OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ με χημικά στους κατοίκους στη Μαλακάσα – Χτύπησαν τον Δήμαρχο Ωρωπού

Σε απόγνωση οι κάτοικοι του Δήμου Ωρωπού με την ανεξέλεγκτη λειτουργία των δομών – Η υπομονή τους έχει εξαντληθεί – Καθημερινός ο φόβος ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή!

Επεισοδιακή εξέλιξη είχε το μεσημέρι της Κυριακής (31/5) η συγκέντρωση κατοίκων της Μαλακάσας που διαμαρτύρονται για τις δύο δομές μεταναστών στην περιοχή με αποκορύφωμα την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στους πολίτες του Δήμου Ωρωπού. Μάλιστα η κατάσταση ξέφυγε και από το… μένος των αστυνομικών δυνάμεων δεν γλίτωσε ούτε ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης.

Οι κάτοικοι του Δήμου Ωρωπού διαμαρτύρονται εδώ και καιρό για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή τους από τις δύο δομές στις οποίες φιλοξενούνται περίπου 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες, κάνοντας λόγο για υγειονομικές “βόμβες”.

Για αυτό, σήμερα το μεσημέρι, δημότες, φορείς και σύλλογοι κάλεσαν σε μαζική κινητοποίηση στον κόμβο Μαλακάσας,  για να στείλουν το μήνυμα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων ότι η υπομονή τους τελείωσε. «Τέρμα με τις υποσχέσεις απαιτούμε άμεσα πράξεις», τόνιζαν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι της περιοχής.

Και ενώ τα πράγματα κυλούσαν ομαλά οι αστυνομικοί προχώρησαν εντελώς απρόκλητα και αδικαιολόγητα σε χρήση χημικών στους κατοίκους, οι οποίοι ειρηνικά και χωρίς ίχνος πρόκλησης διαμαρτύρονταν με τη φωνή τους.

Το γεγονός μάλιστα καταγγέλλει στο OTAVOICE ο Δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης ο οποίος βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή με τους πολίτες του Ωρωπού.

«Η διαμαρτυρία εξελίχτηκε απόλυτα ειρηνικά και χωρίς πρόβλημα και στη συνέχεια έγιναν οι τοποθετήσεις μας. Κάποια στιγμή έγινε κίνηση των πολιτών προς τις δομές για να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους και άρχισαν να κατεβαίνουν οι διμοιρίες. Αμέσως μπήκα ανάμεσα για να ηρεμήσω την κατάσταση, χωρίς να υπάρχει φόβος γιατί δεν προηγήθηκε κάποια προκλητική ενέργεια από πλευράς πολιτών» ανέφερε αρχικά ο Δήμαρχος ο οποίος προσθέτει στη συνέχεια: «Σε εκείνο το σημείο, εντελώς αδικαιολόγητα δέχθηκα χτύπημα από τα ΜΑΤ τα οποία μάλιστα άρχισαν να ρίχνουν χημικά, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ένα πανδαιμόνιο».

Ο Γιώργος Γιασημάκης στην καταγγελία που έκανε στο OTAVOICE τόνισε επίσης πως: «οι δυνάμεις δεν ήθελαν να επιβάλλουν την τάξη, γιατί πολύ απλά δεν υπήρξε κάποια παρεκτροπή. Το μήνυμα τους ήταν ξεκάθαρο. Ήρθαμε να επιβάλλουμε κάτι και θα το κάνουμε!».

Με τον Δήμαρχο Ωρωπού επικοινώνησε άμεσα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ο οποίος του εξέφρασε την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση ενώ του επεσήμανε πως θα υπάρξει έντονη διαμαρτυρία της Αυτοδιοίκησης για τα όσα εκτυλίχθηκαν σήμερα στη Μαλακάσα αλλά και για την επίθεση φυσικά στον πρώτο πολίτη του Δήμου και στους κατοίκους.

 

«Κόλαση» η ζωή των κατοίκων

Η ζωή των κατοίκων δυστυχώς έχει μετατραπεί σε έναν καθημερινό εφιάλτη. Τα φαινόμενα βίας και παρανομίας οργιάζουν και οι αστυνομικές αρχές απλά επεμβαίνουν σε δεύτερο χρόνο.

Πριν από λίγες μέρες στην πλατεία του χωριού της Μαλακάσας όπου κατοικούν 500 άτομα εκτυλίχθηκαν σκηνές βίας όταν μετανάστες, από την παρακείμενη δομή, ενεπλάκησαν δημιουργώντας μια εκρηκτική ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μαλακάσας κ. Κωνσταντίνο Λίτσα υπήρξαν τραυματισμοί, η περιοχή γέμισε με αίματα από την αγριότητα των συγκρούσεων, ενώ οι κάτοικοι έντρομοι κλειδαμπαρώθηκαν στα σπίτια τους. Μάλιστα υπάρχει καταγγελία ότι αλλοδαπός μεθυσμένος επιτέθηκε σε 10χρονη κάτοικο του χωριού.

Σύμφωνα δε, με τις μαρτυρίες των κατοίκων, ομάδα μεταναστών κατέκλεισε την πλατεία Μαλακάσας, οι οποίοι υπό την επήρεια μέθης ενεπλάκησαν σε μεγάλο καβγά  μεταξύ τους, κρατούσαν καδρόνια, έκλεισαν τον κεντρικό δρόμο και χτυπούσαν τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Πέρα από τον κίνδυνο της σωματικής ακεραιότητας όμως υπάρχει και κίνδυνος εμπρησμού, μιας και οι μετανάστες μετακινούνται ανενόχλητοι και ανεξέλεγκτα.

Ακριβώς μια εβδομάδα πριν το OTAVOICE είχε αποκαλύψει τις έγκαιρες και σωτήριες ενέργειες του Δήμου Ωρωπού που σταμάτησε υπαίθριο μπάρμπεκιου μεταναστών στην Πάρνηθα.

Όπως είχε καταγράψει το αποκλειστικό ρεπορτάζ του otavoice.gr στην περιοχή Σφενδάλη Μαλακάσας, μέσα σε παρθένο δάσος, μεγάλος αριθμός μεταναστών, που εξήλθαν από τη δομή, ανέβηκαν πεζοί, εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα και προσπάθησαν να στήσουν υπαίθριο γλέντι.

Αμέσως έγιναν αντιληπτοί από τον Αντιδήμαρχο Μαλακάσας Κωνσταντίνο Λίτσα  που ενεργούσε προληπτικά στην περιοχή, ο οποίος επικοινώνησε με το Δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη.

Ακαριαία σήμανε συναγερμός και υπήρξε άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού. Ο Δήμαρχος Ωρωπού ενημέρωσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις αστυνομικές αρχές, ενώ έστειλε στο σημείο οχήματα της πολιτικής προστασίας του δήμου με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Κωνσταντίνο Λίτσα.

 

Σχετικά Άρθρα

Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης: Νέα εποχή στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

otavoice

Ο Δήμος Χαλανδρίου τιμά τους Έλληνες του Πόντου

otavoice

Δήμαρχος Κατερίνης: Χρωστάμε την δικαίωση στη μνήμη των Ποντίων αδελφών μας

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού -“Ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα…”

otavoice

Τι αλλάζει στις αντικειμενικές τιμές σε 12 δήμους

otavoice

Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΑΔΑ -ΤΕΕ για υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου

otavoice