OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Έκρηξη στις ΗΠΑ: Εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλειο-Τέσσερις νεκροί

Έκρηξη στις ΗΠΑ στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου. Πανικός  επικρατεί στην Ουάσινγκτον με χιλιάδες οπαδούς  του Τραμπ να εισβάλουν στο Καπιτώλιο και να συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις λίγο μετά την εμπρηστική ομιλία του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου που επανέλαβε τις κατηγορίες του για εκλογική νοθεία και τόνισε ότι δεν θα παραιτηθεί ποτέ.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας στη μητροπολιτική περιοχή της αμερικανικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα χθεσινά επεισόδια στην Ουάσινγκτον.Διευκρίνισε ότι οι τρεις θάνατοι οφείλονταν σε έκτακτα ιατρικά περιστατικά και το τέταρτο πρόσωπο υπέκυψε σε νοσοκομείο αφού υπέστη τραύμα από σφαίρα.

Σκηνικά πρωτοφανή καταγράφονται βγαλμένα από ταινίες τρόμου, με τους διαδηλωτές να φθάνουν στην αίθουσα της Γερουσίας, κάποιοι οπλισμένοι,  ενώ γερουσιαστές και εκπρώσωποι της Βουλής να φυγαδεύονται ή να κρύβονται κάτω από τις έδρες ή τις καρέκλες τους.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που έκαναν χρήση χημικών αδυνατούσαν να συγκρατήσουν το μενόμενο πλήθος και για λόγους ασφαλείας η πρόεδρος της Βουλής  Νάσνσι Πελόζι και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς φυγαδεύτηκαν. Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από τα αμερικανικά δίκτυα, έχουν τραυματιστεί πολλά άτομα και με μία γυναίκα να είναι σε κρίσιμη κατάσταση έχοντας δεχτεί σφαίρες από πυροβόλο όπλο.

Υπάρχουν ανέμεσα στους τραυματίες αστυνομικοί και υπάλληλοι του Καπιτωλίου.

Βίντεο από την στιγμή που πυροβολήθηκε η άτυχη γυναίκα εντός του Καπιτωλίου.

 

 

Βρέθηκαν δυο εκρηκτικοί μηχανισμοί , ένας στα κεντρικά γραφεία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και ένας σε εξωτερικό χώρο του Καπιτωλίου. Υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές εντός του Καπιτωλίου, ακόμη και σε έργα τέχνης. Ισχυρές δυνάμεις της εθνοφρουράς και πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών κατέφθασαν στο Καπιτώλιο και γίνεται η εκκένωση του, από τους καταληψίες. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές  έχου συλληφθεί  52 άτομα.

Εκδόθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 6μμ στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Δημήτρης Φιλιππίδης από τον Hellas FM της Νέας Υόρκης , υπάρχει έντονη κινητοποίση των αρχών στην αμερικανική μεγαλούπολη, υπό τον φόβο να δημιουργθούν έκτροπα. Συγκεκριμένα έχουν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις και ακροβολισμένα αστυνομικά οχήματα σε κάθε περιοχή της Νέας Υόρκης.

Μετά από πιέσεις ο Τραμπ προέβη σε κάλεσμα να αποχωρήσουν οι οπαδοί του από το Καπιτώλιο, να πάνε σπίτια τους , αλλά επιμένει στις εμπρηστικές κατηγορίες για νοοθεία στις εκλογές.“Ξέρω ότι πονάτε, ξέρω ότι έχετε πληγωθεί, μας ‘έκλεψαν’ τις εκλογές…”, είπε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, “αλλά πρέπει να επιστρέψετε στα σπίτια σας τώρα. Πρέπει να έχουμε ειρήνη, πρέπει να έχουμε νόμο και τάξη. Δεν θέλουμε να πάθει κακό κάποιος…”.

Επίσης υπάρχουν σε εξέλιξη διαδηλώσεις οπαδών του Τραμπ σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ σε κυβερνητικά κτίρια, όπως σε Όρεγκον, Ατλάντα και Ντένβερ χωρίς όμως να αναφέρονται έκτροπα.

https://youtu.be/f437y6UVjD8

 

Κέρδισαν στην Τζόρτζια οι Δημοκρατικοί

Μέσα στο χάος ανακοινώθηκαν και τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών στην πολιτεία της Τζόρτζια βάση των οποίων οι Δημοκρατικοί κερδίζουν και τις δυο έδρες, με τους Raphael Wornock και Jon Ossoff . Έτσι μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων αποκτούν και τον έλεγχο της Γερουσίας.

Αντιδράσεις επιφανών στελεχών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που καταδικάζουν τα επεισόδια και ζητούν την σύλληψη των ενόχων. Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές αντέδρασαν στην πολεμική Τραμπ και δήλωσαν πως πρέπει να αναγνωριστεί το αποτέλεσμα και  να επανέλθει η χώρα σε ηρεμία.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Με 13 θεματικές ενότητες το Balkan Energy Forum στην Κοζάνη

otavoice

IRIS: «Τελεσίγραφο» ΥΠΟΙΚ σε 600.000 επαγγελματίες

otavoice

Κ. Μητσοτάκης: Τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν

otavoice

Η Αίγυπτος απορρίπτει την πολιτική παραποίησης γεγονότων από το Ισραήλ

otavoice

ΠΟΥ: Οι καρδιαγγειακές παθήσεις σκοτώνουν 10.000 ανθρώπους την ημέρα στην Ευρώπη

otavoice

ΟΗΕ: «Παγιδευμένος στην κόλαση» της βίας ο πληθυσμός του Σουδάν

otavoice