OTA VOICE
Video Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Παρακολουθήστε LIVE τις εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ

Δείτε λεπτό προς λεπτό από το OTAVOICE τις εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που ξεκινάει σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Α. Τριάντη).

Ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ ενώ οι εργασίες της Ολομέλειας και των θεματικών κύκλων θα συνεχιστούν την Τρίτη και την Τετάρτη στο ξενοδοχείο Κάραβελ.

Στο επίκεντρο του ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου βρίσκονται θέματα που απασχολούν το σύνολο των αιρετών της χώρας, όπως οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Δήμων, μετά την ψήφιση του «Κλεισθένη», η συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στο διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τα οικονομικά των Δήμων, η ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών, η αποκέντρωση, η προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, κ.α.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου υπογράμμισε ότι διεξάγεται σε μια κρίσιμη περίοδο για την Αυτοδιοίκηση και την Πατρίδα μας. «Σε λίγες ημέρες οι δήμοι θα κληθούν να λειτουργήσουν με νέα δεδομένα και με όσα ορίζει το νέο νομικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε μετά την ψήφιση του Κλεισθένη. Παράλληλα έχει ξεκινήσει ο διάλογος για το περιεχόμενο της συνταγματικής μεταρρύθμισης που προωθείται από τη σημερινή κυβέρνηση, θέμα που αφορά άμεσα το θεσμό μας.

Το μήνυμα του Συνεδρίου μας αποτυπώνει τη φιλοσοφία και τους στόχους μας. Η Ελλάδα ψηλά, με την Αυτοδιοίκηση Μπροστά.

Εκφράζει την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθησή μας για την Ελλάδα του μέλλοντος μας, αλλά και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που καλούμαστε να διαδραματίσουμε στην εθνική προσπάθεια για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση και το θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας, μέσα από ένα νέο μοντέλο οργάνωσης με ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Οι Δήμοι της χώρας σήμερα λειτουργούν οριακά, εξαιτίας της διαρκούς μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, τα τελευταία χρόνια και λόγω της έλλειψης προσωπικού. Είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση και στηρίζουμε τις διεκδικήσεις τους. Αναγνωρίζουμε την προσφορά και το έργο τους προς τους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

Καμίνης: «Η κατάργηση του “Κλεισθένη” πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα της επόμενης κυβέρνησης»

«Ο “Κλεισθένης” είναι ο “Δούρειος Ίππος” με τον οποίο οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να διεισδύσουν λαθραία στην Αυτοδιοίκηση», κατήγγειλε στο χαιρετισμό του στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

«Το σχέδιο αυτό δεν θα περάσει. Το πρώτο μέλημα της επόμενης κυβέρνησης, ανεξάρτητα από την πολιτική της ταυτότητα, θα πρέπει να είναι η ανατροπή αυτού του περιστασιακού νόμου. Ενός νόμου που δεν διαπνέεται από καμία μεταρρυθμιστική πνοή», τόνισε.

Καλωσόρισμα έκανε και ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Αττικής, Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, ο οποίος επισήμανε στο χαιρετισμό του ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση κράτησε όρθια την κοινωνία στην κρίση με τις δομές που δημιούργησε και χωρίς την στήριξη του κράτους. Επίσης, έθεσε ως προτεραιότητα την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στους δήμους, τα θέματα που αφορούν το περιβάλλον, ενώ ζήτησε ενίσχυση των δήμων με προσωπικό.

Χαιρετισμό στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ απεύθυναν o Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιέων Συμεών εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος, ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε., Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. Νίκος Τράκας, ο Πρόεδρος Π.Ο.Π. – Ο.Τ.Α. Μάρκος Δαρδαμάνης, ο Πρόεδρος Ένωσης Δήμων Κύπρου, Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, ο Πρόεδρος Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου Ανδρέας Κιτρομηλίδης, ο Πρόεδρος Σώματος Τοπικών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης Anders Knape, εκ μέρους της Πρόεδρου Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκης Θεοτοκάτου η Εριέττα Ζερβουδάκη, ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΕΔΔ Δημοσθένης Κασσαβέτης και ο Υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας ΣΕΕΔΔ Γιάννης Σελίμης.

Αλλαγές στο νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές εξήγγειλε ο Αλ. Χαρίτσης

Δύο σημαντικές αλλαγές στον νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης στην ομιλία του στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Όπως είπε, το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση τροπολογία που θα προβλέπει την αύξηση των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων των συνδυασμών. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των υποψηφίων θα είναι τουλάχιστον ίσος με το αριθμό των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου του αντίστοιχου δήμου και θα παρέχεται η δυνατότητα να είναι αυξημένος κατά 50%. Επίσης, πρόεδρος στις Τοπικές Κοινότητες θα εκλέγεται μόνο μεταξύ των δυο πρώτων σε ψήφους συνδυασμούς.

Λίγο μετά τις 14:00 ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις Πολιτικών Αρχηγών και εκπροσώπων Πολιτικών Κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό ή Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια ώρα αργότερα ξεκίνησε την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης.

Παρόντες στο συνέδριο είναι: Η Υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο Γιάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος Ε.Σ.Α.μεΑ., ο Κ. Βαρλαμίτης Πρόεδρος Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Την Βουλή εκπροσώπησε ο Αντώνης Συρίγος, ενώ την Κυπριακή Βουλή εκπροσώπησε ο Γεωργίου Γεώργιος.

Κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα του συνεδρίου τοποθετήσεις αναμένονται από τους εξής επικεφαλής Αυτοδιοικητικών παρατάξεων: Γιώργο Κωτσό, Δήμαρχο Μουζακίου, Εκπρόσωπο παράταξης «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση», Απόστολο Κοιμήση, Δήμαρχο Αμφιλοχίας, Επικεφαλής παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», Γιώργο Ιωακειμίδη, Δήμαρχο Νίκαιας – Αγ.Ιωάννη Ρέντη, Επικεφαλής παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση», Δημήτρη Μπίρμπα, Δήμαρχο Αιγάλεω, Επικεφαλής παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», Αναστάσιο Κανταρά, Δημοτικό Σύμβουλο Πολυγύρου, Εκπρόσωπος Συντονισμού Αιρετών, Ελπίδα Παντελάκη, Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά, Εκπρόσωπος παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση».

Επίσης αναμένεται να γίνουν τοποθετήσεις Προέδρων και εκπροσώπων των Π.Ε.Δ.

Παρακολουθήστε το συνέδριο σε απευθείας μετάδοση:

Σχετικά Άρθρα

Συνεχίζεται η ευαισθητοποίηση για τον καφέ κάδο ανακύκλωσης στο Χαλάνδρι

otavoice

Την απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας των ΚΔΑΠ ΑμεΑ ζητά με ψήφισμά του το Δ.Σ. Κατερίνης

otavoice

Δ.Λαμιέων: Συνάντηση Πανουργιά Παπαϊωάννου με τον Δημήτρη Βερβεσό

otavoice

Δ. Δίου-Ολύμπου: Συνεδρίασε το Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

otavoice

Γονείς και παιδιά επισκέφθηκαν το νέο σχολικό συγκρότημα του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης

otavoice

Δ.Κοζάνης: H πορεία υλοποίησης του Ε.Σ.Ε.Κ.Κ.

otavoice