OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Οι Αρμένιοι πρόσφυγες στην Καλαμάτα 1921-1947- Νίκας: “Μας συνδέουν πολλά”

Ενα κομμάτι της τοπικής μας ιστορίας ξεδιπλώθηκε χθες, σε μία πολύ ποιοτική εκδήλωση, παρουσία μεταξύ άλλων και του Αρχιεπισκόπου των εν Ελλάδι Αρμενίων Ορθοδόξων κ. Κεγάμ Χατσεριάν.
Με αυτόν τον μαρτυρικό-αδερφό λαό μας συνδέουν πολλά, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. 
“Τα ονόματα και οι ημερομηνίες αλλάζουν μόνο...” τόνισε , ο περιφερειάρχης.

Την εκδήλωση, που έγινε χθες Σάββατο 5 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και τα ΓΑΚ – Μεσσηνίας και αναφέρθηκε  στην παρουσία της Αρμενικής παροικίας στην Καλαμάτα επί 26 έτη, με τρία αρμενόφωνα σχολεία και δύο αρμενικές εκκλησιαστικές ενορίες.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στην ιστορία των 480 προσφύγων που έφτασαν στην Καλαμάτα για να ζήσουν σε παραπήγματα δίπλα στη θάλασσα.
Αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις και τις συγγένειες που αναπτύχθηκαν με τους Αρμένιους της περιοχής, οι οποίες κρατάνε μέχρι σήμερα.

Ο Τακβόρ Οβακιμιάν πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Αρμενικής Κοινότητας στην Ελλάδα αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς, οι οποίοι ξεκινούν από την ίδια ρίζα, από την εποχή της αρχαιότητας. Έκανε ένα πέρασμα από όλα τα στάδια της ιστορίας και μίλησε για τα επιτεύγματα των Αρμενίων όσον αφορά τη γλώσσα, τη θρησκεία, την επιστήμη, τις τέχνες και τον αθλητισμό. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί κλείνοντας, στο ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες οι οποίες αναγνώρισαν ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, την 24η Απριλίου.

Ο αρχιεπίσκοπος των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος Κεγάμ Χατσεριάν ανέφερε πως το βιβλίο αποτελεί μία έμπρακτη εφαρμογή της παραβολής του καλού Σαμαρείτη και ήταν επιτακτική ανάγκη της έκδοσης του. Αναφέρθηκε στο ναό του Αγίου Νικολάου στην Καλαμάτα, που είναι η βάση των Αρμενίων της Καλαμάτας και έκανε γνωστό πως η Καλαμάτα είναι η μόνη περίπτωση σε όλο τον κόσμο που μαζί με το όνομα του αρχιεπισκόπου των Αρμενίων, μνημονεύεται στη θεία λειτουργία και το όνομα του του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά του.

Ο ηθοποιός και τ. διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας Αλέξανδρος Κολιόπουλος παρουσίασε θεατρικά το ευχαριστήριο μήνυμα το οποίο είχαν γράψει οι Αρμένιοι και είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα “Θάρρος”, όταν έφυγαν από τη Μεσσηνία
.
Στο κλείσιμο της βραδιάς, τραγούδια από την Αρμενία έπαιξαν ο Νίκος Παλαιολόγος, η Κατερίνα Παλαιολόγου και ο Αντώνης Κουφουδάκης.

 

Σχετικά Άρθρα

Μεγάλη συμμετοχή στην εθελοντική αιμοδοσία του Δήμου Ιλίου

otavoice

Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι καφέ κάδοι στον Δήμο Αιγάλεω

otavoice

Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής

otavoice

Ολοκληρώθηκε ο 8ος κύκλος του εκπαιδευτικού προγράμματος της ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ

otavoice

Ο Ισίδωρος Μάδης νέος πρόεδρος του ΣΠΑΥ

otavoice

Ο Δήμος Σαρωνικού πρώτος στην ιστορία της Ελλάδας που θα παράγει επεξεργάσιμα δεδομένα

otavoice