OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Ροή Ειδήσεων ΟΤΑ

Δ. Καισαριανής: Πρόγραμμα Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»

Ο Δήμος Καισαριανής είναι ένας από τους λίγους Δήμους της χώρας που πρόλαβε να υποβάλλει αίτηση στο πρόγραμμα «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας» το οποίο υπάγεται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (Next Generation EU).
Το πρόγραμμα χρηματοδότησης ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών στις 4 Ιουλίου με χρονικό περιθώριο υποβολής προτάσεων μέχρι τις 29 Ιουλίου 2022!
Το έργο απευθύνεται σε ΟΤΑ Α & Β βαθμού (Δήμοι & Περιφέρειες), είναι συνολικού προϋπολογισμού 335 εκατ. ευρώ και εξαιτίας του πολύ μικρού χρονικού περιθωρίου, ουσιαστικά αφορά είτε ώριμες μελέτες για συγκεκριμένα έργα, είτε μελέτες ήδη ενταγμένες σε μεγαλύτερα προγράμματα.
Ο αγώνας για ένταξη του Δήμου Καισαριανής σε αυτό το πρόγραμμα έγινε στην καρδιά του καλοκαιριού νούμερο ένα προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή και την Τεχνική Υπηρεσία, καθώς η ανάγκη βελτίωσης του οδικού δικτύου στην πόλη είναι γνωστό και πάγιο αίτημα όλων μας εδώ και δεκαετίες.
Κατεβλήθη λοιπόν μια τεράστια προσπάθεια προκειμένου να συγκεντρώσουν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ώστε να προλάβουν την έγκαιρη κατάθεση.
Η αίτηση του Δήμου Καισαριανής, συνολικού ύψους 3.463.938,37€, περιλαμβάνει εργασίες βελτίωσης της οδικής ασφάλειας σε κρίσιμα σημεία του Δήμου Καισαριανής, όπως στις σχολικές μονάδες, στην Κεντρική Λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως και σε σημεία αυξημένης κυκλοφορίας.
Το σχέδιο που κατέθεσε ο Δήμος Καισαριανής χωρίζεται σε δύο υποέργα.
Το πρώτο, με τίτλο «Προμήθεια Μέσων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας», περιλαμβάνει βελτιωτικές επεμβάσεις που στοχεύουν στη διασφάλιση της ασφαλειας και άνετης κινητικότητας και προσβασιμότητας των πολιτών.
Μέσω αυτού προτείνεται η διαγράμμιση και κατακόρυφη σήμανση 18 διαβάσεων σχολικών συγκροτημάτων, βάσει των απαραίτητων προδιαγραφών για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας και της ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών.
Επεμβάσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας προβλέπονται επίσης για τη Λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως, η οποία αποτελεί κεντρικό οδικό και εμπορικό άξονα του Δήμου Καισαριανής.
Όπως αναφέρεται στην εγκεκριμένη κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου, ο αριθμός των ατυχημάτων στη Λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως είναι αρκετά υψηλός και περιλαμβάνει και ατυχήματα πεζών.
Με το Υποέργο 2, «Μελέτη και ανακατασκευή επικίνδυνου τμήματος οδού Καραμολέγκου & ολισθηρών επικίνδυνων οδοστρωμάτων του Δήμου Καισαριανής» προβλέπεται ο ανασχεδιασμός τμήματος της οδού που παρουσιάζει σοβαρά ζητήματα προσβασιμότητας τόσο ως προς την ασφάλεια των ΙΧ όσο και ως προς την ασφάλεια των πεζών και των χρηστών αμαξιδίων κλπ.
Η οδός χρειάζεται να ανασχεδιαστεί για ένα τμήμα της περί τα 500μ.
Στο εν λόγω σημείο της οδού Καραμολέγκου η ρήση καθόδου είναι ανάποδη και οδηγεί τα οχήματα προς το παρακείμενο ρέμα.
Δεν υπάρχει καθόλου ορατότητα για τα οχήματα στο ρεύμα ανόδου προς την Περιφερειακή Υμηττού, με αποτέλεσμα να σημειώνονται πολλά ατυχήματα, αρκετά μεταξύ αυτών δυστυχώς θανατηφόρα.
Η μελέτη προβλέπει παρεμβάσεις παρόμοιου σκοπού και σε άλλα ολισθηρά, και με ανάποδη ρήση, επικίνδυνα οδοστρώματα του Δήμου.

Σχετικά Άρθρα

Δ.Διονύσου: Ο ρόλος του Συμπαραστάτη του Πολίτη στη Δημόσια Διοίκηση

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «640 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας»

otavoice

Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος Χαλκιδέων

otavoice

Με οργανωτική επιτυχία η γιορτή του βόλλευ Κ20 Κοριτσιών στην Κατερίνη

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice