Στην κόκκινη ζώνη η Αττική – Τι θα ισχύει- Σε δύο ζώνες η χώρα

Επανέρχεται από αύριο, Σάββατο 30 Ιανουαρίου στις 6 το πρωί ο Χάρτης Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιά.

Διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας:

το επίπεδο Α – επιτήρησης με κίτρινο χρώμα και

το επίπεδο Β – αυξημένου κινδύνου με κόκκινο χρώμα και στο οποίο ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα.

Το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε περιφερειακής ενότητας καθορίζεται από το επιδημιολογικό της φορτίο. Οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές κατατάσσονται στο κόκκινο επίπεδο.

 Οι «κόκκινες» περιοχές της χώρας

Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών, Π.Ε. Δυτικής Αττικής, Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών, Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Π.Ε. Πειραιά
Δήμος Πατρέων, Δήμος Θηβαίων, Δήμος Τανάγρας Δήμος Χαλκιδαίων και Οικισμός Ρομά Δ.Ε. Δυστίων Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, Δήμος Θήρας, Δήμος Εορδαίας ,Δήμος Σπάρτης,Π.Ε. Λέσβου, Δήμος Μυκόνου, Δήμος Νέας Προποντίδας.

Και στα δύο επίπεδα ισχύουν τα εξής μέτρα για όλη την επικράτεια:

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
-Περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033.
-Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό
-Τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ

 Στο επίπεδο Α ισχύουν τα εξής μέτρα:

-Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
-Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης.
-Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών. Και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη.
-Λιανεμπόριο, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των ΟΠΑΠ Play) λειτουργούν.
-Για τη μετάβαση, απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση.
-Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης.
-Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του. Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25τ.μ.

 Στο επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου, ισχύουν τα εξής μέτρα:

-Η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, πλην της Αττικής που λόγω μητροπολιτικότητας, αυξημένου πληθυσμού και του δικτύου μαζικών μεταφορών, η απαγόρευση ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.
-Λειτουργούν δια ζώσης μόνο τα Γυμνάσια (τα Λύκεια λειτουργούν με τηλε-εκπαίδευση)
-Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών.
-Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο click away και ειδικά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα χαρτοβιβλιοπωλεία λειτουργούν με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού.

Τι θα ισχύει για την Αττική 

Για την  Αττική  όπως διευκρίνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς η απαγόρευση κυκλοφορίας  θα ξεκινάει στις 9 το βράδυ και όχι στις 6 όπως στις άλλες «κόκκινες» περιοχές, λόγω μεγάλης πληθυσμιακής σύστασης που μπορεί να δημιουργήσει φαινόμενα συσσώρευσης. Από τα σχολεία θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια, ενώ τα Λύκεια θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση.
Σχολιάστε