OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Προσπάθειες για την επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος για κατοίκους των Δήμων Σαρωνικού-Λαυρεωτικής

Κατατίθεται την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου και ψηφίζεται άμεσα στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις», η τροπολογία του Άρθρου 39, με την οποία επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων, τα οποία βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνίδας, έχουν ενταχθεί σε εγκεκριμένο σχέδιο πόλης και περιγράφονται στην υπ’ αρ. 1151/1872 απόφαση.

Επί της αρχής το Σχέδιο Νόμου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς προβλέπει ότι δεν υφίσταται καμία διεκδίκηση του Ελληνικού Δημοσίου στις εντός σχεδίου περιοχές (στον Δήμο μας για τη Σαρωνίδα), για τις οποίες ο ιδιοκτήτης θεωρείται κύριος έναντι του Δημοσίου.

Επειδή όμως με τη συγκεκριμένη τροπολογία δεν επιλύεται το θέμα για τις υπόλοιπες κοινότητες του Δήμου Σαρωνικού και το πρόβλημα παραμένει οξύ, την Τετάρτη 27/1 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, στην οποία συμμετείχαν δια ζώσης ο Βουλευτής Ανατολικής Αττικής κ. Γιώργος Βλάχος, οι Δήμαρχοι Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου, Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς και δημοτικοί σύμβουλοι της Λαυρεωτικής και με τηλεδιάσκεψη ο Υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος. Στη σύσκεψη οι δύο δήμαρχοι κάλεσαν την κυβέρνηση να λύσει οριστικά το θέμα συνολικά, ενώ και ο κ. Βορίδης ήταν ιδιαίτερα πιεστικός προς τον κ. Βεσυρόπουλο για την επίλυση του προβλήματος στο σύνολό του. Από την πλευρά του ο βουλευτής κ. Βλάχος δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία στη Βουλή εφόσον δεν δίνει οριστική λύση στο θέμα και για τις εντός και για τις εκτός σχεδίου περιοχές των δύο δήμων.

Αποτέλεσμα αυτών των πιέσεων υπήρξε η πραγματοποίηση νέας σύσκεψης μέσω τηλεδιάσκεψης την Παρασκευή 29/1 με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο, τη Γενική Γραμματέα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίαςκα Αθηνά Καλύβα, τους Δημάρχους Σαρωνικού και Λαυρεωτικής και νομικούς συμβούλους του υπουργείου. Στη σύσκεψη για ακόμα μια φορά τέθηκαν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών τα σημαντικά προβλήματα και η τεράστια αναστάτωση που έχουν προκύψει εξαιτίας της διεκδίκησης των περιουσιών των κατοίκων του Σαρωνικού και της Λαυρεωτικής από το Ελληνικό Δημόσιο.

Μετά από δίωρη διαλογική συζήτηση, συμφωνήθηκαν τα εξής:

1) Το άρθρο 39 θα ισχύει για τα εντός σχεδίου πρώην δασικά ακίνητα και συμφωνούμε να μην αποσυρθεί (επιλύει για τον Δήμο μας το θέμα της κοινότητας Σαρωνίδας).
2) Οι ενστάσεις του Εθνικού Κτηματολογίου για τους Δήμους Λαυρεωτικής και Σαρωνικού που αφορούν περιοχές εντός και εκτός σχεδίου που βρίσκονται εντός των ορίων που καταλαμβάνει η 1151/1872 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, τίθενται σε αναστολή έξι μηνών
3) Συστήνεται Επιστημονική Επιτροπή στο Υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού για επίλυση εντός τριών μηνών, του ζητήματος των ενστάσεων Δημοσίου και ιδιωτών,  περιοχών εντός και εκτός σχεδίου που βρίσκονται εντός των ορίων που καταλαμβάνει η 1151/1872 απόφαση του Εφετείου Αθηνών και σύνταξη προσχέδιου νομοθετικής ρύθμισης, προκειμένου να δοθεί λύση σε χιλιάδες συμπολίτες μας.

Τις ίδιες θέσεις εξέφρασε στην τοποθέτησή του μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου για το θέμα της 1151/1872 Δικαστικής Απόφασης που δεσμεύει τις περιουσίες των δημοτών μας και ιδιαίτερα των κατοίκων της Σαρωνίδας, ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΔΩ

Σχετικά Άρθρα

Δήμος Κηφισιάς: Παράταση της έκθεσης ζωγραφικής της Ι.Κορακιανίτη

otavoice

Συνεχίζονται οι δενδροφυτεύσεις στον Δήμο Ζωγράφου

otavoice

Χαλάνδρι: Δεκέμβρης γιορτής και Πολιτισμού, με δράσεις για μικρούς & μεγάλους

otavoice

Η αντιπεριφερειάρχης Νήσων, διεκδικεί τη δημαρχία της Σαλαμίνας

otavoice

Δαρδαμανέλης από Αρετσού: «Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να φέρουμε τις εξελίξεις»

otavoice

Επίσκεψη στον Δήμαρχο Λέρου, από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Φυτωρίου

otavoice