Δήμος Καλαμαριάς: MASTER CLASS ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ “Animated…Φιλόσοφοι”

Master Class Φιλοσοφίας για εφήβους και ενήλικες, διοργανώνει ο Δήμος Καλαμαριάς. Οι σημαντικότεροι φιλόσοφοι όλων των εποχών όπως ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας ή ο Αριστοτέλης ζωντανεύουν μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ “Animated… Φιλόσοφοι”.

Ο δημιουργός της παραγωγής, δημοσιογράφος και υπ. Διδάκτορας Φιλοσοφίας Γιώργος Χατζηβασιλείου, προβάλλει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, δύο από τα επεισόδια της σειράς, συζητώντας στη συνέχεια μαζί τους, για τους φιλοσόφους που παρακολούθησαν, το τι είναι φιλοσοφία αλλά και για τη σημασία της στην εποχή  της υψηλής τεχνολογίας. 

Το κοινό προς το οποίο απευθύνεται το Master Class είναι, σε πρώτη φάση,  οι μαθητές Λυκείου, ενώ από τη νέα χρονιά θα επεκταθεί και σε μαθητές Γυμνασίου.  

«Σε μια εποχή που η τεχνολογία και οι επιστήμες εξελίσσονται ραγδαία, που βομβαρδιζόμαστε από πληροφορίες εν πολλοίς άγνωστες, που βιώνουμε μια πανδημία και πρωτόγνωρα μέτρα για τον περιορισμό της, αναδύονται προβληματισμοί ηθικού, πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου.  Στον τόπο μας, στον τόπο που η φιλοσοφία γεννήθηκε και εξελίχθηκε, είναι σημαντικό να καταδείξουμε το σημαντικό της ρόλο στους έφηβους και να δώσουμε, με τρόπο εύπεπτο, τα ερεθίσματα για τον κριτικό στοχασμό, τη γόνιμη αμφισβήτηση και την αναζήτηση της αλήθειας» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθανάσιος Γιαννακός. 

Στόχος είναι η διάδοση της φιλοσοφικής σκέψης προς τους μαθητές, η εξοικείωση τους με το «Τι είναι η φιλοσοφία», με έναν τρόπο σύγχρονο μέσα από μια ελκυστική & διασκεδαστική μορφή. Η επαφή των μαθητών με τη φιλοσοφία ακονίζει κρίσιμες δεξιότητες τους (soft skills) όπως την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα, τις ρητορικές ικανότητες και τη φιλομάθεια. Δεξιότητες που οι εκπαιδευτικές έρευνες αναδεικνύουν ως τα πλέον ωφέλιμα εφόδια ενός πολίτη του 21ου αιώνα. 

 Κάθε σχολείο, ή τάξη ή τμήμα σχολείου, μπορεί να επιλέξει να παρακολουθήσει μια ή περισσότερες από τις παρακάτω 3 ενότητες επεισοδίων:

  1. «Σωκράτης» & «Επίκουρος»
  2. «Πλάτωνας» & «Αριστοτέλης», ή
  3. «Αριστοτέλης & Διάλεξη: Φιλοσοφία και Τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης
                    – Σε ποιον ανήκει το μέλλον;»

Η εναρκτήρια εκδήλωση διοργανώνεται την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, στο «Θεατράκι της οδού Χηλής» για μαθητές της Β΄ τάξης του 1ου Λυκείου Καλαμαριάς που επέλεξε την ενότητα «Πλάτωνας» & «Αριστοτέλης».

 
Σχολιάστε