OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Εκλογές ΚΕΔΕ: 1η με 65,78% και 20 έδρες η παράταξη Κυρίζογλου

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της ΙΖ΄ Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και του νέου Εποπτικού Συμβουλίου της νέας δημοτικής περιόδου 2024-2028.

Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο CARAVEL (αίθουσα OLYMPIA).

Μεγάλος νικητής των εκλογών η Αυτοδιοικητική Παράταξη «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι» , με επικεφαλής τον Λάζαρο Κυρίζογλου.

Το “Live” της Γ.Σ. κατά τη διάρκεια της ημέρας:

Πριν την έναρξη της Γ.Σ., πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία των εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Στο ξεκίνημα των εργασιών ορίστηκε η 5μελής εφορευτική επιτροπή.

Αυτή απαρτίζεται από τους:

Κάρναβος Δημήτρης (πρόεδρος), Βαλλιάνος Στυλιανός, Βασιλόπουλος Αθανάσιος, Εμιρζάς Γιάννης και Τσολάκης Απόστολος (μέλη).

Στην τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος και εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, μεταξύ άλλων ανέφερε:

– Η αυτοδιοίκηση ειναι ο χώρος συνάντησης ανθρώπων με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες.

– Σήμερα αποφασίζουμε ανάμεσα σε άλλα είναι αν θα πάμε τις πόλεις μας και τις τοπικές μας κοινωνίες μπροστά, με ενωμένη την Αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς εκπροσώπους της, πάνω απο κομματικές σκοπιμότητες και προσωπικές επιδιώξεις.

– Αν θα ενώσουμε δυνάμεις για να προωθήσουμε συγκεκριμένη ατζέντα διεκδικήσεων, αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

– Για εμάς ειναι και θα παραμείνει η αυτοδιοίκηση ο θεσμός που βρίσκεται δίπλα στον πολίτη.

– Η υπερκομματική στήριξη και εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου είναι αυτή που έχει καθορίσει και τον τρόπο που έχω μάθει να σκέφτομαι και να λειτουργώ. Δηλαδή αυτοδιοικητικά.

– Πετύχαμε πολλά πράγματα κατά τη διάρκεια της θητείας μας.

– Αποτελεί μεγάλη επιτυχία της αυτοδιοίκησης οτι για πρώτη φορά ΚΕΔΕ και 171 δήμοι της χώρας ενώσαμε τις δυνάμεις μας και προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ακυρώσουμε ένα άδικο τέλος που επιβαρύνει την τσέπη των δημοτών μας και τους προυπολογισμούς μας, οπώς είναι το τέλος ταφής. Σας ενημερώνω οτι η δίκη προσδιορίστηκε για τις 14 Μαίου 2024.

– Θα συνεργαστούμε με την Κεντρική εξουσία αλλά αν αυτό απαιτηθεί, θα συγκρουστούμε μαζί της.

– Εξασφαλίσαμε έκτακτες χρηματοδοτήσεις άνω των 1,2 δις. για να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες των Δήμων.

– Έχουμε καταγράψει περισσότερες απο 500 νομοθετικές ρυθμίσεις σε υπουργικές αποφάσεις.

– Ζητάμε την αύξηση των πόρων απο τους ΚΑΠ. την αύξηση του προσωπικού μας. Την αύξηση του προϋπολιγισμού για έργα που αφορούν τους Δήμους.

– Πόλεις πράσινες, ανθεκτικές στην κλιματική κρίση.

– Οι πράξεις μετρούν περισσότερο και όχι τα λόγια.

Για αυτό ζητάμε τη στήριξή σας. Για να κάνουμε πράξη όλα όσα σας ανέφερα. Μπορούμε να το πετύχουμε. Έχουμε τη γνώση, το σχέδιο και την εμπειρία, την ικανότητα και την ισχυρή παρουσία στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Τη διάθεση για ενότητα και συνεργασία αλλά και την πρόθεση να συγκρουστούμε, εάν αυτό απαιτηθεί. Με γνώμονα πάντοτε, το συμφέρον της ΑΥτοδιοίκησης.

Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, υποψήφιος για την προεδρία της ΚΕΔΕ, μεταξύ άλλων ανέφερε:

– Μπορεί οι Δήμοι να λαμβάνουν θεσμοθετημένα, πολύ λιγότερους πόρους από εμείς εδώ, η προηγούμενη διοίκηση της ΚΕΔΕ και το Υπουργείο έχει πεί; 6.500.000 είχαν πεί οτι θα δίνανε, 1.5000.000 δίνουν. Που πήγανε αυτά τα χρήματα από την Κεντρική Διοίκηση;

– Μπορεί οι δημοτικές αρχές, τις παραμονές ανάληψης των καθηκόντων τους, να πληροφορούνται από τα Μέσα Ενημέρωσης ότι πρέπει να καταβάλλουν 240.000.000 για το τέλος ταφής απορριμάτων;

– Μπορεί να πληροφορούνται από τα Μέσα Ενημέρωσης οτι καταργούνται Νομικά Πρόσωπα των Δήμων, Σχολικές Επιτροπές και Δημοτικές επιχειρήσεις Ύδρευσης και αποχέτευσης;

– Μπορούμε να είμαστε δέσμιοι ένος Υπουργού και μιας απόφασής του που μπορεί να τινλαξει στον αέρα τη λειτουργία Παιδικών σταθμών;

– Μπορεί οι Δήμοι να μην έχουν καθοριστικό ρόλο για τις παραλίες τους, για τα αυθαίρετά τους, για τη διαχείριση των υδάτων;

– Είμαστε εκλεγμένοι αιρετοί κια δεν είμαστε υπάλληλοι κανενός.Οφείλουμε να διεκδικήσουμε αυτά που μας αναλογούν.

– Η νέα Διοίκηση της ΚΕΔΕ οφείλει να διεκδικήσει και να επιτύχει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ να είναι η φωνή των Δημάρχων.

– Αυτές είναι οι αγωνίες που μας ενώνουν όλους.

– Η ενότητα είναι κοινές αγωνίες για να αλλάξουμε σελίδα για όλα αυτά τα προβλήματα που καθημερινά ζούμε. Όποιος πιστεύει οτι μπορεί να το καταφέρει μόνος του, κάνει λάθος.

– Δεν είμαστε διαδρομιστές και δε θα γίνουμε ποτέ. Δεν είμαστε και δεν πρέπει να μας θεωρούν δεδομένους. Η Κεντρική μας Ένωση δεν πρέπει να είναι ένας βολικός συνομιλητής.

Σας ζητώ να τιμήσουμε αυτό το οποίο ζητήσαμε και από τους Δημότες μας. Τους υποσχεθήκαμε οτι θα είμαστε εκεί για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, τις πολύ μεγάλες προκλήσεις. Στα δύσκολα θα είμαστε παρόντες. Πρέπει να διακδικήσουμε Δήμους ισχυρούς. Είμαι σίγουρος οτι σήμερα, δεν απογοητεύσουμε ουτε τους δημότες μας ούτε τους εαυτούς μας.

Στη συνέχεια προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του πρωήν Προέδρου της ΚΕΔΕ και νυν Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Ο κύριος Παπαστεργίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην καίρια συμβολή των Δήμων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αναφέρθηκε επίσης στην αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Επίσης αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το “Αντώνης Τρίτσης”, “Ταμείο Ανάκαμψης”, “ΕΣΠΑ”.

Επιπλέον επεσήμανε τη σπουδαιότητα στην ανακατονομή των ΚΑΠ, που διόρθωσε την αδικία για τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους.

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο Δήμαρχος Πατρέων και επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:

– Αποτελούμε το σάκο του μποξ για να μένουν στο απυρόβλητο οι κυβερνώντες και τα οικονομικά συμφέροντα.

– Είμαστε πολύ καλοί στην περιγραφή των προβλημάτων. Η προηγούμενη διοίκηση της ΚΕΔΕ όμως δεν έφερε τα αποτελέσματα που προσδοκούσαμε.

– Τα χρήματα που πήραμε τα τελευταία 3 χρόνια, θα έπρεπε να τα έχουμε πάρει για έναν χρόνο.

– Έχουμε να πούμε για μια σειρά ζητημάτων τα οποία τα κρύβουμε.

– Στο θέμα της πολιτικής προστασίας, ποιος από τους Δήμους παίρνει ένα σοβαρό ποσό για να αντιμετωπίσει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα; Και εμείς τι κάναμε για αυτό;

– Που πάνε τα δικά μας χρήματα που δεν παίρνουμε όλα αυτά τα χρόνια;

– Ποιος δεν καταλαβαίνει γιατί δεν γίνται προσλήψεις στους Δήμους; Γιατί δεν το ονοματίζετε; Θέλουν να μας κάνουν ελεγκτικό μηχανισμό. Και τη δουλειά θα την κάνουν οι εργολάβοι.

– Έχουμε ανάγκη για εργαζόμενους. Μόνιμες θέσεις στους Δήμους. Τι αγώνα κάναμε για αυτό το θέμα;

– Έχουμε μια σειρά από ζητήματα και καταλήγουμε να πούμε, αφού είμαστε εδώ πέρα χωρίς κομματικές τοποθετήσεις, οτι θα πάμε στις εκλογές σε λίγη ώρα. Είναι αντιπροσωπευτικό το Συνέδριό μας σήμερα; Φτιαξαμε ένα εκλογικό σύστημα, που αν έχεις 15%, δεν βγάζεις ούτε έναν εκπρόσωπο.

Σας ζητάμε να ψηφίσετε Λαική Συσπείρωση για δυο λόγους. Ο πρώτος για να υπάρχει μία ισχυρή μαχητική φωνή και ο δεύτερος γιατί είναι άδικο για μια φωνή, που θα πρέπει να υπάρχει στο Δ.Σ..

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Νίκος Σακούτης, εκ μέρους της παράταξης “Συντονισμός Αιρετών”, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά:

– Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο, ένα σημείο “καμπή”. Το διακύβευμα, ποιος θα είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη συνέχεια.

– Οι Δήμοι μετρέπονται σε επιχειρήσεις καταργώντας το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών τους.

– Έχουμε ενα θεσμό που λειτουργεί ως βασικός υποτομέας της Κεντρικής Κυβέρνησης, που έχει συγκεριμένο ρόλο και σκοπό.

– Από το 2016 μιλάμε για ισχυρούς Δήμους ως μοντέλο διακυβέρνησης και οχι λειτουργίας αυτοδιοικητικών χαρακτηριστικών.

– Το ερώτημα είναι αν αύριο θα έχουμε μία Αυτοδιοίκηση η οποία θα παλεύει για το δικαίωμα στη στέγη, για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, για ουσιαστική πολιτική προστασία, για την αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Κλείνοντας το πρώτο μέρος της Γ.Σ. της ΚΕΔΕ, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης που σημείωσε:

– Η Γ.Σ. της ΚΕΔΕ μας δινει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την κοινή μας βούληση για την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πέρα από κόμματα και διαφορές.

– Έκλεισε μια τετραετία όπου οι Δήμαρχοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πρωτόγνορες, σε παγκόσμιο επίπεδο, καταστάσεις.

– Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Ποια πρέπει να είναι η σχέση μας με τα κόμματα και την Κυβέρνηση;

– Είναι υποχρέωσή μας να καταστήσουμε σαφές, στην εκάστοτε Κυβέρνηση, οφείλει να αποδεικνύσει στην πράξη οτι “ομνύει” στην Τοπική Αυτοδιοίκησ ως μοχλό ανάπτυξης.

– Η ουσιαστική χρημοτοδοτική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οφείλει να αποτελέσει προτεραιότητα.

– Πρέπει να μπεί ένα τέλος στον κατακερματισμό της ευθύνης και να δοθούν οι ευθύνες μαζί με πόρους, στην Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού.

Τέλος, σύντομο αποχαιρετιστήριο χαιρετισμό απήθυνε ο Γιώργος Ιωακειμίδης, πρώην Δήμαρχος (επί σχεδόν 30 έτη) Νίκαιας-Αγ.Ιωάννη Ρέντη και επι σειρά ετών μέλος της ΚΕΔΕ και του Δ.Σ. αυτής.

Αναφέρθηκε επιγραμματικά σε αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταια 40 χρόνια, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως η κατάργηση Νομαρχών, κ.α.

Σημείωσε ωστόσο οτι “είμαστε αρκετά πίσω σε σχέση με όλα αυτά που θέλουμε και πρέπει να κάνουμε.Η ελλιπής χρηματοδότηση, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, το γηρασμένο προσωπικό είναι όλα καθημερινές δυσκολίες”.

Κλείνοντας ανέφερε: “Κάντε τους πολίτες περήφανους για εσάς και την Ελλάδα καλύτερη.”

Αυτή την ώρα ξεκίνησε η διαδικασία εκλογής (ψηφοφορία) μελών Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου Κ.Ε.Δ.Ε. δημοτικής περιόδου 2024 – 2028

-Α΄ Εκλογικό Τμήμα Αίθουσα «OLYMPIA»
-Β΄ Εκλογικό Τμήμα Αίθουσα «VERGINA»

Στις 19:00 Έληξε η ψηφοφορία.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των παρατάξεων και οι έδρες που καταλαμβάνουν στο νέο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ:

Σύνολο εγγεγραμμένων: 535

Ψήφισαν 529

Έγκυρα: 525

Άκυρα: 4

Για το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβαν:

Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι (Λ. Κυρίζογλου): 348 ψήφοι (65,78%) – 20 έδρες

Αυτοδιοίκηση Τώρα (Χ. Δούκας): 155 ψήφοι (29,30%) – 9 έδρες

Λαϊκή Συσπείρωση (Κ.Πελετίδης): 18 ψήφοι (3,40%) – 1 έδρα

Συντονισμός Αιρετών (Λ.Στεφανάκης): 4 ψήφοι (0,76%) – Καμμία έδρα

Τα ονόματα των 30 νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ (την 31η έδρα καταλαμβάνει αυτοδικαίως ο δήμαρχος Αθηναίων), θα ανακοινωθούν μετά από την ολοκλήρωση της καταμέτρησης της σταυροδοσίας.

Αξίζει να σημειωθεί οτι η Λαϊκή Συσπείρωση πήρε έδρα στο ΔΣ μετά από πολλά χρόνια.

Με αφορμή το αποτέλεσμα των εκλογών, ο επικεφαλής της αυτοδιοικητικής παράταξης «Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι», Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και εκ νέου υποψήφιος Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Λάζαρος Κυρίζογλου, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Θέλω να ευχαριστήσω το σύνολο των συναδέλφων αυτοδιοικητικών που καταρχήν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και προσήλθαν μαζικά, συμμετέχοντας σήμερα στην εκλογική διαδικασία.

Η πρωτοφανής συμμετοχή αποδεικνύει την αποφασιστικότητα του αιρετού προσωπικού της Αυτοδιοίκησης να δώσουμε ενωμένοι τον αγώνα, για να πάμε τους Δήμους και τις τοπικές μας κοινωνίες ακόμη πιο ψηλά.

Σήμερα νίκησε η Ενότητα. Νίκησε η Αυτοδιοίκηση.

Ενωμένοι Ξεκινήσαμε. Ενωμένοι Σχεδιάσαμε. Ενωμένοι Συνεχίζουμε.

Με γνώση, σχέδιο κι εμπειρία, με μια νέα δυνατή ομάδα Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων προχωράμε Μπροστά.

Για να κάνουμε πράξη τη Μεγάλη Μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση. Θέτοντας ως προτεραιότητα να βρισκόμαστε διαρκώς, δίπλα στους πολίτες».

Η σύγκληση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου για την εκλογή του προέδρου, των δύο αντιπροέδρων, του γενικού γραμματέα καθώς και για τα υπόλοιπα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής θα γίνει τη Δευτέρα 4 Μαρτίου και ώρα 19.00 στα γραφεία της ΚΕΔΕ. 

Στη Γενική Συνέλευση συμμετέχουν:

-Όλοι οι δήμαρχοι (332),
-Οι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί ως εκπρόσωποι κάθε Περιφερειακής Ένωσης Δήμων στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ (178),
-Όσοι διετέλεσαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο εφόσον έχουν εκλεγεί δημοτικοί σύμβουλοι και διατηρούν την ιδιότητα αυτή (25).

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης θα μεταδοθούν ζωντανά από την ιστοστελίδα της ΚΕΔΕ, https://kede.gr/

Στην διαδικασία συμμετέχουν τρία ψηφοδέλτια “Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι”,  “Αυτοδιοίκηση Τώρα” και “Λαϊκή Συσπείρωση”. 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΑΔΑ -ΤΕΕ για υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου

otavoice

Στο Δήμο Τήνου ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Ιωάννης Παππάς

otavoice

Η Καστοριά τιμά τα 353.000 αθώα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού

otavoice

Δίκτυο μωβ κάδων για πρώτη φορά στο δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων

otavoice

Την ίδρυση σχολών πετράδων σε Πεντάλοφο Κοζάνης και Αρκαδία εξήγγειλε η υπουργός Πολιτισμού

otavoice

Δήμος Καλαμαριάς και Μαμαγαία δημιουργούν Κοινότητα Πάρκου Κόδρα

otavoice