OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι Δήμοι Τυρνάβου, Φαρκαδόνας και η ΔΕ Ποταμιάς Ελασσόνας

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκαν ο Δήμος Τυρνάβου, η Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς του Δήμου Ελασσόνας και ο  Δήμος Φαρκαδόνας, που χτυπήθηκαν από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις το τελευταίο 48 ωρο και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Συγκεκριμένα η  Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι:

“Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ο Δήμος Τυρνάβου και η Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς του Δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς και ο Δήμος Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης που εκδηλώθηκε στις 03-03-2021 στις παραπάνω περιοχές.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για ένα (6) μήνες, ήτοι έως και 03 Σεπτεμβρίου 2021”.

Τα χωριά Πραιτώρι και Βλαχογιάννη είναι αυτά που βρέθηκαν στο επίκεντρο του νέου σεισμού των 5,9 Ρίχτερ, καθώς το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό είναι μεταξύ τους, στην τοποθεσία Βαρικό. Συνολικά προβλήματα καταγράφονται εκτός από το Πραιτώρι και το Βλαχογιάννη, στο Μεσοχώρι -που ήταν το πρώτο χωριό της Ελασσόνας που επλήγη από τον πρώτο σεισμό την Τετάρτη όπως και το Δαμάσι-, στο Αμούρι, στη Μαγούλα, στον Ευαγγελισμό και τη Συκέα.

Το Πραιτώρι έχει πληγεί περισσότερο από τον χθεσινοβραδινό σεισμό, με περίπου 50 σπίτια να έχουν καταστραφεί. “Την Τετάρτη καταλάβαμε τον σεισμό αλλά δεν είχαμε ζημιές.Ο χθεσινοβραδινός σεισμός όμως προκάλεσε ζημιές σε όλα τα σπίτια μας” είπε κάτοικος του Πραιτωρίου στην κάμερα της ΕΡΤ και πρόσθεσε: “Αυτήν τη στιγμή όλα τα πέτρινα σπίτια έχουν παρουσιάσει ζημιές, δεν ξέρουμε αν είναι επιφανειακές ή πιο σοβαρές, θέλουμε να έρθουν εδώ να μας πουν αν είναι κατοικήσιμα. Το σχολείο του χωριού χτίστηκε το 1925 και ήταν ανθεκτικό. Αλλά με τον τελευταίο σεισμό έχει πολλές ζημιές εξωτερικά και δεν ξέρουμε αν είναι ασφαλές σαν κτίριο. Ο παπάς μας μάς ενημέρωσε πως ο Ναός του Αγίου Νικολάου έχει πολλές ζημιές στις κολώνες του και δεν ξέρουμε, επίσης, αν είναι ασφαλές να μπούμε μέσα”.

Ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας, Κίμωνας Τσούρης, σημείωσε ότι στο Πραιτώρι περισσότερα από 50 σπίτια έχουν ρωγμές και σοβαρές ζημιές, και θα έρθει το συνεργείο να δει και να κρίνει αν είναι κατάλληλα ή ακατάλληλα, ο δήμος έχει προβεί στο στήσιμο κάποιων σκηνών ώστε να φιλοξενηθούν υπερήλικες, μικρά παιδιά και όποιος θέλει. Κάποιοι μεγάλοι άνθρωποι μετακινήθηκαν με τη βοήθεια του δήμου σε ξενοδοχεία της Ελασσόνας και της Λάρισας. Είχαμε και σοβαρό πρόβλημα με το πόσιμο νερό στην ευρύτερη περιοχή. Ο δήμος προμηθεύει νερό και φαγητό σε όλο τον ευρύτερο πρώην δήμο Ποταμιάς που έχουν το πρόβλημα. Ο στρατός ήρθε και έστησε κάποιες σκηνές στο Πραιτώρι” υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος. Επίσης, ο στρατός θα στήσει σκηνές και στα χωριά Μαγούλα και Ευαγγελισμό.

 

Σχετικά Άρθρα

Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΑΔΑ -ΤΕΕ για υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου

otavoice

Στο Δήμο Τήνου ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Ιωάννης Παππάς

otavoice

Η Καστοριά τιμά τα 353.000 αθώα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού

otavoice

Δίκτυο μωβ κάδων για πρώτη φορά στο δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων

otavoice

Την ίδρυση σχολών πετράδων σε Πεντάλοφο Κοζάνης και Αρκαδία εξήγγειλε η υπουργός Πολιτισμού

otavoice

Δήμος Καλαμαριάς και Μαμαγαία δημιουργούν Κοινότητα Πάρκου Κόδρα

otavoice