OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Ανακοίνωση της Επιτροπής Παρακολούθησης και Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Σουλίου

Η Επιτροπή Παρακολούθησης και Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς του Δήμου Σουλίου , σε συνεργασία με φιλοζωικές ενώσεις , σωματεία και εθελοντές καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης ( φροντίδα , μέριμνα και τον εμβολιασμό των αδέσποτων ζωών ) , της προοπτικής βελτίωσης και της σωστής πληροφόρησης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ,

Σας κάνουμε γνωστό ότι έχει διαπιστωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αδέσποτων ζώων είναι δεσποζόμενα ζώα που τα έχουν εγκαταλείψει οι μέχρι πρότινος ιδιοκτήτες τους .

Ως εκ τούτου παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να τηρήσουν τις προβλεπόμενες από το άρθρο 5 του Ν. 4039/2012 μεταξύ άλλων, υποχρεώσεις τους , και ειδικότερα :

  • να μεριμνούν για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου τους, καθώς και για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας
  • να δηλώνουν μέσα σε πέντε ημέρες την απώλεια του ζώου τους σε κτηνίατρο,
  • να τηρούν τους κανόνες ευζωίας του ζώου και να μεριμνούν για την κτηνιατρική εξέταση του, η οποία αποδεικνύεται από τη σχετική εγγραφή στο βιβλιάριο υγείας ή στο διαβατήριο του ζώου
  • να μην εγκαταλείπουν το ζώο τους,
  • να μεριμνούν για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας,
  • να μεριμνούν για τη στείρωση τους, εφόσον δεν επιθυμούν τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορούν να τα διαθέσουν σε νέους ιδιοκτήτες.
  • Ο κάτοχος του ζώου συντροφιάς ευθύνεται για οποιαδήποτε βλάβη ή ζημιά, που προκαλείται από το ζώο, σύμφωνα με το άρθρο 924 Α.Κ.
  • Ειδικά ο ιδιοκτήτης σκύλου: α) μεριμνά για να γίνεται ο περίπατος σκύλων πάντα με συνοδό, β) οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του».
  • Ο ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου κατά τη διάρκεια του κυνηγιού ή την οποιαδήποτε μετακίνηση του μαζί με το σκύλο του για το σκοπό αυτόν έχει την υποχρέωση να φέρει μαζί του ενημερωμένο το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του σκύλου του.
  • Απαγορεύεται η αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς (με σκοπό να αποτραπούν φαινόμενα εγκατάλειψης ζώου) ή από άλλο πρόσωπο ή από κτηνίατρο (με σκοπό την αποτροπή παράνομου σκοπού).

Η παράβαση των ανωτέρω υποχρεώσεων των ιδιοκτητών του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς επισύρει ,σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 20 και 21 του Ν. 4039/2012, ΑΥΣΤΗΡΟΤΑΤΕΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ .

Σχετικά Άρθρα

Με τα «Ελευθέρια» γιορτάζει η Άρτα τα χρόνια της Ελεύθερης Ιστορίας της

otavoice

Δήμαρχος Μαλεβιζίου: «Να πρωταγωνιστεί η αυτοδιοίκηση στο σχεδιασμό των αναπτυξιακών έργων»

otavoice

Κι αυτό το Πολιτιστικό Καλοκαίρι διανυκτερεύει στον ουρανό του Κιλκίς!

otavoice

Δήμος Ωρωπού: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για τους καθαρισμούς των οικοπέδων

otavoice

Νέα έκτακτη ενίσχυση για την πυροπροστασία – 5,6 εκ. ευρώ σε 48 Δήμους και 7 Συνδέσμους Δήμων

otavoice

ΠΣτΕ: Περιφερειακή Σύμβουλος Φθιώτιδας ορκίζεται η Ευθυμία Αργυροπούλου

otavoice