OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Στο κόκκινο όλη η χώρα- Οι νέες αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη και τα νέα μέτρα

Στις έκτακτες ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας, από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά ανακοινώθηκαν νέα  μέτρα τα οποία επιβάλλει η ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, μετά και τα σημερινά δεδομένα.

Συγκεκριμένα από αύριο πρωί στις 6 ισχύουν σε όλη τη χώρα οι εξής αλλαγές έως τις 16 Μαρτίου:

-Εισέρχονται στην κατηγορία βαθύ κόκκινο ( πολύ αυξημένου κινδύνου) οι περιοχές:

Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Αρκαδία, Κορινθία, Ηράκλειο, Λευκάδα( πλην Μεγανησίου), Φθιώτιδα, Λάρισα, Βοιωτία, Εύβοια(πλην Σκύρου), Σάμος, Χίος, Ρόδος, Αιτωλοακαρνανία, Άρτα, Θεσπρωτία, Αργολίδα και ο δήμος Καλυμνίων.

-Οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας εντάσσονται στην κατηγορία κόκκινο.

Για την περιφερειακή ενότητα Λάρισας τα μέτρα λόγω του σεισμού θα ισχύσουν από το Σαββάτο στις 6 πμ.

Παράλληλα αναπροσαρμόζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία διαμορφώνεται ως εξής. Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Με εξαίρεση την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών.

Επίσης για τις μετακινήσεις με sms ισχύουν:

Στον κωδικό 2 και 3:
Μόνο στον ίδιο δήμο ή σε 2 χλμ απόσταση από την οικία μας
Στον κωδικό 6:
Μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο
Στον κωδικό 4:
Τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν περαιτέρω διευκρινίσεις

Κικίλιας: Σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Σε εφαρμογή τίθεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην Αττική, όπως ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση της Τετάρτης, με φόντο την νέα “έκρηξη” στον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών. Σημειώνεται ότι από τα 2.702 νέα κρούσματα κορονοϊού, στην Αττική καταγράφηκαν τα 1.269.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, η πίεση στο ΕΣΥ στο λεκανοπέδιο έχει πλέον μπει στο “βαθύ κόκκινο” λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ως εκ τούτου, περνάμε από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας στη διαχείριση της κρίσης στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης, που είχε εκπονηθεί ως ακραίο σενάριο, πέρυσι τέτοια εποχή στο υπουργείο Υγείας. Το σχέδιο αυτό εφαρμόστηκε εν μέρει στη μεγάλη πίεση του ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα, τον Νοέμβριο, “και δυστυχώς θα εφαρμόσουμε σε πλήρη ανάπτυξη στην Αττική τώρα”, όπως είπε ο κ. Κικίλιας. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 431 ασθενείς με κορονοϊό και σε απλές κλίνες Covid νοσηλεύονται στην Αττική 1.528 πολίτες. Το σύστημα υγείας ξεπερνά τα όριά του και στην πραγματικότητα πιέζεται αφόρητα στην Αττική εδώ και 19 ημέρες, τόνισε ο υπουργός Υγείας. Σε αυτές τις 19 ημέρες απαιτήθηκε να προστεθούν 449 απλές κλίνες Covid (φτάνοντας τις 2.122) και 90 κλίνες ΜΕΘ Covid (φτάνοντας τις 319). Δηλαδή, η δυναμικότητα αυξήθηκε κατά 40%.

Αυξήθηκαν οι ΜΕΘ Covid στην Αττική από 168 σε 229, ανέφερε. Προστέθηκαν επτά ΜΕΘ Covid στο Ιπποκράτειο, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες προστίθενται 29 ακόμη ΜΕΘ Covid στο λεκανοπέδιο: 12 στον “Ευαγγελισμό”, 12 στο “Τζάνειο”, επτά στο “Ασκληπιείο”.

Άρα στην Αττική, οι ΜΕΘ ΜΕΘ Covid αυξήθηκαν από 168 τον Νοέμβριο σε 348 τον Μάρτιο, αύξηση 107%.

Τα νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ με 120 κλίνες μετατρέπεται σε non Covid νοσοκομείο και το Σισμανόγλειο αποκλειστικά σε Covid. Επίσης το ιδιωτικό Ερρίκος Ντυνάν θα δέχεται περιστατικά αποκλειστικά περιστατικά non covid, συμμετέχοντας, όπως είπε ο υπουργός, με όλες του τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σχετικά Άρθρα

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Ισημερινός λόγω ενεργειακής κρίσης

otavoice

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα- Μέχρι πότε πρέπει να εξοφληθεί

otavoice

Γάζα: Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι πέρασαν 276 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια

otavoice

«Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: 343 εγκρίσεις την πρώτη εβδομάδα

otavoice

Εύθραυστη ηρεμία στη Μέση Ανατολή – «Γρίφος» τα επόμενα βήματα

otavoice

Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία -Πλημμύρισαν δρόμοι στη Θεσσαλία

otavoice