσεις αυτών των αλλαγών. Και ειδικά οι αγρότες στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια το γνωρίζουν καλά. Το κρίσιμο αυτό ζήτημα μας απασχολεί και ως Δήμο και για το λόγο αυτό στο Κλιματικό Συμβόλαιο της Καλαμάτας υπάρχουν σχετικές προβλέψεις, άξονες και δράσεις που αφορούν σε επενδύσεις όπως για την προστασία του εδάφους και των υδάτων, καθώς και για την προσαρμογή των καλλιεργειών στις νέες κλιματικές συνθήκες».

Καταλήγοντας, την ομιλία του ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε: «Ο πρωτογενής τομέας κράτησε την Πατρίδας μας όρθια σε δύσκολους καιρούς. Σήμερα η Ελληνική γεωργία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, έχοντας να επιλέξει ανάμεσα στη στασιμότητα, ή να προχωρήσει με τόλμη μπροστά διασφαλίζοντας ότι θα συνεχίσει την παράδοση -κι αν θέλετε την κουλτούρα- που μεγάλωσε γενιές και γενιές προκομμένων Ελλήνων».

Σχετικά Άρθρα

Δ.Πειραιά: Με επιτυχία η 5η Σκυταλοδρομία αγάπης “Βασίλης Τοκάκης”

otavoice

Δ.Ιλίου: Προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

otavoice

Συμμετοχή του Δήμου Αιγάλεω στη 3η Αttica Green Expo

otavoice

Δ.Πατρέων: Ντοκιμαντέρ με την ιστορία του κτιρίου του νέου Δημαρχείου

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Ιωαννίνων με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ

otavoice

Mεγάλη γιορτή αθλητισμού η πρώτη διοργάνωση Run Greece Τρίκαλα 2024

otavoice