OTA VOICE
Ροή Ειδήσεων Γενική

Ενισχύεται σε μεσογειακό κυκλώνα ο Ιανός- Που θα κινηθεί σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Ιθάκης, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου.

Ενισχύεται σε Μεσογειακό Κυκλώνα βάση των τελευταίων στοιχείων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,η κακοκαιρία “Ιανός”, που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου. Το φαινόμενο αποκτά σταδιακά έντονα χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα και αναμένεται να πλήξει με σφοδρότητα  από τα δυτικά την νότια Ελλάδα. Οι μετεωρολόγοι είναι συγκρατημένοι λόγω της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει το καιρικό φαινόμενο και δεν μπορούν να προσδιορίσουν επακριβώς πορεία και ένταση.

Η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του «Ιανού» είναι περί τα 1.000 hPa και μέχρι το βράδυ αναμένεται να πέσει στα επίπεδα των 990 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν, εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 65 χιλιόμετρα ανά ώρα, δηλαδή περίπου οκτώ μποφόρ.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, ο «Ιανός» θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.

Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο, είναι το Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η Κεντρική Στερεά, ενώ ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο «Ιανός» θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των δέκα μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό στη θάλασσα.

Δείτε ζωντανά την πορεία του Ιανού

Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι περιφερειακές ενότητες  σε Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία, Μεσσηνία, Ιθάκη, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο. Περιφέρειες και Δήμοι έχουν τεθεί σε ¨κόκκινο” συναγερμό για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που θα προκύψουν από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να χτυπήσει από τα δυτικά τος βραδυνές ώρες. Οδηγίες στους πολίτες να ακολουθήσουν τα προβλεπόμενα μέτρα που ανακοίνωσε η Πολιτική  Προστασία.
Κλειστά τα σχολεία αύριο Παρασκευή, σε Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαία και Ζάκυνθο , με απόφαση των αρμόδιων Περιφερειαρχών και δημοτικών αρχών. Επίσης κλειστές θα είναι οι σχολικές μονάδες στους Δήμους Κορίνθου και Άργους-Μυκηνών.

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Κεφαλονιά – Κυλλήνη και Ιθάκη – Σάμη – Πάτρα, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοπλοϊκής εταιρείας “Levante Ferries” «για τα δρομολόγια, αύριο 18/09, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση της εταιρείας».

Κλειστή είναι η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης. Οι άνεμοι φθάνουν έως και τα 8-9 μποφόρ, γεγονός που καθιστά αδύνατο τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια Ζακύνθου και Κυλλήνης.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενόψει της εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, έχει ζητήσει με κατεπείγουσα επιστολή από τους παραχωρησιούχους, την εφαρμογή του Σχεδίου Αντιμετώπισης και την άμεση σύγκλιση του προβλεπόμενου Συντονιστικού Οργάνου των Αυτοκινητοδρόμων.

Σχετικά Άρθρα

Τουρκία: Αμνηστία στους πρωταίτιους τους «μεταμοντέρνου πραξικοπήματος» του 1997

otavoice

Κολομβία: Διευθυντής φυλακής δολοφονήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του

otavoice

13 ΥΠΕΞ καλούν το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα

otavoice

Οι πλημμύρες διέκοψαν το πρωτάθλημα στην Βραζιλία

otavoice

Πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινού άρματος στη Γάζα

otavoice

Προκαλούν οι σφετεριστές: Καμία παραβίαση με τη χρήση του όρου «Μακεδονία», λέει ο Μίτσκοσκι

otavoice