OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων – Το μήνυμα του Δήμου Χαλανδρίου

«Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.

Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.

Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο». 

Τα παραπάνω προβλέπει το άρθρο 2 της Διεθνούς Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978).

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, στις 4 Οκτωβρίου, δεν είναι μέρα γιορτής, είναι μια μέρα να μας θυμίζει ότι ο τρόπος συμπεριφοράς μας απέναντι στα ζώα είναι μέτρο της ανθρωπιάς και τους πολιτισμού μας.

Στο Δήμο Χαλανδρίου υλοποιείται από το 2014 πρόγραμμα προστασίας και περίθαλψης αδέσποτων σε συνεργασία με το Σύλλογο «Φίλοι των Ζώων Χαλανδρίου», όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. Το πρόγραμμα προβλέπει τη στείρωση, τον εμβολιασμό και την περίθαλψη των ζώων, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η κείμενη νομοθεσία και παράλληλα λαμβάνει μέριμνα για τη σωστή και πλήρη διατροφή τους. 

Από την έναρξη του προγράμματος διατίθεται σταθερά το ποσό των 40.000 για την περίθαλψη των αδέσποτων (στειρώσεις, εμβολιασμοί, ατυχήματα, χειρουργεία, θεραπείες).

Τους τελευταίους 15 μήνες έχουν δαπανηθεί σχεδόν 90.000 ευρώ για ιατρικές πράξεις αλλά και για την αγορά τροφών. Στο διάστημα αυτό 800 αδέσποτα έχουν τύχει περίθαλψης. Από την έναρξη της πανδημίας, το Μάρτιο του 2020, έως σήμερα, έχουν δαπανηθεί 15.000 ευρώ για περίπου 12 τόνους ζωοτροφών και κονσερβών. 

Ο Δήμος Χαλανδρίου ως μέλος του Συνδέσμου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων (ΣΒΑΠ) συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια για την ίδρυση Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων στην έκταση των 16 στρεμμάτων που έχει αγοράσει ο Σύνδεσμος στην περιοχή των Μεσογείων.

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος με σχετική επιστολή του, από τις 4 Σεπτεμβρίου 2020, προς το υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει την έγκριση χρηματικού ποσού για την προώθηση του σχεδιασμού.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Ι. Καϊτεζίδης: «Έτοιμος ο δήμος μας για το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας»

otavoice

Συνεχίζονται οι πεζοπορικές διαδρομές του Δήμου Πλατανιά

otavoice

Τρεις προσλήψεις οκτάμηνης διάρκειας στον Δήμο Κιλκίς

otavoice

Υπογραφή Σύμβασης για πλήρη αναβάθμιση του Ψηφιακού ΚΕΠ Πρέβεζας

otavoice

Σε δημόσια διαβούλευση η κυκλοφοριακή μελέτη για την Αρχαία Κόρινθο

otavoice

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ το πρώτο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Κοινότητας Παπάγου

otavoice