Η Γερουσία ανέτρεψε το βέτο Τράμπ, στο αμυντικό νομοσχέδιο που περιέχει τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

(CNN)Η Γερουσία ψήφισε την Παρασκευή για να παρακάμψει το βέτο του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το σαρωτικό αμυντικό νομοσχέδιο ύψους 740 δις δολαρίων, που είναι γνωστό ως Νόμος για την Εξουσιοδότηση της Εθνικής Άμυνας, σε μια κίνηση επίπληξης  στον Πρόεδρο τις τελευταίες του ημέρες στο αξίωμα.

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που είχε έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, είχαν ενσωματωθεί και οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά των S400 από τη Ρωσία. Ο νόμος ψηφίστηκε και σε τριάντα ημέρες από την υπογραφή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποχρεώνεται να επιβάλλει 5 από τις 12 κυρώσεις του νόμου CAATSA στην Άγκυρα.

Το βέτο του Τραμπ ανάγκασε τους Ρεπουμπλικάνους που ελέγχουν την Γερουσία να αποφασίσουν εάν θα αψηφήσουν τον Πρόεδρο υπέρ της νομοθεσίας που θέτει την αμυντική πολιτική για τη χώρα. Η τελική ψηφοφορία ήταν 81-13, πολύ πάνω από την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται.

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί με συντριπτική πλειοψηφία 322 ένναντι 87 και έτσι το αμυντικό νομοσχέδιο τίθεται σε ισχύ.

Ο Τραμπ είχε ασκήσει βέτο στο αμυντικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει αύξηση των αμοιβών για τους στρατιώτες της Αμερικής και εκσυγχρονισμό εξοπλισμού, επειδή δεν περιλαμβάνει την κατάργηση του Τμήματος 230, ενός νόμου που προστατεύει τις εταιρείες Διαδικτύου από την ευθύνη για αυτό που δημοσιεύεται στους ιστότοπούς τους από τους ή τρίτους.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για τον περιορισμό πόσων χρημάτων μπορεί να κινήσει ο Τραμπ για το τείχος των συνόρων του και να απαιτήσει από τον στρατό να μετονομάσει βάσεις που πήραν το όνομά τους από στοιχεία της Συνομοσπονδίας.
Ο Τραμπ είπε ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσπάθεια του αμερικανικού στρατού να μετονομάσει τις σχεδόν δώδεκα μεγάλες βάσεις και εγκαταστάσεις που φέρουν τα ονόματα των ομόσπονδων στρατιωτικών διοικητών – και έθεσε αυτό το ζήτημα στο μήνυμά του βέτο εκτός από τις καταγγελίες του σχετικά με την Ενότητα 230.
«Ήμουν ξεκάθαρος κατά της αντίθεσής μου σε πολιτικά κίνητρα όπως αυτή η προσπάθεια να ξεπλύνει την ιστορία και να ατιμάξει την τεράστια πρόοδο που έχει αγωνιστεί η χώρα μας για την υλοποίηση των ιδρυτικών μας αρχών», ανέφερε το μήνυμα.
Σχολιάστε